Talent

‘Koud vandaag Tuinier. Jongen, dat jij met dit weer in de tuin bezig bent. Je kunt wel griep krijgen.’
‘Valt mee, Plato. Ik ben het gewend. En wat moet ik anders? Tuinieren is ongeveer het enige wat ik kan.’
‘Nu ben je te bescheiden. Je bent toch best handig?’
‘Ik? Zeker niet. In mijn familie barstte het van de schilders, timmerlieden en machinebankwerkers. Met hen vergeleken was ik een nul. Ik weet nog dat oom Kees, toen ik (als jongen van 15) een deurtje van een duivenhok stond te schilderen, zei: `Tuiniertje, ga nou niet lopen kwasten, dat wordt niks. Laat mij maar even.’ Hij pakte de kwast uit mijn handen, schilderde in korte tijd een perfect deurtje, gaf de kwast terug en zei daarna fijntjes: kijk eens, eenvoudig!!’ Ik zie nog dat geringschattende lachje dat bij die woorden hoorde.’
‘Nou, aardig was anders. Maar je was jong. Je kon nog van ze leren.’
‘Oh, daar hadden mijn ooms geen geduld voor. Maar in die tijd moest wij, via school, één keer per week naar de Lagere Technische School, om extra vaardigheden op te doen. Nou, de eerste ochtend ging het al verschrikkelijk fout. Ik moest bij houtbewerken met zo’n venijnig beiteltje werken. Binnen tien minuten had ik het ding in de muis van mijn hand gedreven. Ik werd meteen naar de conciërge gebracht. Die schrok zo van al het bloed dat hij me van de zenuwen een daverende klap voor mijn kop gaf. Daarna verbond hij mopperend mijn hand en stuurde me naar huis.’
‘Zo zeg… en toen?’
‘Een maand moesten we bij metaalbewerken een kachelpook maken. Als zo’n ding bijna klaar was, moest je hem in het vuur gloeiend heet maken en aan het einde platslaan… dacht ik tenminste. Maar die leraar riep: ‘Tuinier, dat doe je verkeerd, geef hier die pook!’  Dus ik gaf hem braaf aan en hij greep, terwijl hij ondertussen de klas in het oog hield, precies in het gloeiende staal. De gil was vreselijk. De oorvijg die hij me daarna met zijn goede hand gaf, ook. Achter me klonk het brullende lachen van de jongens. ‘Wat een lul, hoorde ik roepen en zo voelde ik me ook.’
‘Je bent zeker niet erg lang op stage gebleven?’
‘Toch nog een jaar. Maar het was een lijdensweg, voor mij en voor de leraren.’
‘Gelukkig dat er tuinen bestaan hè?’
‘Precies, als ik nu een verkeerde struik ontwortel, loop ik tenminste geen klappen op.’
‘Ehh, koffie dan maar?’
Lekker, zal IK even..?’
‘Néé néé, Tuinier, laat MIJ dat maar doen.’

Dit bericht werd geplaatst in Tuinierverhalen. Bookmark de permalink .

37 reacties op Talent

  1. Maria zegt:

    Ja tuinier, we zijn niet allemaal met dezelfde gave geboren…

  2. Happy Hulk zegt:

    Laat een ieder bij zijn talenten blijven!
    Koffie?

  3. Marja zegt:

    Tuinier had een harde leerschool maar kan nu zijn ei kwijt. Geweldig verhaal met een moraal.

  4. ellyvandoorn zegt:

    Wat een pijnlijk verhaal uit de oude doos. En wat boeiend geschreven. Maar goed dat er vergankelijkheid bestaat. vandaag gewoon lekker en blij tuinieren Tuiniertje

  5. Ieder zijn eigen kwaliteiten! Heerlijk dat jullie weer terug zijn!

  6. perikelen zegt:

    Super weer een blog van je te lezen! Ik mag je bij deze greotjes doorgeven van Geesje ( groningen) en Gerda. zij bloggen niet meer maar ik spreek hun op facebook of op de app. Dus bij deze. Liefs uiteraard ook van Piet en mij…ik hoop je binnenkort weer eens te bellen X Wilma.

  7. staartje zegt:

    Mooi, herkenbaar verhaal. Zonder ‘tuiniers’ is het saai. Doe mij maar koffie met een lavendelkoekje,tuinier

  8. Petr@ zegt:

    Haha gelukkig heeft hij zijn tuinpassie gevonden! Nu hoeft hij geen klappen meer op te lopen.
    Mooi verteld, ik zie het hete ijzer voor me 😉

  9. thierryr1987 zegt:

    Mooi stuk vooral van die leraar. Is hij naar Beverwijk (brandwondencentrum) gegaan of viel het mee?

  10. Rianne zegt:

    Slim Meneer Plato, om zelf voor de koffie te zorgen.
    Aan de andere kant. Tuinier heeft al die jaren vast wel eens koffie gezet zonder dat de stoppen er uit sloegen of er water over de aanrecht liep. Een beetje vertrouwen zal Tuinier goed doen.
    Mocht het fout gaan, weet je dat hij graag bediend wordt. 😉

  11. ria zegt:

    Ha tuinier als Plato jou kan missen dan kom maar naar hier. Drinken we samen een, door mij zelf gezet kopje koffie kippie.:-)

  12. koppieop zegt:

    Zou, zo vraag ik mij af, het ontwortelen van verkeerde struiken iets te maken hebben met de beeldspraak “ergens intuinen” ?
    Wat een verhaal weer Plato, onhandig maar vlot leesbaar…
    .-

  13. Melody zegt:

    hij blijft wel bezig met je he 😉

  14. Mrs. T. zegt:

    Oei, ik voel gewoon die gloeiendhete pook … Au!

  15. Ferrara zegt:

    Tuinier heeft in elk geval zijn kop niet in het zand. Hij weet waar zijn kwaliteiten liggen.

  16. Bij een volgende ontmoeting zal ik eens goed op je oren letten, daar moeten de sporen van de draaien nog te zien zijn. Oke, je ben niet echt de handigste met gereedschappen maar met de spreekwoordelijke pen is het weer gelukt👍🏻.

  17. reismeermin zegt:

    Als het op koffie zetten aankomt laat ik dat standaard door iemand anders doen.. Pijnlijke herinneringen worden nu boeiende verhalen die smeken om wat mensen een draai om hun oren te geven alsnog omdat ze tuinier zo’n pijn gedaan hebben..

  18. hanscke zegt:

    Die leraar deed het ook heel verkeerd door twee of nog meer dingen tegelijk te doen. Dat is gewoon heel moeilijk, vooral voor mannen van toen. Ik hoop dat hij langer last heeft gehad van de gloeiende pook dan Tuinier van zijn oorvijg.

  19. Willie zegt:

    Oei, die behandeling door je leraren, ooms en anderen waren niet goed voor je zelfvertrouwen.
    Opvoedkundig heel slecht.
    Ik weet zeker dat Tuinier ook veel vaardigheden heeft, die anderen weer niet hebben.
    En niet alleen tuinieren. 😉
    Mooi geschreven, Plato.

  20. Novelle zegt:

    oei oei een hardhandige opvoeding

  21. gewoonanneke zegt:

    Ja zo’n tuinier heeft vast andere talenten, misschien zelfs nog steeds niet ondekt door zijn zelfbeeld……. zal wel meevallen. Hij gaat de goede tijd tegemoet, het wordt weer tuinweer.

  22. jeer zegt:

    Plato,

    Mooi verwoord!
    Ieder zijn eigen talent en vooral ieder in zijn eigen waarde laten.

    Groetjes,

    jeer

  23. Marika zegt:

    Arme tuinier. Zo word je onzeker gemaakt en ja dan gaat het ook fout daar kun je op wachten. Je hoeft ook niet alles goed te kunnen of overal heel handig in te zijn, ieder heeft zo zijn eigen kwaliteiten. Van mij werd vroeger ook niet veel verwacht, de verbazing als ik dan iets gedaan had wat ik blijkbaar in hun ogen niet kon….Wat een vertrouwen… 🙂
    Ik denk dat Tuinier zijn hartje kan ophalen deze dagen, lekker weertje op komst, heerlijk om in de tuin te werken nu.

  24. Anoniem zegt:

    Mooi verhaal, waar ik ook mijn associaties bij heb… Een goede vriend van ons denkt ook dat hij niks kan. Dat hebben ze er bij hem zó stevig ingestampt, van jong af aan, dat hij er diep van overtuigd is geraakt. Terwijl de handigste hulp is als ik ben hen een klusje doe, en ik hem nauwelijks iets hoef uit te leggen! Maar om hem te leren dat hij echt heel veel kan, is het te laat, het kwaad is geschied…

  25. Erin rammen kunnen ze het niet die leraren, ieder ontwikkeld zijn eigen talent net als Tuinier .

  26. Dwarsbongel zegt:

    Er komen een heleboel associaties langs bij mij. Les in het smeden in de eerste klas LTS, nadat ik was blijven zitten in de eerste klas van de HBS na een paar zeer bewogen jaren, en mijn stiefvader vond dat ik niet beter hoefde dan zijn eigen kinderen. En in mijn eerste baan, bij de universiteit (nee, niet als professor!), meemaakte hoe een pasgetrouwde glasblazer een glazen buis aan de verkeerde kant ging blazen… oeps…!!!

    • Plato zegt:

      Au….. Dwarsbongel… dat laatste voelde ik. Grappig, voor mij waren dit jeugdherinneringen zonder dat daar eigenlijk een soort last op lag. Ik heb het meegemaakt maar er is niks negatiefs rond blijven hangen. Toch is die onzekerheid van Tuinier ook mijn onzekerheid. Maar dat kwam met name omdat ik bij mijn vader nooit wat goed kon doen. In mijn ogen was hij een soort handige superman die zijn zoontje maar een minkukeltje vond. Dat soort dingen blijft wel bij.

  27. hannekelive zegt:

    Plato is back!!!
    Wat een heerlijk verhaal. En tja. Zulke dingen gebeuren. Je been met een stanleymes bewerken, onopzettelijk. De cirkelzaag in je vingers zetten. Ik deed het niet zelf, maar stond erbij en keek ernaar…

  28. tagrijn zegt:

    Het is vooral het slot dat bij mij inslaat als een bom. Als er een klusje in huis moet worden opgeknapt en ik zeg dat te gaan doen, is de reactie is vaak: ‘Nou, ja, we kunnen natuurlijk ook xxx even bellen..’

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s