Denken

Hoe vaak had hij al een verhaal verzonnen, zijn laptop geopend en al schrijvend en schrappend (vaak moeizaam want de goede vorm vinden was nog niet zo gemakkelijk) een zo goed mogelijk stukje geproduceerd?
Maar ook, hoe vaak was hij maar lukraak begonnen met typen zonder dat hij eigenlijk maar een greintje inspiratie voelde. Bij dat laatste kreeg hij soms het merkwaardige gevoel alsof er iets in hem voer, de macht overnam en het stukje binnen 20 minuten panklaar op het scherm toverde.
Hoe werkte dat? Hij vroeg het zich vaak af, maar een antwoord vond hij niet.

De winterzon tekende fijntjes kleine schitteringen in de parkvijver. Hij kon daar eindeloos naar kijken. Je zou het nooit precies zó kunnen schilderen, want water en zonlicht zijn onderhevig aan een eeuwigdurende beweging. Een filmpje maken, dat kon  maar toch filmde je het echt levende nooit mee. Hoe kon dat? Waar bleef die magie?

“Mooi hè?” Hij draaide zich om en keek in het gezicht van een oude, kleine man met een fijn gesneden gezicht en een vriendelijke glimlach. Zijn haar, dat vroeger donker moest zijn geweest, lag als een dunne, zilverkleurige krans om zijn hoofd. Heel zijn wezen straalde wijsheid, vertrouwen uit. Zo’n vader had je moeten hebben, dacht hij in een flits.  Een die op alle vragen antwoord had en je nooit uitlachte als je iets niet wist.
“Heel mooi,” antwoordde hij.
De man glimlachte. ‘U bent een natuurliefhebber, hè?’ zei hij zacht. ‘Maar ook een zoeker, een denker, nietwaar?”
“Ik geloof van wel,” aarzelde hij.
“Er zijn vele levensvragen,’ de man klonk nu wat raadselachtig maar op een of andere manier ook beslist.” Hoeveel antwoorden heeft uw denken al opgeleverd?”
Weer aarzelde hij, “ik vrees niet een.”
“De meeste mensen zitten vol angsten, verlangens en dwanggedachten. Ze denken zich een ongeluk.” zei de man.” En een vol hoofd staat niet open voor antwoorden.
“Maar een mens kan toch niet anders dan steeds maar denken? Wat moet hij dan doen?”
“Stil zijn, gewaarworden zonder oordeel, leegte in het hoofd creëren. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe informatie.”
Opnieuw werd zijn blik gevangen door de felle, golvende waterschittering. “Het klinkt heel goed, maar hoe moet dat dan? Hoe kan ik mijn denken stop zetten?” riep hij, zichzelf omdraaiend.
Maar achter hem was het leeg.

Dit bericht werd geplaatst in Esoterische verhalen. Bookmark de permalink .

50 reacties op Denken

 1. Rob Alberts zegt:

  Tijden heb ik gewacht op een nieuwe blogpost.

  En opeens uit het niets is daar een nieuwe opdracht.

  Een leeg hoofd maken …

  Het voelt goed, want het vult mijn hart.
  Het was niet alleen een denken aan een nieuwe blogpost, maar vooral een meeleven.

  Gaat het goed met jou.
  Tikt jouw hart weer regelmatig.

  Meelevende groet,

 2. Rianne zegt:

  Ik probeerder niet te denken, maar kon het niet laten. Net zo min als de Boysz. Hoe zou het met meneer Plaat zijn?, dachten wij regelmatig.
  Dan namen wij hier een kijkje, maar helaas pindakaas. Wij moesten onze gedachten over meneer Plaat stil legen. En nu, op een doordeweekse donderdag, stond in mijn reader te lezen: Denken | Platoonline. Mijn gedachten maakte een huppeltje. De Boysz kwamen aangesneld. ‘Hij is er weer,’ jubelde Toet. ‘En nu niet meer weggaan, hé meneer Plaat! Dat vinden wij niet leuk,’ piepte Rozi tegen het scherm. Moeltje deed er het zwijgen toe. Die zit de tekst een vierde keer te herkauwen.
  Ik sluit mij bij de Boysz aan.
  Ps. Ik ben weer eens verhuisd. Met mijn blog dan. Qua wonen ben ik hier niet weg te branden.

  • Plato zegt:

   Ik ben blij met jullie reactie, Boysz en Baasje. Vooral omdat jullie mij, eenvoudige Plaat, mijnheer noemen. Jullie zijn de enigen. Enfin, ik dacht ook veel aan jullie. Want het denken laten, dat is een moeilijke opdracht. Voor je het weet is het alweer gebeurd. Maar jullie hebben er in elk geval pindakaas aan overgehouden. Nee Toet en Rozi, ik wil niet meer weg. En Moeltje krijgt een extra knuffel vanwege die vier keer.
   Alweer verhuisd Rianne? In welke blog woon je nu weer. Ik ga klikken en zoeken.

 3. Marja zegt:

  “Stil zijn, gewaarworden zonder oordeel, leegte in het hoofd creëren”.
  Prachtig! En het is een hele kunst om dat te bereiken. Ik probeer het al jaren. Je was in elk geval stil op je blog. Fijn om weer iets van je te lezen. Welkom terug.

 4. AnneMarie zegt:

  Hallo Plato
  Je bent weer helemaal terug. Ik zag net de reactie op mijn blog en dacht dat dit incidenteel was maar nee, weer terug van weggeweest.
  Gelijk maar een mooi verhaal geschreven. Tjonge wat hebben we je eigenlijk gemist.
  Ik durfde eigenlijk niet meer aan je te denken, bang dat er iets helemaal mis zou zijn.
  Dit is tot nu toe het mooiste bericht wat ik gelezen heb.
  Welkom terug.

 5. Jackles zegt:

  Welkom terug, lieve Plato… heb je erg gemist. Wat fijn dat je er weer bent! ❤

 6. Mrs. T. zegt:

  Fijn, eindelijk een blogje. En dan ook meteen zo’n mooie weer.
  Maar weet je Willem, tegelijkertijd ben ik ook een beetje ontstemd. Want je hebt een behoorlijk aantal mensen toch best lange tijd in de stress laten zitten. Was een klein berichtje nu zo veel moeite geweest? Even melden dat er even een blogpauze was. Ik heb echt gedacht dat je dood was. En ik denk met mij meerderen. Je bent een van die bloggers met een trouwe schare volgers en ik vind eigenlijk dat wij beter verdienden. Misschien niet de reactie die je wilde, maar ik ben echt van het ‘maak van je hart geen moordkuil’ …

  • Plato zegt:

   Mrs. T. Je hebt gelijk. Ik had veel eerder iets moeten laten weten. Het enige dat ik kan zeggen is dat ik me lange tijd lichamelijk goed voelde maar dat ik toch tot niets kwam. Ik sportte niet, ik las nauwelijks etc. Verklaren kan ik het niet en het is ook niet goed.
   Maar nu gaat het allemaal wat beter en begin ik weer meer initiatief te nemen.

   • Mrs. T. zegt:

    Ik wil echt niet oordelen en ik begrijp het best als de dingen soms niet lukken (en ik vind het ook heel vervelend om te lezen dat je je zo naar hebt gevoeld), maar ik ben toch ook vooral blij dat je snapt wat ik bedoel te zeggen. Hopelijk zien we je hier weer regelmatig verschijnen nu (en als dat niet mocht lukken, dat je dat dan ook even meldt).

    • Plato zegt:

     De boodschap is duidelijk, mrs T.

     • inge zegt:

      hahaha, maar echt. ik ben het met mrs. t. zo eens! we hebben het er samen nog over gehad, het afgelopen jaar. ‘wat zou er toch met w. zijn? als alles maar goed is. maak me nu echt zorgen.’ ik heb je nog gemaild ook, weet niet of je nog hetzelfde mailadres hebt?
      in ieder geval fijn dat je nog leeft 🙂 fijn dat je er weer bent, en dat je weer creatief bent ook meteen, maar wat ik me dan afvraag, las je de reacties (op je laatste blogje) niet? bij mij komen die binnen via de mail, namelijk, en er waren volgens mij heel veel reacties van mensen die zich zorgen maakten. en wat mrs. t. ook al zegt, je bent niemand verantwoording schuldig natuurlijk, maar mensen krijgen na tig jaar toch een beetje het geval dat ze iemand kennen, geven om iemand, maken zich zorgen..
      bij deze welkom terug en laat ons niet weer zo in de piepzak zitten, oké? 😉
      (maar echt. fijn dat je je weer beter voelt en hopelijk zet dit door!)

   • Annemiek Hattink- Duijsens zegt:

    Hallo Plaat, Ik begrijp uit je blogjes en de reacties daarop dat je een poosje weg geweest bent. Maar ik lees dat het nu weer de goede kant op gaat met jou. Gelukkig.
    Herkenbaar dat je schrijft dat je schrijft dat je je lichamelijk goed voelde en er toch niets uit je handen kwam.

 7. jeer zegt:

  Plato,

  Goed dat je er weer bent. Wat gaat de tijd toch snel -;)! Bedankt voor de reactie op mijn weblog.

  ——————————————-

  stop overdenken,

  dubben, filosoferen

  laat komen wat komt

  ——————————————-

  Groetjes,

  jeer

 8. Ferrara zegt:

  Huh? Een reactie van Plato … echt en nog twee ook. Man wat een goed nieuws. Ook ik heb wel eens het ergste gedacht. Gisteren even overwogen je van de leeslijst te halen, gelukkig niet gedaan. Heb je ooit gekeken naar onze oproepen iets te laten horen?
  Mrs. T. heeft al gesproken, dus ik ga niet op herhaling. Blij dat je weer online bent. Welkom!

 9. Plato zegt:

  En Mrs. T. heeft gelijk.

 10. Willie zegt:

  Hoe dit stukje ook tot stand is gekomen, het is weer ‘ouderwets’ mooi.
  Ik zie het water schitteren.
  Je zet me aan het denken over denken, haha.
  Die gedachten horen erbij, het maakt ons mens, til er niet te zwaar aan, zou ik zeggen.
  Als ik niet snel in slaap kan vallen, probeer ik me te concentreren op mijn ademhaling, die methode heb je vast wel eens gehoord.
  Fijn dat je weer de energie hebt om te schrijven, en hopelijk ook voor andere dingen.
  Heel mooi geschreven, Plato.

 11. Willie zegt:

  Mijn reactie staat er niet, zit ik in je spambox ?

 12. Mooie binnenkomer en wie tussen de regels door leest zou kunnen begrijpen dat het uitblijven van een blogpost en/of reactie niet bewust een keuze was, echter dat je een brainfog had/hebt.

  Duidelijker dan je “hoofd leegmaken “, kon je uitleg niet zijn.

  Èèn ieder die je geruime tijd volgt zou jou dan ook beter moeten kennen dan dat je niet moedwillig in stilte bleef .

  Een heel mooi geschreven stuk Plato.

  Groetjes
  Laura

 13. Happy Hulk zegt:

  Gelukkig is er weer ………. een wijsgeer!
  En jij bent, wie je bent!

 14. Daar ben je weer. Dit is de oude Plaat. Weer een mooi mysterieus verhaal. Zo.n verhaal dat de hele dag door je hoofd blijft zweven. 👏🏻👏🏻👏🏻

 15. Plato zegt:

  Inge: jij hebt ook gelijk! Ik bedoel dat niet spottend of grappig, maar ik meen het. Ik had kunnen weten hoe je op den duur toch aan elkaar hecht. Omdat ik het zelf ook heb bij veel bloggers. Enfin, dat ik het nu inzie en niet eerder, toont ook aan hoezeer je apathisch kan worden van zo’n onverwachte aanslag op je gezondheid. Ik had gewoon nergens aandacht meer voor en ik had mijn houding ook helemaal niet in de gaten. Pas toen ik daar een beetje uitkwam merkte ik aan de reacties uit mijn directe omgeving hoe het geweest was (tjonge jonge Plato, eindelijk wordt je weer wat enthousiaster na al die tijd. Man wat heeft DAT lang geduurd.
  Nu ben ik weer veel actiever gelukkig. Ik hoop het voort te zetten. En ik ben dankbaar voor alle steun en voor het feit dat er nog zoveel bloggers op deze blog neerstrijken.

 16. Corja zegt:

  Plato, ik ben blij met een levensteken! Het is overigens je goed recht te doen en te laten waar je zin in hebt (of waar overmacht je toe dwingt…), zonder je lezers erbij te betrekken. Je bent niemand iets verschuldigd en ik vind het niet terecht, dat je wordt terechtgewezen.
  Denken. Het is vaak zo’n onbewust proces, het gaat maar door. En het kan ook weer een mooi filosofisch stuk opleveren. Het ‘levende’ vangen, nee dat gaat niet. Maar het zien en ervan genieten wel. Doe dát vooral!

  • Plato zegt:

   Het stukje is in feite een weerslag van het feit dat ik de laatste tijd veel over en van Krishnamurti heb gelezen. Zijn leer is op zich niet moeilijk, maar de uitvoering des te ingewikkelder. Want hoe zet je het denken uit? Enfin, interessant is het zeker.

 17. Petr@ zegt:

  Ha daar ben je weer!
  Ik werd zelf ook “op de vingers getikt” door Rietepietz toen ik even off-line was. En terecht haha.
  Ik hoop ook de draad weer op te kunnen pakken binnenkort.
  Je hoofd leeg maken…. ik zou willen dat ik het kon. Mijn hoofd is zo vol dat ik er slecht van slaap helaas.
  Wel herkenbaar voor veel mensen denk ik.

  Liefs Petr@

 18. Melody zegt:

  Jezelf iets opleggen werkt altijd averechts….

  Misschien geen moeite doen maar gewoon zijn ?

 19. gewoonanneke zegt:

  Wel uit blog maar niet vergeten, wat leuk weer eens een teken van leven via de blogs te zien…….. Hoop dat het goed met je gaat.

 20. klaproos zegt:

  Hey Plaat…. goddikkie man, je bent wat ouder en grijzer geworden, maar nog even goed met de pen, heerlijk.. je werd gemist, door veel mensen, daar ben je nu wel achter zeker:-)
  Ik hoop dat je hartje lekker rustig klopt jongen, en dat het met jou en Maria ook superfijn gaat,
  Soms heb j e een pauze nodig om alles eens lekker op een rij te zetten, te bedenken wie wat wat nou écht belangrijk is hé, dat doet goed, maar om dan méteen zó lang weg te blijven…. dát vind ik dan wel weer een bischen ubertrieben, maar ik vergeef het je:-) vanwege de blije wederopstanding zeg maar..
  Plaat… welkom terug, en die stilte, die komt pas als jij het moeten laat,
  een dikke klaproos knuffel, en een zoen… alléz dat moet kunnen 🙂
  xxx

 21. Ria zegt:

  Plato wat een vreugde dat je weer in ons midden bent. Wat heb ik je gemist en ik ben niet de enige.
  Jou Denken te lezen is een enorme troost in deze voor mij zo moeilijke periode .
  Lieve groetjes

 22. Joanne zegt:

  Zo fijn weer iets van je te horen. Ik heb de laatste tijd vaak aan je gedacht. En ook ik dacht dat er wat ergs gebeurd was.
  Maar je bent er weer!
  Liefs Joanne

 23. koppieop zegt:

  Plato een Leeghoofd???
  Eerst had ik daar niet het flauwste vermoeden van. Maar het was flauw van me om dat niet te bevroeden. Nu moet ik het wel geloven, Plato zelf heeft het immers bevestigd? En tevens begrijp ik hoeveel goed hem dat doet. Hij heeft alle beschikbare ruimte nodig om zijn vleugels elke kant uit te slaan.
  Met genoegen gezien hoe je ons weer aan het denken hebt gezet, Willem! Verheugd over de beterschap waarmee je dit jaar hebt geopend. Ga zo door! Hartelijke groeten, ook uit Argentinië.
  .-

 24. reismeermin zegt:

  Wikken en wegen, wat zeg ik wel, wat zeg ik niet over mijn route. Zo maar wat bedenkingen van de laatste tijd van mij. En dan ineens alsof jij wist wat mijn hersenspinsels waren een mooie reactie op mijn blog waardoor ik nu weet wat ik zal meenemen binnenkort naar mijn werk. Mijn dank is zeer groot en ook ik ben (te) lang stil geweest, maar goed mijn route leg ik later nog wel uit.
  Enne kom maar op met die schrijfopdracht … Dan kunnen we erover nadenken 😉

 25. Een leeg hoofd: met pensioen gaan. Toen ik dat had gedaan, had ik een leeg hoofd. Er zat niets meer in. Geen mail die ik moest beantwoorden, geen vergadering die ik moest voorbereiden, helemaal niets…. dat was raar.
  Schittering: ik moet steeds denken aan het schilderij van Turner, wolken en water. Dat was in de laatste aflevering van het geheim van de meester. Prachtige serie.
  Je hebt vell bloggers een leeg hoofd bezorgd met je blog. Ze hoeven niet meer te piekeren over jou. 😘😸😸

 26. Hee Plaat. Ik plaatste een paar dagen geleden al een reactie maar zie het niet. Is er vast iets nmisgegaan.
  Wat een mooi stuk schrijf je hier weer.
  en
  uuuhhh over Krishnamurti gesproeken. Mijn ervaring is dat je het denken niet uit zet. Dat is onmogelijk. Je kunt je alleen maar bewust worden van het denken en dan weer focussen op dat wat je je hebt voorgenomen (ademen of zoiets) Iedere keer als je afdwaald IS dat een stukje bewustwording. Geen niet kunnen of wel kunnen maar bewustwording.
  Happiness is the way.

 27. Heeejjjj…. ik zag in mijn mailbox de melding dat er weer een blogje van jou was. En wat voor één!
  Wat heerlijk om weer wat van je te lezen !
  Leegte in het hoofd creëren was voor mij hèt thema van de afgelopen weken/maanden.
  Leeg wordt het nooit. Maar soms wel leger. En dat is al heel fijn.

 28. Heerlijk om eindelijk weer eens wat van je te lezen en je komt meteen met een juweeltje binnen! Ik hoop dat het verder goed met je gaat Plato. We hebben je gemist.

 29. minoesjka2 zegt:

  Wat fijn dat je er weer bent ………. en wat ook de reden is geweest dat je er niet was …….. je bent er weer en dat is het belangrijkste .
  Je schrijft in eerdere reacties dat je je lichamelijk goed voelde,maar nergens toe kwam.
  Als ik dan nu je blog lees denk ik ……… misschien moet je wel gewoon stoppen met denken en doen, zoals je eigenlijk in deze blog al schrijft ……… uit je hoofd, naar je hart ……..
  Welkom terug.

 30. Dwarsbongel zegt:

  Fijn om je hier weer te zien.Ik keek af en toe, in de hoop een teken van leven te zien, maar er kwam niet zoveel. Toch had ik de moed nog niet opgegeven, want bloggen kan op een gegeven moment een drempel gaan krijgen, als je met andere dingen bezig bent. Bloggen moet geen plicht worden, het moet leuk blijven, vind ik. Gelukkig lijkt je gezondheid bevredigend. Ik hoop dat je het plezier weer terugkrijgt om hier weer wat vaker iets neer te pennen. Dit begin was weer de moeite waard!

 31. Marika zegt:

  Fijn dat je er weer bent! Leegte in het hoofd creëren, dat valt niet mee. Is dat hoe het werkt bij schrijvers… leegte in het hoofd creëren zodat er ruimte is voor inspiratie. Mijn tafel ligt nogal eens vol met tekenmateriaal of boetseermateriaal, ook als ik er langere tijd niks mee doe. Maar ruim ik alles op dán komt vaak de inspiratie ineens weer terug. Is wel een stuk makkelijker om die leegte te creëren dan in het hoofd. 😉 Hoewel die inspiratie dan ook niet altijd komt, niet als er teveel in het hoofd rondspookt. Creatieve blokkades kunnen daardoor hardnekkig zijn. 🙂

 32. perikelen zegt:

  Heerlijk om weer wat van je te lezen…. Een leeg hoofd…dat wil ik ook 😉

  Liefs voor jou en Maria. X Wilma.

 33. matroos zegt:

  Fijn dat je er weer bent en hopelijk met wat meer logjes als vorig jaar,dat was er maar eentje.Maar goed je hoofd leeg maken is soms wat lastig als je lijf aan het tegenstribbelen is.Pas als het lijf weer op orde is volgt het hoofd opruimen.Dat er dan weinig energie overblijft voor dingen zoals bloggen begrijp ik wel.Naar binnen gekeerd raken bij ‘onverwachte’ tegenslagen is veelal een natuurlijke reactie.Maar je werd duidelijk gemist,dat blijkt maar weer.

 34. Maria zegt:

  Plato, jouw manier van schrijven blijft mij verwonderen. Je hebt de gave om een gedachte zo mooi te omschrijven. Ik ben blij dat je weer actief bent in weblogland…

 35. een balkon stadstuintje zegt:

  Leuk om weer wat van jou te lezen!

 36. hanscke zegt:

  Verbaasd, in een meer dan akelige en onzekere tijd zie ik op eens jouw naam staan bij een reactie op mijn blogje. Ondanks alle ellende ben ik toch even blij. Je bent er. Zomaar uit het niets duik je opeens op. Ik heb je gemist, al heel lang. Ik had mijzelf al geleerd tevreden te zijn met datgene wat er ooit is geweest. Laat het dit keer meer zijn dan even een keer komen opduiken. Wat ik bij meerdere bloggers lees, je gaat je aan elkaar hechten.

 37. Jokezelf zegt:

  Prachtig, prachtig. Ik had je al op mijn blog gespot, maar heb nu pas de tijd genomen om op het jouwe te kijken en ik werd niet teleurgesteld. Ik snap het helemaal hoor, dat niet tot schrijven kunnen komen en op een goede dag ineens beseffen dat er zomaar weer een jaar voorbij is. Helemaal als je een kwaal hebt gehad waar je van gaat filosoferen. Maarre; je hoofd helemaal leegmaken, gaat volgens mij niet. Je kunt wel je gedachten gewoon maar laten gaan zonder ze te veroordelen of te willen veranderen. Dan kabbelen ze lekker in je achterhoofd met je mee en kont er ineens zo’n stukje als hierboven uit. Welkom terug!

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s