Trui

‘Nee, moeder. Kijk nou, die mouwen zijn veel toch te lang? En bovendien, paars staat me totaal niet. Dat moet jij toch weten.’
Ze stond voor het grote raam dat uitzag op de herfstige tuin. Dood, dacht ze, alles is dood. Of liever, stervende. Want de winter zou het land pas goed laten sterven. En nu konden ze wel zeggen dat er weer nieuwe tijden van bloei zouden komen, maar dat moest ze eerst nog maar meemaken.

Stil was het hier. Na de dood van haar man kwam hier vrijwel niemand meer. Wat moesten ze ook bij een vrouw op leeftijd. Och, ze wist wel dat ze niet moeders lachebekje was. Maar was de wereld er dan ook niet naar? Neem nou zo’n economische die crisis.

Ze stond op om water op te zetten voor thee, bedacht zich en ging zitten in de grote leunstoel. Haar blik ging van de inderdaad te groot uitgevallen trui naar het doosje pillen op het bijzettafeltje. Nee, de kleur was niet denderend. Maar had zij, notabene haar enige dochter, niet kunnen weten met hoeveel liefde ze hem had gebreid; telde dat dan niet?

Hoe vaak kwam haar dochter nou nog? Af en toe tien minuten. Zoiets. Het was haar nog het meest om die toon gegaan. Altijd mopperen. Hard, zonder gevoel. Ze had zich rot gevoeld, het niet laten merken. Natuurlijk niet. Maar dat holle eenzaamheidsgevoel van de laatste tijd, werd er flink door aangewakkerd.
Ze vind me lastig, dacht ze gedeprimeerd terwijl ze spijtig naar de trui keek. Het is maar beter om er definitief een einde aan te maken. Dan hoeft ze niet meer te mopperen.

Die avond kwam haar dochter het schaars verlichte, doodstille huisje binnen. Op de woonkamertafel lag een enorme baal paarse wol. Ze schrok.
‘Moeder,’ riep ze, ‘moeder!’

Dit bericht werd geplaatst in Fictieve verhalen. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s