WE 300: Gezondheid –> Jaloezie

Eerst viel het hem nauwelijks op. Maar half december bemerkte hij ineens een flauwe onrust toen hij de supermarkt binnen kwam.
Hoewel, bij de versproducten, was er eigenlijk niets veranderd. Wanneer hij echter zijn winkelkarretje in de richting van het vlees, het beleg, de kazen en daarna verder door het voedsellabyrint stuurde, ervoer hij de sfeer wel degelijk als drukkend.

Aanvankelijk negeerde hij zijn gevoel. Maar toen hij op een dag duidelijk de ontevreden blikken, die godzijdank niet konden doden, opmerkte, werd hij toch oplettender. Langzamerhand werd hij zich bewust van een bijna collectieve verontwaardiging die soms zelfs de vorm van geluidloze woede bereikte. Vooral in de gangpaden waarin zich onder andere de zoete versnaperingen, de frisdranken en de talrijke puddinkjes bevonden, leek de stemming te snijden.
Het vreemde was dat niemand van de klanten ook maar iets scheen te merken. Ze gooiden allemaal onbekommerd artikelen in hun winkelwagentje, hadden leuke onderlinge gesprekken, proefde glimlachend van de aangeboden kaasblokjes en maakten gretig gebruik van de gratis verkrijgbare automaatkoffie.

Maar waren ze dan blind? Zagen ze dan niet dat de hele winkel verging van, zich langs telepathische weg verspreidend, verwijtend fluisteren? Hoorden ze dan niet die diepe jammerklachten als: ‘waarom zij wel en wij niet?’ en ‘verrader, je laat ons gewoon barsten. Komaan neem ons mee.’ Stil geschreeuw dat hem een akelig schrapend gevoel in de maagstreek bezorgde. Het maakte dat hij als een haas zijn karretje schaarse artikelen in de richting van de veilige kassa schoof en daarna ijlings de winkel verliet.

Thuis legde hij zorgvuldig de verse producten op het aanrecht. Wat zagen ze er tevreden en gezond uit. ‘Gelukkig mag ik jullie nog wél hebben van de dokter’ zei hij. ‘ Maar ik had niet gedacht dat de meeste van jullie collega’s zó kwaadaardig en jaloers zouden reageren.’

© Platoonline 13-1-2016

 

Dit bericht werd geplaatst in WE-300. Bookmark de permalink .

42 reacties op WE 300: Gezondheid –> Jaloezie

 1. Melody zegt:

  Al is het totaal anders….. Toch ook weer niet ….. Paradox ……
  Mooi ingevuld ….. Waarom winkelen hel is …. En ik dus ook niet in zo’n gebouw binnen kom

 2. Plato zegt:

  ’t Valt niet mee als je nog aan een oud patroon gewend bent, Mel.

  • Melody zegt:

   😉 Vertel mij wat…. maar…. neem van mij aan, het loont zeker de moeite om dat patroon te doorbreken hoor, de winst is groter dan je je op voorhand kunt voorstellen .

 3. Kakel zegt:

  Sinds ik geen suiker (enzovoort) meer eet, kijk ik regelmatig in de karretjes van andere mensen. Sommigen kopen echt een kilo suiker.
  Er gaat een wereld voor je dicht, Plaat, als je een “dieet” volgt. En was het nou maar om af te vallen, dan hield het dieet vanzelf een keer op, maar als het vanwege de gezondheid is, smokkel je minder Maar ik ken jou langer van vandaag. Je bijt (!) je er gewoon in vast… Dat je maar net zo gezond maar worden als de uitgestalde producten op het aanrecht.
  Op je gezondheid!

 4. Als iets “verpicht” wordt is het natuurlijk moeilijk een patroon te doorbreken. Echter eenmaal het ritme te pakken en weten wat voor een lekkere gezonde recepten en tussendoortjes je wel mag dan komt het goed.

  Beterschap 👍🍀

 5. Marja zegt:

  Het lijkt me heel erg moeilijk om in zo’n kwaadaardige sfeer boodschappen te moeten doen. Je hebt goed vertolkt hoe het voelt als je veel dingen niet meer mag. Sterkte!

 6. Ondoenlijk om in zo.n sfeer boodschappen te doen. Als ik die heer was ging ik op internet kopen. Je hebt prachtig onder woorden gebracht hoe het moet voelen.

 7. ria zegt:

  Het zal zeker niet meevallen als je alle lekkere dingen die je zo gewend bent aan je voorbij moet laten gaan maar je bereikt er wel je doel mee en och er blijven nog zoveel andere lekkere dingen die nog wel mogen. Jij en Maria jullie redden het wel. Zet ‘m op.

  Groetjes, Ria

 8. Corja zegt:

  Ik vind het een zeer sterke WE! En ik hoop dat jij ook sterk zult blijven. Het lijkt me wel, zeker wanneer je merkt dat dit regime zijn vruchten (!) afwerpt. Natuurlijk schreeuwen die zoethoudertjes om het hardst, maar ze zijn het zout in de pap niet waard. Voed jezelf maar goed (op), Plato. En sterkte. Het zal niet altijd meevallen, maar je weet waar je het voor doet.

 9. Villasappho zegt:

  Alsof die producten aan je trekken he mooi geschreven. Op je gezondheid, je weet iig waarvoor je het doet.

 10. Alie zegt:

  Moeilijk om oude gewoonten te veranderen. Als je gewend bent om zonder suiker verder te moeten, gaat suiker je vanzelf tegenstaan. Alles wordt opeens heel zoet en echt niet meer lekker. Koken heb ik altijd zoutloos gedaan (behalve vlees dan). Met andere kruiden kom je ook heel ver. Het is uitproberen wat lekker is.. wees creatief en ik denk dat je over een tijdje de “verwijtende en fluisterende” producten uitlacht.
  Succes!

 11. AnneMarie zegt:

  Wat een prachtige WE. Die vijandige sfeer zal nog wel even blijven verwacht ik. Maar straks zal jij ze met de nek niet meer aankijken. Sterkte. Het gaat je lukken.

 12. Willie zegt:

  Wat een originele manier om je gevoelens in de winkel te beschrijven.
  Verontwaardigde puddinkjes. 🙂

  Het went inderdaad vanzelf. Zoals Alie zegt : Over een poosje vind je dingen te zoet (en te zout).
  En schrap niet alles, dan houd je het makkelijker vol.
  Een beetje vetten en zout heeft een mens wel nodig.
  Mooie WE-300, Plato.

 13. Marika zegt:

  *Kijkt schuldig naar pot Nutella…* (ik wilde geen ruzie in de winkel)
  Maar gelukkig bestond het merendeel van mijn winkelkar ook uit verse producten. 😉

 14. perikelen zegt:

  Het went…echt in de loop der jaren ben ik er aardig gewend aan geraakt…Maar heel soms…:-) X

 15. Novelle zegt:

  O wat leuk om te lezen. Ik heb genoten (glimlach)

 16. Ferrara zegt:

  Wat heb je deze strijd op ludieke wijze verwoord. Dapper voorwaarts.

 17. Rianne zegt:

  Goed bezig Plaat. Ik herken het gedluister, de jaloerse blikken… Maar ja… Dokters wil is wet…
  Succes!

 18. Mrs. T. zegt:

  Echt, zijn ze zo jaloers!? De sujetten!!! 😦

  • Plato zegt:

   ’t Is meer dan erg, Mrs. T. Ik hoorde al een blik doperwten sissen: dit is gewoon een Nep-supermarkt. Het was trouwens een raar blik want hij wilde niet eens naast een blik bruine bonen staan en op een middelgroot potje mais had hij ook iets aan te merken. Het laat zien hoe verdorven sommige producten zijn.

 19. AnjaAnja zegt:

  Geweldig hoe je dit beschrijft Plato! Alle begin is moeilijk en zeker om lekkere dingen te laten staan is vreselijk lastig. Maar zeg nou zelf: die kwaadaardige, jaloerse produkten zijn alleen maar zuurpruimen, gewoon links laten liggen 😉

  • Plato zegt:

   Anja, je bracht me op een onwijs goed idee. Dus ik naar de groentewinkel en een kilo zuurpruimen besteld. En wat denk je? Uitverkocht. Ze wisten ook niet wanneer ze weer voorradig waren.
   Hoe kan een mens nu zo dieëten?

 20. Appelvrouw zegt:

  Zucht.
  Gezond, gezond… Als je van al dat snoep en zoetgoed afbent smaakt die grapefruit best lekker, net zoals die zuurpruimen.

 21. minoesjka2 zegt:

  Mijn complimenten weer voor je verhaal zeg!!

  Moeilijk hé, je eetgewoonte omdraaien ……… tja, eigenlijk zijn we allemaal ongewild aan suiker, koolhydraten en vetten verslaafd, gewoon omdat producenten het overal in verstoppen.
  Hoop dat je langzaam de voordelen op je gezondheid begint te merken, dan weet je tenminste waar je het voor doet.

 22. christiene zegt:

  Zo te lezen ben je op het goede pad, denk ik,je verhaal is super!
  Fijn dat je weer terug bent Plato!! en dat het kwa gezondheid weer aardig goed met je gaat.
  Bedankt voor je bezoekje.
  Groetjes Christiene.

 23. jeetjemina zegt:

  Haha…je weet je frustraties heerlijk af te schuiven op de inhoud van de a happen.
  Ha gewoon naar de slager en de groenteboer Dan hoor je het ge jammer van die ongezonde troep niet!!
  Maar even heel wat anders: ik kan niet meer op de berichtenpage komen van mijn blog.
  Weet niet meer hoe ik daarvoor. Kan wel mijn blog krijgen maar daar staat alleen Home en About.
  En daar kan ik niks mee. Weet jij het misschien??
  Gr Eva

 24. Jokezelf zegt:

  Het is ook wel erg zielig voor al die ongezonde dingen in de supermarkt; elk jaar worden ze minstens een hele maand voorbijgelopen door mensen met goede voornemens. En daarna komt het ook nooit meer helemaal goed, want een klein gedeelte blijft die gezonde producten kopen. Zo gaan suiker en vet langzaam naar de verdommenis ondanks al die verleidelijke reclame en goedkope voordeelverpakkingen. Triest, meneer, dat is het!

 25. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  De tendens van deze tijd.
  En eerlijk gezegd, ik ben en zal het Altijd blijven, een (oude) snoeper.
  Je mag geen zuivel, teveel antibiotica.
  Je mag geen fruit, het gif wat ze daarop spuiten krijg je er niet meer af gewassen.
  Je mag geen groenten, ook daar zijn enorme hoeveelheden gif op gespoten.
  Je mag geen aardappelen, daar zit ZETmeel in.
  Je mag geen vlees, Willy Selten zit op de rand van je bord te gniffelen.
  Van medicijnen had ik ooit 26 bijwerkingen terwijl er maar 12 vermeld werden op de bijsluiter.
  Een HULK, en vooral die Hartelijk en Hot zijn, eten voor de vuist weg.
  Vooral ’s avonds begin ik van ALles naar binnen te schrokken.
  Een zak Engelse drop? Geen enkel probleem mee.
  Bergen roze koeken, gevulde koeken en speculaaaaaaaaaaaaaaas brokken of die rottige kleintjes waarvan ik zo een pak van leeg eet.
  De kleine gevulde chocoreepjes, VERRUKKELIJK !
  En……………………. I FEEL GOOD!
  En als ik van dit alles ga Hemelen.
  Halleluja!
  Bij een leven met een bipolaire stoornis zie je de dingen soms anders.

  IIG, wens ik je veel sterkte met jouw ‘helletocht’.

 26. Jackles zegt:

  Kan het me zo goed voorstellen, Plaat! Sterkte… & natuurlijk op je gezondheid. Ik kom snel terug met een bijdrage aan WE!

 27. tagrijn zegt:

  Tja, als blikken konden doden… Nou, sommige blikken uit de super kunnen dat. Wel eens gekeken naar het zoutgehalte in een blik Unox-soep?

 28. Lenjef zegt:

  Tot…

  jaloers om
  niet te zijn uitverkoren
  om naar de slachtbank te gaan

  het doet me denken aan koppels die voor een altaar staan
  misschien laat een ooit gedumpt lief meer dan één traan

  een eeuwig
  gekwetste ziel
  die twee verliefde harten blijft gadeslaan

  Knap schrijfsel weer, Plato!
  Lenjef 🙂

 29. jeetjemina zegt:

  Dank voor je antwoord. Helaas zie ik op de computer niet de gegeven die jij vermeldt.
  Maar heb intussen ontdekt dat het op mijn IPad wel Lukt. Helaas vind ik het via mijn iPad minder prettig werken. Maar ik hoop er nog eens achter te komen.
  Gr Eva

 30. hannekelive zegt:

  Komt erg dichtbij mijn blootsvoets-winkel-ervaring waar ik eerder over schreef. Trek je niets aan van die blikken,en vermijd die meuk. wie het laatst (of langst) lacht….

 31. Myriam zegt:

  Hahaha, wat leuk bedacht en mooi geschreven. Ik probeer deze keer weer mee te doen 🙂

 32. varendvolk zegt:

  Ah nou weet ik weer waarom ik boodschappen doen zo’n kwelling vind………..komt door die ‘dodelijke blikken’.Maar goed je doet het voor het goede doel…….en dat ben je zelf!Ik vind het een geweldige WE 300.

 33. Min zegt:

  De artikelen hebben nog geen woord tot mij gericht. Voortaan toch eens opletten, wie weet wat het me oplevert.

 34. hanscke zegt:

  Ach het animistisch denken hoort zo bij de kleuterleeftijd. De neiging om leven toe te kennen aan niet-levende dingen, als ik dit aan mijn leerlingen moest uitleggen trok ik alle registers open. Dan vond ik les geven zo leuk…… soms mis ik het, vooral als ik aan dit soort onderwerpen denk. Ik voelde mij dan soms net een beetje een cabaretier.

 35. ellyvandoorn zegt:

  Nee het valt niet mee een ander leefpatroon te gaan volgen. Mooi beschreven.

 36. Truus zegt:

  O jee, ik leef met je mee Plato. Al die ongezonde producten, je kan maar beter oogkleppen op doen als je naar de supermarkt gaat. Ik doe het ook, vanwege alle paaslekkers dat je overal ziet, nu al. ;-(
  Heb met stijgende verbazing gelezen waar dit over ging, tot de clou.
  Heel goed geschreven dus. 🙂

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s