101: Klaver

Ik zag laatst DWDD.
Jesse Klaver sprak daar over economisme. Hij schreef er een boek over waarin hij stelling neemt tegen politici die alle problemen willen herleiden tot economische kwesties.
‘Zo’n boek,’ zei Matthijs, ‘kun je beter tegen de verkiezingen presenteren, dat scoort meer kiezers.’
‘Nee,’antwoordde Jesse, ‘dan zou ik voor kortdurende roem gaan. Maar ik wil echt iets veranderen in Nederland. Het moet weer om mensen gaan.’
Je kon zien dat hij het meende.

Ik dacht: eindelijk een bevlogen politicus.  Hopelijk slaagt hij.
Maar laat hij géén advies vragen aan Jolanda Sap.
Want dan kennen we de afloop wel.

Afbeeldingsresultaat voor economisme

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

30 reacties op 101: Klaver

 1. Hoi Plato,
  Als ik eerlijk ben draaien ze ons een rad voor de ogen met dat hele economische gezwets “als dit al een Nederlands woord is “.
  Gedurende de crisis zag ik genoeg mensen toch kopen en dan doel ik niet op eten maar “luxe” waren en laten die nu het hardst klagen.

  Dat mensen financieel lijden geloof ik graag, ik klaag niet omdat we toch nog het een en ander kunnen, dat heet dan wel op andere dingen beknibbelen of afschaffen en daar lijd ik niet onder. Mensen met kinderen die hebben het beslist harder.

  De politiek draagt hun steentje bij door studenten en gezinnen toeslagen te korten of ontzeggen onder het mom Economie of oudere werklozen verplichte te solliciteren in een markt waar geen ruimte voor ze is omdat ze te oud en te duur zijn.

  Crises aan mijn hoela.

  Groetjes Laura 😊

 2. Ferrara zegt:

  Ja, Jesse Klaver beseft dat hij een hele lange adem moet hebben.

 3. Barbara zegt:

  Helaas zie je vaak dat bevlogen politici het niet lang volhouden en weer gekneed worden volgens de bestaande garde in Den Haag, hopelijk houdt hij vol!

 4. ellyvandoorn zegt:

  Iedere keer weer hopen we op een omslag en we blijven gewoon doorhopen tot heel de wereld meehoopt en dan komt het vanzelf.

  Dat noemen ze positief denken. We gaan gewoon door! Maar i.d.d iets voor de lange adem want ik zie onze hebberigheid nog niet zo gauw op de schop gaan.

  Dat noemen ze dan negatief denken. En ik heb dat allemaal in me. hahahaha.

 5. ria zegt:

  En elk politiek boekje draait om hetzelfde kleffe koekje
  Groetjes, Ria

 6. Melody zegt:

  tja….. ik ben natuurlijk bevooroordeeld en denk totaal slecht over die hap….
  maar veel nieuwelingen in dat werkgebied hebben altijd mooie idealen…
  Is er ooit één geweest die ze ook daadwerkelijk waar heeft gemaakt?!

 7. Rob Alberts zegt:

  Ik mag en zal niet klagen.

  Toch denk ik dat anderen het een stuk moeilijker hebben:
  http://pgzo.blogspot.nl/2015/09/12-9-2015-hip-op-de-anti-eigenbijdrage.html

  Bezorgde groet,

 8. Boentsjoek zegt:

  Counting the costs with money only,
  Strikes me as funny, don’t you know.
  (Bryan Ferry; Strictly Confidential – 1973)

  Het is verheugend dat Groen Links na Femke weer een nieuw, aansprekend politiek talent op de mat heeft. Dat is winst. Winst voor de eigen partij maar zeker ook voor de politiek in het algemeen. Want ook al ben ik het niet in alles met hem eens; het is na de Halbe Zijlstra’s cs een verademing om in de Kamer nu eens iemand als Jesse aan het werk te zien.
  Maar met dat economisme weet ik het nog niet zo. Ik heb laatst een artikel van een econoom gelezen waarin met evenveel overtuiging werd beweerd dat er niet een teveel maar juist een tekort aan economisme bij de politici leeft. En dat zet je toch echt aan het twijfelen.
  Maar misschien zoeken we het te ver. Klavers oproep zou ook beschouwd kunnen worden als een pleidooi om het politieke debat nu eens anders te kruiden: Minder gereken en meer bezieling. Daar is zeker iets voor te zeggen maar beslist niet alles! Bij ons is er namelijk al een politicus die uit louter bezieling is opgetrokken en dat is natuurlijk Wilders. Maar om nu al die andere brave fractieleiders met vergelijkbare passie hun standpunten naar voren te horen brengen ………..
  Mag ik passen?

  • Plato zegt:

   Maar Boentsjoek, als twee mensen met passie spreken wil dat toch niet zeggen dat hun motieven en denkbeelden hetzelfde zijn? Ik pas zeer voor de heer Wilders (die m.i. eerder opportunistisch als enthousiast is en indien toch bevlogen dan vals bevlogen) maar iemand als Jesse Klaver heeft mijn symphatie al ben ik er vrijwel zeker van dat ook hij zal moeten uitgaan van een gezonde economie om ons voortgang te blijven boeken.
   Ik vrees dat zijn schip zal stranden op de hebberigheid van het volk.
   Maar toch… hij moet dit doen en ik ben benieuwd hoever hij komt.

 9. Willie zegt:

  Ja, ik heb het ook gezien en hij is echt heel bevlogen. Er wordt teveel naar de zakelijke kant gekeken, en er is te weinig empathie.
  Hij hoeft zelf niet in de regering, maar hij wil het ‘denken’ veranderen.
  Grappig was op het einde dat Marc Marie de presentator op zijn nummer zette. 🙂

  • Boentsjoek zegt:

   Altijd een beetje gevaarlijk om Wikipedia als bron te hanteren. De basisopleiding van Klaver is inderdaad VMBO maar daarna volgt een afgeronde studie HBO social works aan de Avans Hogeschool te Den Bosch gevolgd door drie jaar politicologie aan de UvA.
   Bron: Interview Volkskrant Magazine 12 september 2015.

 10. staartje zegt:

  Ik heb het ook gezien. Ik was blij met die bevlogenheid. Het zet vast iets in werking. misschien ga ik toch maar weer GL stemmen. En inderdaad Willie : dat slot van DWDD was geweldig. ik ben geen fan van Marc Marie, maar nu even wel.Leuk log Plato. Met mensen als Jesse wordt NL een beetje mooier

 11. ellyvandoorn zegt:

  Daar heb je een goede Plato… ‘ik vrees dat zijn schip zal stranden op de hebberigheid van het volk’ . We steken veel te weinig de hand in eigen boezem vrees ik. We willen van alles, behalve inleveren.
  Ik zeg ook bijvoorbeeld dat ik best in wil inleveren en intussen leef ik gewoon door zoals ik het gewend ben. Totdat de overheid me dwingt en dan wordt ik boos en wijs naar buiten. Banken, directeuren, bonussen etc. Zo is het altijd gegaan. En natuurlijk is ook DAT aanwijsbaar waar. Maar verandering werkt toch beter van onderaf, dus…
  LATEN WE ER IETS AAN DOEN.

 12. Hopelijk gaat het hem, bij uitzondering, lukken om zijn droom waar te maken!

 13. Groen links mag niet klagen met zo.n leider.

 14. Kakel zegt:

  Ik gun het hem van harte maar ben sceptisch. Ook al houd ik van positief denken, in de politiek verandert er nagenoeg niets. Het blijft ferme taal, uitblinken in suffe regelgeving en een ander het licht niet in de ogen gunnen. Maar laten we deze bevlogen groene rakker moedwillig een kans geven! Mooi helder stuk tekst.
  Lieve groet

 15. Hartelijke Hot Hulk zegt:

  Probleem is overal, in de politiek, tv, kranten, boeken, ………………..WIE HET WEET MAG HET ZEGGEN!
  NIEMAND WEET.

 16. Marika zegt:

  Net even dat interview gekeken, ik had het nog niet gezien. Ja bevlogen en enthousiast is hij zeker, of het iets uithaalt in de huidige maatschappij die zo verhard en egoïstisch is vraag ik me af. Maar ik wens hem veel succes. 😉 Misschien weet hij wat ogen te openen bij jongeren, want de proef-stemmingen onder nog niet stemgerechtigde scholieren belooft niet veel goeds voor de toekomst.

 17. Sinds ik hem een tijd geleden bezig zag op tv – was het niet met die ABN-topman? – vind ik hem erg leuk. Ik hoop dat hij het redt. Ik hoop dat er meer Jesse Klavers opstaan. Maar ja, maar ja….

 18. Bevlogen politici zijn zeldzaam. Helaas landen ze weer heel hard met twee benen op de grond en blijft weinig van hun idealen overeind. Maar het geeft wel weer even frisse wind door de kamer.

 19. smijling zegt:

  nou sorry heb je stuk 2x gelezen nu en de reactie,s ook.maar als het van de onderste laag moet komen daar is de laatste jaren al geen cent bij gekomen. en delen doe ook ik .maar van een kale kip is weinig te plukken. een kind in nood een vriend in nood oke probeer je te helpen nu maar hopen dat het beter zal gaan in NL

  • Plato zegt:

   Yvonne, de bedoeling van Jesse Klaver is om in de politiek niet altijd maar naar de economie te kijken maar naar de mensen. In Groen Links (zijn partij) zal zeker aandacht zijn voor die onderste laag. En verder heb je natuurlijk gelijk, kale kippen leveren weinig veertjes. Voor mensen met alleen AOW en een klein pensioen zou er best wat meer bij mogen. Hopelijk gebeurt dat nog.

 20. tagrijn zegt:

  Een partij met te veel idealisme in het programma krijgt altijd het lid op de neus. Ik bespeur bij Klaver te veel jeugdige overmoed en het verkeerde denkbeeld dat hij meer dan 75 zetels haalt want alleen dan kan hij bereiken wat hij écht wil. Zijn mooie ideeën zullen nu verdrinken in een emmer vol compromissen.

  • Plato zegt:

   Tagrijn, uit de interviews blijkt niet dat Klaver overmoedig is noch dat hij veel zetelwinst verwacht. Toch zegt hij voor dat ideaal te willen gaan. Jeugdige overmoed of niet, het heeft in elk geval mijn symphatie.

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s