Wat nu?

Lichtvoetig wandelde hij over het pad met geurende kruiden en welriekende bloemen. Zijn plotseling begonnen leven was vrij, zorgeloos. Bij een dadelpalm stond hij stil en at van de vruchten waar hij, meer nog dan van alle andere, zo van hield.
Even voelde hij aan zijn ribbenkast. De wond was geheeld maar nog gevoelig. Het gaat wel over, glimlachte hij en vervolgde zijn weg naar de vijver met het kristalheldere water en de roodgevlekte lelies die hem zachtkens toezongen.
De soezende leeuw op de oever hief snorrend zijn kop toen hij hem liefdevol streelde. Twee ganzen kwamen ter begroeting aanwaggelen en ook de paradijsvogel verhief zich van zijn tak om op zijn schouder neer te strijken.
Hij lachte… het leven was goed.

Plotseling stond zij voor hem. ‘Hier, proef… zo’n heerlijke vrucht. Het lijkt wel of mijn geest er ruimer….’
‘Wat doet gij?’ onderbrak hij haar. ‘Ge weet toch? Oh, onheil!’
‘Ach eet toch, zwaarmoedige,  de smaak is onvergelijkelijk.’
Hij rook even maar duwde daarna haar hand bruusk weg.
‘Nee. Trouwens, dadels zijn stukken lekkerder.’
‘Goed, maar ge weet niet…’

‘Wat heeft gij gedaan?
De stem was als de aanstormende donder. Bliksemschichten boorden zich in de aarde.
‘U heeft mijn gebod overtreden. Gaat heen, u kunt hier niet blijven. Voortaan zullen stof en ontberingen uw deel zijn. Ik heb gezegd.’

Ze kroop van diepe ellende in elkaar. Dit was onomkeerbaar.
‘Wij moeten weg,’ huilde ze.
‘Maar ik heb niet gegeten,’ fluisterde hij terug.
‘Ach, laat me niet in de steek,’ smeekte ze terwijl ze hulpeloos naar hem reikte.
Ineens… zag hij dat ze langzaam vervaagde, als een pluisje dat, voortgedreven op de wind,  in het niet verdwijnt.
Een onbekend gevoel doortrok zijn hart.

Het opperwezen streek over zijn golvende levensbaard. Dit was niet geheel zoals voorzien. Hij sprak tot de engel: ‘Wat nu?’
‘Hij heeft geen fout gemaakt, Heer,’ sprak de engel. ‘Het zou een onrechtvaardige daad zijn om hem…’
‘Ja ja, dan zij het maar zo. Maar hoe dan verder?’
‘U bent onze Heer. Wij richten ons naar uw woord.’
Grommend verdween het opperwezen in een donderwolk.

Hij had zich in de rivier gebaad en reikte juist naar de vrucht van de levensboom toen plotseling de Heer voor hem stond.
‘Je snapt dat er nu maar één ding opzit, nietwaar?’
Ineens ging er een schok van begrijpen door hem heen.
‘Oh God, kreet hij, ‘toch niet wéér een rib?’

Plaatje geleend van internet
Verhaal: © Platoonline 2015
Dit bericht werd geplaatst in verhalen fictie. Bookmark de permalink .

59 reacties op Wat nu?

 1. Myriam zegt:

  Hahahaha, die arme Adam 😦

 2. staartje zegt:

  Ach hij heeft er genoeg. Ik krijg zin in een dadel van dit verhaal

 3. Corja zegt:

  Jaaa, je bent echt weer terug, Plato. Ik moest denken aan het verhaal van Lilith. Was dat ook jouw opzet, soms? In elk geval heb ik een passage uit de Wiki-site gekopieerd.

  “Volgens een bepaalde joodse traditie was Lilith de eerste vrouw van Adam. In de kabbalistische geschriften, die ontstaan zijn in de 16e eeuw na Chr. is zij het symbool van zinnelijke begeerte en seksuele verleiding, en verworden tot godin van het kwaad.

  Het ontstaan van de legende vindt zijn oorsprong in het dubbele Bijbelse scheppingsverhaal in Genesis 1 en 2. Het duidelijk verschil tussen beide verhalen leidde tot de gedachte dat Adam vóór Eva een andere vrouw gehad moest hebben. Dat zou dan Lilith zijn geweest, die evenals Adam was geschapen uit het stof van de aarde. (Dit zou er volgens sommige auteurs op wijzen dat de – recentere – mythe van Adam en Eva een intellectuele constructie van Levitische priesters was, met als doel het inheems matriarchaal systeem in een zo kwalijk mogelijk daglicht te stellen, teneinde het patriarchaat, met bijbehorend erfenisstelsel, daarna bij wet en met geweld te doen overheersen.”

  • Plato zegt:

   Interessant is dit. Ik las ooit eens een boek zijn (ik meen van Melly Uyldert) waarin nog veel meer verhalen over Adam voorkomen (in andere religieuze tradities) zodat daaruit een totaal ander beeld van deze mytische figuren ontstaat.
   Mijn opzet was echter de inhoud van het verhaal op een essentieel punt te veranderen. Ik had een aantal plots in mijn gedachten die allemaal met gewijzigde keuzes hadden te maken (ik verklap er één: niet Eva maar Adam eet de verboden vrucht met als consequentie dat het opperwezen Adam wegzendt en dat later Eva op één of andere manier een nieuwe Adam (via de rib of anders) krijgt waarna zij, uiteraard uit lijfsbehoud, zeer gaat waken over het doen en laten van Adam want het kan ook te gek worden met die ribben). Uiteindelijk heb ik voor deze oplossing gekozen omdat de andere varianten een te omvangrijk verhaal zouden vormen. Maar het is leuk (misschien alleen voor mezelf) dat ook eens uit te schrijven. Ik heb er wel een stuk of vijf 🙂

   • Corja zegt:

    Ja, dat is een interessante gedachtegang. Zeker de moeite van het opschrijven waard, lijkt mij. Voor jezelf, maar ook voor publicatie geschikt. Het is trouwens een onderwerp dat al een tijdje door mijn hoofd speelt, n.a.v. de opmerking van mijn kleindochter (6) die degelijk Godsdienstonderwijs krijgt op (de christelijke) school. Je zou dus verwachten dat ze wel heel goed weet hoe het, traditioneel, zit. Maar zij denkt zelf ook en kwam tot de conclusie dat God het eerst was geboren, daarna Eva en vervolgens Adam. Tja.

 4. Arme Adam… Dat verhaal van Lilith had ik ook al eens opgevangen. Toen de ouders van mijn metekindje haar naam toelichtten, want dat is haar echte naam. De lieve schat. Ik wijk af!

  Arme Adam. Wees blij dat je nog je twee nieren hebt…

 5. ria zegt:

  Een prachtige les in de mythologie zie ik hier bij jou en de reactie van Corja en wie weet heeft de 6 jarige dochter gelijk.
  Grappige opmerking van memyselfandwe. Arme Adam. Wees blij dat je nog twe nieren hebt.:-D

  Groetjes, Ria

 6. Maria zegt:

  Ik heb van je verhaal genoten.
  Dankjewel schat!

 7. Harrij Smit zegt:

  Hahahaha – die zag ik niet aankomen. Wat een mazzel dat hij er met een verbanning vanaf kwam… hoewel er uit die andere rib natuurlijk wel eens een heel andere dame had kunnen ontstaan. Ik denk dat ik toch voor die rib had gekozen 😀

  • Plato zegt:

   Harrij, ik denk dat je de clou mist. Zij is verbannen, hij niet. En aangezien hij niet alleen kan blijven zit er maar één ding op.

   • Harrij Smit zegt:

    Misschien mis je hier wel je eigen clou, Plato, want ik heb al in de kleine catechismus geleerd dat uiteindelijk beiden verbannen zijn, dus kennelijk koos Adam – of Hij met een Hoofdletter himself – voor verbanning in plaats van voor die tweede rib 😀 .
    Of er is inderdaad een eerdere Eva geweest die ook verbannen werd – en voor hetzelfde vergrijp. Ergo: door jouw open einde zijn er meerdere invullingen mogelijk.

    • Plato zegt:

     Harrij, neem van mij aan dat ik het bijbelverhaal ken. En dat ik het leuk vond er op te variëren door alleen Eva weg te laten sturen. Maar dat je dan een probleem hebt doordat Adam alleen over blijft. En dat het opperwezen geen andere mogelijkheid ziet dan weer een rib te nemen. Het verhaal leent zich voor vele varianten die ik deels genoemd heb.
     Nu heb ik het wel voldoende uitgelegd geloof ik.

     • Harrij Smit zegt:

      Ja, Plato dat had ik allemaal begrepen :-), alleen maakte ik in gedachten jouw verhaal anders af dan jij als schrijver in je hoofd had. En de lezer heeft lekker altijd het laatste woord 😀 en al helemaal wanneer wanneer de schrijver het verhaal met een vraagteken laat eindigen…

 8. Melody zegt:

  dat is het mooie aan jouw schrijfstijl….. ook al weet je in de 1e regel al waarover het gaat, dan nog is het verhaal al zo boeiend dat je het niet meer weg kunt leggen en wel tot het einde moet lezen.

 9. jeetjemina zegt:

  Gelukkig heb ik al mijn ribben nog!! Weet niet waar ik het aan verdiend heb!!

 10. koppieop zegt:

  En als er uit die tweede rib (eventueel) een man zou voortkomen? Zo’n fatale vergissing voor het ontstaan van een mensheid zou dan een derde operatie vergen. Het scheepsrecht bestond nog niet, maar het getal zou later toch een Christelijk symbool worden.
  Leuke vondst(en) Plato, deze variatie(s)!

  • Plato zegt:

   Het opperwezen zal niet blij zijn met je conclusie, koppieop. Ik hoor hem brullen: als ik een vrouw wil maken, maak ik er ook een. Maar ja…. jouw variant kan oneindig doorgaan net zo lang tot er een heel nest mannen rondloopt.

 11. Marja zegt:

  Je bent er weer helemaal, Plato. Een geweldige (vrouwonvriendelijke) invalshoek. Gelukkig heb ik niet zoveel met onze paradijselijke roots. Die ribman van koppieop vind ik super!

  • Plato zegt:

   Zie mijn reactie op Corja. Ik heb aan die variant (en vele anderen) gedacht. Het is verleidelijk ze allemaal uit te werken maar ik heb gekozen.

 12. minoesjka2 zegt:

  Zou het zo zijn gegaan, of ……………….. deze Adam was wel wat egoistisch ook, en dat moest hij blijkbaar met de zoveelste rib betalen hahahahaha ………. tja, als hij van de appel gaat eten staat er straks een harem op hem te wachten ……….. leuk of niet??????

 13. Kakel zegt:

  De laatste zin van je verhaal vind ik geweldig.
  Interessant om de opmerkingen van anders bloggers te lezen. Het verrijkt je verhaal.
  Lieve groet

 14. Mrs. T. zegt:

  Gossie, hij laat de eerste gewoon gaan. Wat een slappeling. 😉
  Maar vraag me dan toch af waarom hij nummer twee niet wat beter in de hand gehouden heeft.

 15. Willie zegt:

  Hahaha, daar heb ik nog nooit aan gedacht, dat het ook anders had kunnen gaan.
  Ja, dan is het niet eerlijk om hem ook weg te sturen. 🙂
  Grappige, originele oplossing, weer een rib.
  En dan maar hopen dat zij niet ook verleid wordt.

  Mooi geschreven Plato, en leuk, dat stukje ‘oude taal’.

 16. gewoonanneke zegt:

  Wat een mooi verhaal en een bijzondere wending, Dacht zal eens even kijken hoeveel ribben een mens eigenlijk heeft in Wiki: Het menselijk skelet telt 24 ribben, 12 aan elke zijde (een minderheid van de mensen heeft een paar ribben meer of minder). En toen dacht ik zouden die mensen die een paar ribben meer hebben dit uit voorzorg gekregen hebben voor het geval dat……..;) van het opperwezen.

 17. jeer zegt:

  Plato,

  Een sterk verhaal, maar uiteindelijk moet Adam toch ook overstag zijn gegaan, eventueel na het gemis van een tweede of volgende rib.
  Hij heeft kennelijk nooit van de vrucht van de levensboom gegeten, want dan zou hij onsterfelijkheid verkregen hebben, maar ik ben hem nog nergens tegengekomen.
  Noch op google+, twitter, facebook of welk sociaal medium dan ook.

  Groetjes,

  jeer

 18. Je schrijft nog net zo bijzonder 🙂
  Ik heb een verrassing voor je…. M’n verhalen zijn uitgegeven… Blij je weer gevonden te hebben.
  Feetje (Linda)

  • Plato zegt:

   Linda, wat een leuke verrassing. Ik was door pc perikelen alle info over je kwijt.
   Gefeliciteerd met je eerste uitgave. Geweldig.
   Ik ga je mailen.

 19. Rob Alberts zegt:

  Meerdere varianten?
  Ik lees ze graag.
  Ik ben gek op mooie Bijbelse verhalen.

  Zonnige zomergroet,

 20. Ferrara zegt:

  Ach wat nou jammer dat Plato niet in de ‘verleiding’ komt om ons alle varianten voor te schotelen.

 21. hanscke zegt:

  Ik vind het een mooi verhaal en ik houd er wel van de oude mythologische verhalen om te buigen in hedendaags taalgebruik. Zo is het minder afstandelijk. Het verhaal van Lilith kende ik niet. Weer wat geleerd en op een regenachtige dag ga ik mij daar eens lekker in verdiepen.

 22. Rianne zegt:

  Schitterend verhaal. Ook hier schoot Lilith door mijn hoofd…
  Leuk die wending van de tweede rib…

 23. Rianne zegt:

  NB. Wat ik over Lilith heb gelezen had niets te maken met het vleesgeworden kwaad.
  Lilith was een zelfstandige intelligente vrouw en Adam baalde dat zij niet wat onderdaniger was. Op zijn verzoek heeft God Lilith toen het Paradijs uitgezet en Eve gecreëerd uit een rib van Adam opdat zij en haar dochters zich altijd de mindere van Adam en zijn zonen zou voelen…
  En Lilith? Die leefde buiten het paradijs nog lang en gelukkig..

 24. Boentsjoek zegt:

  Een beetje dichter bij huis is er nog wel wat over Lilith te vinden dat, zo vrees ik, een beetje lastiger te googelen is. In 1879 publiceerde de Nederlandse schrijver Marcellus Emants zijn Lilith, gedicht in drie zangen. Het staat in totaliteit op dbnl.
  Aardig is het motto dat Emants aan zijn Lilith meegaf, ontleend aan de Faust van Goethe waar de dame ook al in voorkomt. Mefistofeles, het zetbaasje van de duivel, kondigt haar daarin als volgt aan:
  Lilith Adams eerste vrouw.
  Laat je niet strikken in haar mooie haren,
  dat sieraad waarin zij haar lichaam hult.
  De jonge kerel die haar wens verhult,
  kan alle hoop op vrijheid laten varen.

  Leuk typje dus.

  Wel een aardig stukje hoor, Plato.

  • staartje zegt:

   Grappig. Ik ben Eline Vere aan het (her)lezen en kom op het pad van vele fatale vrouwen. Lillith zou ook in dat rijtje kunnen passen. Mooie tijdgenoot die Emants. Mooi gevonden Boentsjoek

 25. Zo, dat was even een ontgoocheling… fijn dat je er weer bent Plato! 😀

 26. Plien zegt:

  Met plezier gelezen. En ik kan me hier wel in vinden 😉

 27. smijling zegt:

  heerlijk dit kletse bessen ik zeg niks straks is mijn bijbel niet goed meer ?

 28. Rebelse Huisvrouw zegt:

  O, wat een heerlijk Plato-verhaal is dit! Ik heb het met een brede glimlach gelezen Plaat, en ondertussen dacht ik steeds: ‘Hoe zou het toch allemaal gegaan zijn als Eva niet…’
  We zullen het nooit weten, maar we weten nu in elk geval hoe het wél zou kunnen zijn gegaan!

 29. 😄😄😄😄😄. Kijk dit is nu echt een feest. Ik glunder van oor tot oor. Hongerige leeuw laat ganzen voorbij gaan. Adam ziet gevlekte leliën des Velds ,Eva is biet verleidelijk genoeg….😄😄😄. En dit is nog maar het begin. In gedachten zie ik het opperwezen met de handen in haar zitten, zuchtend en steunend ; mijn God, wat nu!

 30. Marika zegt:

  Nou nou wat een ellende toch, daar gaat weer een rib. Ik ben blij dat ik van de apen afstam. 😉

 31. Margreet zegt:

  Heel grappig Plaat..als hij vasthoudens is aan zijn dadel ben ik wel een beetje bang.. hoeveel ribben houdt ie over…

 32. reismeermin zegt:

  De wegen van het Opperwezen zijn vast talrijker dan wij vermoeden. http://www.tijntouber.com/43-lilith-de-oorspronkelijke-vrouw/. En wat zou de 3e vrouw dan voor type zijn.
  Vast eentje die Adam uit het Paradijs had gezet, zo van ga maar gauw naar Eva..

 33. klaproos zegt:

  heerlijk hoe je schrijft plaat,
  ik zie het voor me 🙂
  xxx

 34. Lenjef zegt:

  Prototypes met een mankement

  Adam en Eva een experiment van god
  een gedroomd paar
  ze pasten bij elkaar
  na één foutje ging het paradijs op slot

  Lenjef 😀

 35. ingeding zegt:

  hahahaha. een heuse plato weer, dit verhaal. (toch wel weer leuk, weer online! hoop dat je hebt genoten van de vakantie! )

  doet me denken aan aflevering van the simpsons, homer is adam en marge eva en nadat ze uit het paradijs zijn geknikker, spreekt eva/ marge de magische woorden ‘god won’t hold grudge forever?’ hahahahaha

 36. Liesbeth zegt:

  Heerlijk Plato! Zelfs ik die de Bijbel een paar dagen voor het eerst is begonnen lezen, begreep meteen waarover dit ging. Prachtig dat einde! Doet me denken aan een reclame die niet meer uitgezonden mocht worden.

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s