Dat oude radioprogramma

Ondanks het feit dat er nog helemaal geen beelden wáren, zie ik ze toch voor ogen.
Het oude velourstapijt, het zeil dat bij de deur was afgebrokkeld door het lopen, de eettafel midden in de kamer met vier stoelen waarop roodpluchen zittingen die zo lekker veerden, de oude ontvanger van de PTT radiodistributie, speciaal voor mensen die geen geld hadden voor een echte radio, dat ding dat maar een paar zenders had en waarvoor mijn moeder wekelijks in een Amsterdams kantoortje huur moest betalen en dat door ons gewoon radio werd genoemd. Die radio dus, ach ja….

radiodistributieIk ben vijf jaar, zit op mijn knietjes in een hoekje en luister naar de tovercirkel, de Wigwam met Rosemarie Lippes en Wim Quint, het kinderkoor Jacob Hamel onder leiding van Herman Broekhuizen, Opa Dribbel,  titels die de meeste van u vast niets zeggen maar voor mij…. ach ja….

Toen ik zelf nog geen bal had aangeraakt, lag ik al plat op de grond achter de ‘luie stoel’ te luisteren naar de diep inslaande reportages van Nederland- België (of andersom) verzorgd door verslaggevers als Bob Spaak, Dick van Rijn en Leo Pagano. Ik haatte Jef Jurion en Hanon, bewonderde Abe Lenstra, Roel Wiersma  Fons van Wissen. Ook deze namen zeggen vast niemand meer wat maar voor mij….ach ja…

Toen ik iets ouder was mocht ik wat langer opblijven. Het waren de zwart-witte jaren vijftig, de TV was nog mijlen van onze huiskamer verwijderd. Wij luisterden ‘s-avonds naar de familie Doorsnee, de Showboat, Tierelantijnen, Paul Vlaanderen en dat ene programma dat ik me zo levendig voor de geest kan halen maar waarvan ik niet meer weet hoe het heet.  Het was iets met een klok en er waren panelleden die een voorwerp moesten raden. Ze mochten alleen maar vragen stellen als: is het organisch? Is het mineraal? etc. Vooral over dat laatste brak ik mijn hoofd. Wat was in Godsnaam mineraal? Ik luisterde naar dat programma met het oor van een niet begrijpend kind dat, door het ontbreken van beelden, gepakt werd door een aanlokkelijk soort  magie. De magie van…. ja maar hoe heette dat programma toch verdikkie?
Komaan mensen, zijn er onder u gedateerden die het kennen? Of misschien heeft u nog een stokoud familielid dat het zich nog herinnert. Vertel het mij snel! Niet weten doet zo’n pijn.

Plaatje: internet
Verhaal: Plaatje

 

 

Dit bericht werd geplaatst in verhalen non fictie. Bookmark de permalink .

44 reacties op Dat oude radioprogramma

 1. Petr@ zegt:

  Heerlijk die zoete herinneringen uit de kinderjaren.
  Wij hadden Kleutertje Luister en Radio Lawaaipapegaai 😉
  Ben je al wat wijzer geworden door de link van Marja?

 2. Plato zegt:

  Nee, maar dat komt omdat ik in een radiofragment uit 1955 ben blijven steken. Dat geeft jullie de gelegenheid nog wat verder te zoeken 🙂

 3. Anoniem zegt:

  Negen heit de klok?

 4. Wij luisterden op zondagmiddag rond etenstijd naar een programma met o.a. de rubriek: Dat het u wel moge bekomen. Hilarische recepten. Gevulde snoek bijv. Vang een snoek, Stop hem 24 in een bak met water en laxeermiddel. Geef hem vooral niets te eten. Verschoon het water na 24 uur en gooi het volp[rei, wortel en peterselie….. 😉

 5. ria zegt:

  Het kwisprogramma ken ik niet. Paul Vlaanderen , moeders wil is wet , arbeidsvitaminen dat wel.Die kwis had iets te maken met twaalf uur, precies weet ik het niet.
  Leuk stukje ouwe tijd.

  groetjes, Ria

 6. ferraravictoriene zegt:

  Plato, wat een heerlijk nostalgisch onderwerp. Kan het zijn ‘Het hangt aan de muur…’ destijds een quiz met Bob Spaak http://biografie.vara.nl/#/persoon/309/bob-spaak
  Ik ga verder met genietend surfen en kom alle oude bekenden tegen. Zoals Opa Bobbie en de pindakaas die op is.

 7. klaproos zegt:

  heerlijke wandeling door memorielane voor jou plaat,
  mij zegt het allemaal niks:-)
  maar ja, radio hadden we niet en tv kregen we pas toen ik 12 was, ik heb nog nooit zoveel skispringen gezien als toen, maar we vonden het gaaf,
  polly de pony en schansspringen, wel heb je ooit:-)

 8. Trees zegt:

  Ik weet het zelf niet, kan me helemaal niet zo goed herinneren dat we radio luisterden eigenlijk. Maar… ik heb mijn tante van 80 gevraagd of zij het weet en toen ik je stukje voorlas zei ze al voordat ik was uitgelezen: “negen heit de klok”…
  Ik hoop dat het dat is en dat ik je pijn heb verlicht ;-).

 9. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Ik zou het niet weten Plato. Ik was er toen nog niet maar het had me wel leuk geleken om er toen te zijn. Op de een of andere manier denk ik vaak dat het toen wat gezelliger was en wat minder gehaast. Elke tijd zal wel zijn charmes hebben maar toch…

  • Plato zegt:

   Minder gehaast maar (zeker in ons geval) straatarm. Ik leef liever nu. We hebben het een stuk beter en gezelligheid kun je zelf maken.

 10. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Ja, dat van die gezelligheid is beslist waar en als ik zeg dat ik denk dat het toen wat gezelliger was dan bedoel ik natuurlijk wel onder de meest optimale omstandigheden (en helaas gold dat voor de meeste mensen niet). Wat ook een minpunt geweest moet zijn in die tijd waren de slecht geïsoleerde huizen. Vreselijk. Uiteindelijk leef ik ook liever nu (maar als het kon ging ik graag af en toe een dagje terug in de tijd. Eén dagje maar 😉 )

 11. Anoniem zegt:

  Was het niet: Het hangt aan de muur en het tikt

 12. kakel zegt:

  In 1963 vierde ik mijn eerste verjaardag, dus dat radioprogramma, helaas, ik kan het je niet noemen. Mocht niemand je verder kunnen helpen, dan bel ik ff met mijn ouders 😉 Ik luisterde heel tevree naar Kleutertje Luister. Ik weet de aankondiging nog goed: “Het is groen en het zegt kwak. Een kikker, lekker makkelijk…” Leve de nostalgie!
  liefs Kakel

 13. Boentsjoek zegt:

  Hersengymnastiek met “Hoe is de stand, Mieke?”

 14. Een prachtig stukje herinnering Plato, ik kan je helaas niet helpen.
  Ik herinner me nu dat mijn vader en een buurman met elkaar communiceerden via een Buismanblikje en een draadje over de waterleiding, wonderlijk vond ik dat. Na de vakantie (nog 5 nachtjes wachten 🙂 ga ik hem daar es naar vragen.

 15. Anoniem zegt:

  Leuk dat je nog zoveel weet van de oude radio, heerlijk nostalgisch.
  Ik kan me niet herinneren of ik radio luisterde, was toen al slechthorend.
  Misschien Paulus de Boskabouter, maar dat kon ik ook niet verstaan.

  Radio Verooonicaaaaaa, dat kan ik wel herinneren. 🙂

  • Willie zegt:

   Oeps, dat was ik, die andere anoniem ben ik niet.
   Heb nieuw besturingssysteem en moet alles opnieuw invullen.
   Willie.

 16. Anoniem zegt:

  Die andere anonieme is iemand die nog nooit op een blog heeft gereageerd en niet wist ( en waarschijnlijk nog niet) hoe dat werkt, maar die in al haar onschuld en spontaniteit een antwoord gaf op een priemende vraag.
  Met vriendelijke groet, Dee.

  • Plato zegt:

   Kan ik me helemaal voorstellen Dee. Er was een tijd dat ik het ook allemaal niet wist. Dus als je iets wilt weten, vraag maar, dan help ik je graag.

   Overigens was jouw oplossing de goede. Leuk 🙂

 17. kakel zegt:

  Dee wist het goede antwoord. Wat leuk!

 18. Melody zegt:

  Fijn dat het al geraden is……. ik wist het uiteraard ook niet….. moest ook mijn 1e verjaardag beleven eind 63

 19. minoesjka2 zegt:

  O, ja, distributieradio ……… hebben wij thuis ook nog gehad. Als ik zo naar deze foto kijk, zie ik het kastje zo weer bij ons thuis hangen.

 20. Rianne zegt:

  Die drie voetballers had ik je kunnen noemen, maar dat programma…. Het is maar goed dat het al genoemd is (lees ik twee reacties hierboven).

 21. tagrijn zegt:

  Bedoel je: dit is negen heit de klok? Op dinsdag was er ook nog de bonte dinsdagavondtrein. Met Cees de Lange. Wij hadden net zo’n kastje thuis. Eerst alleen Hvs 1 en 2 en later kwamen er twee ‘zenders’ bij met buitenlandse programma’s. O ja, dat spelletje (de spelleider heette Arie van Nierop) was: het hangt aan de muur en het tikt! Je zat dus niet gek met de klok!

 22. Goedenavond Plato, helaas kan ik niet mee zoeken of raden , ik weet het niet. Hoe jij je herinnering om schrijft geeft een nostalgische sfeer mooi 🙂

  OT: ik ben nogal “geestelijk afwezig” veel houd me bezig. ..eerst ziekte van Tante, die gisterochtend is overleden.

 23. gewoonanneke zegt:

  Ja ik herinner me het nog heel goed dat we naar hoorspelen luisterden. Kan ik ook nog wel eens meenemen in mijn 365 dagen project, goed idee. Er was toen zo’n serie geloof van Maartje de Wit of zo, zal wel een chistelijk hoorspel geweest zijn. Mijn moeder luisterde er ook altijd naar en ik ook. Spannend vond ik het. En inderdaad de tovercirkel komt me ook heel bekend voor.

  • Plato zegt:

   Anneke, dat Christelijke hoorspel, kan dat de Jeugd vliegt uit zijn geweest. Daar werd bij ons ook wel naar geluisterd. Ik heb er nog boeken van. Niet doorheen te komen maar uit nostalgie heb ik ze gehouden.

 24. Yvonne zegt:

  Helaas zegt het mij niets, ik ben in de jaren 50 geboren, dus tegen de tijd dat ik me bewust werd van radio en tv waren die al veel verder. Wij kregen een kleurentv toen ik 8 jaar was. Dat was wel een sensatie.

 25. Marika zegt:

  Leuk hè die nostalgie, ik heb dat natuurlijk weer met andere dingen want rond die tijd was ik er nog niet. 😉

 26. Anoniem zegt:

  Hersengymnastiek mieke hield de stand bij en het heette het hangt aan de muur en het tikt plantaardig of mineraal man of vrouw er werd alleen ja of nee gezegd als antwoord .Willymina.

 27. Anoniem zegt:

  Bezit ik nog veel radio programma`s uit de jaren 50 en begin 60 op tape ,en 3600 hoorspelen die van goede kwaliteit zijn ,jammer dat er geen zender in Nederland te vinden is ,die dit wil uitzenden in de programmering , mocht er een radiozender zijn , die eens wil praten over het gebruik van het vele materiaal ,of voor uitzending van een nostalgisch programma
  neem dan eens kontakt op . 0641228600

 28. Fasolt zegt:

  Bij de KRO jeugdprogramma’s van Wim Quint en Roos Lippes zongen de Karekieten olv Willy Francois. Jacob Hamel zat bij de AVRO

 29. Nico van der Vegte zegt:

  Dat radio programma was een quiz van de Vara en heette
  “Het hangt aan de muur en het tikt”
  o.a. met Gerda Brautigam e.a.

 30. Bob Bosma zegt:

  Het radio programma , waar een voorwerp moest worden geraden, heette “Het hangt aan de muur en het tikt” Hartstikke leuk programma!

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s