Tuinier graaft in de geschiedenis

Dit stukje is vast een opluchting voor lezers die weinig hebben met verhaaltjes. Verheugd zullen ze roepen: ‘eindelijk eens op persoonlijke ervaringen gestoelde non-fictie. Dat zijn tenminste grijpbare zaken. Niks gevoelens, feiten moeten we hebben.’
Deze mensen worden de komende maanden op hun wenken bediend… tussen de verhalen door.

Herkent u dit? Je komt in een kerk of museum, ziet prachtigste beelden, schilderijen en denkt: Grieks? Romeins? Gotisch? Neoklassiek?
Je maakt foto’s om thuis eens rustig op studeren. Maar ja…!

Enkele weken geleden opperde Boentsjoek: zullen we samen de tiendelige introductiecursus kunstgeschiedenis doen? Zo leren we kunstwerken qua stijl te herkennen en in de juiste tijd te plaatsen. Ik was er onmiddellijk voor te vinden.
Zo togen we gisteravond naar het Amsterdamse Bijbels museum met het idee: we zitten daar met een stuk of 15 cursisten. Niets ervan. Een zaal met ruim zestig belangstellenden en een docente die klaar stond met een inhoudelijke, twee uur lang durende, powerpointpresentatie.
Les 1 ging over de pre-Griekse en Griekse kunst die doorgaat tot 150 jaar voor Christus. Aan de hand van kunstwerken werden stijlkenmerken behandeld en verbanden gelegd met achterliggende culturen.
Omdat de meeste kunstwerken door de tijd zijn aangetast is het leuk om reconstructies te bekijken. Het geeft een idee hoe het er vroeger ongeveer uitzag. Het beeld wordt er een stuk kleuriger en levendiger van. Kijk maar:

Hera origineel paestum

Hera II tempel te Paestum. Tempel gewijd aan de Godin Hera, vrouw van Zeus (foto: internet)
 
 
 
Dezelfde tempel in een 3D reconstructie (foto: internet)

Leuk intermezzo
In de zomer hielden de Grieken sportwedstrijden om de soldaten in conditie te houden. Hieruit komen onze olympische spelen voort.
Vraag uit de zaal: waarom werd er niet gevochten in dat jaargetijde?
Antwoord: daar was het te warm voor!

De opwarming van de aarde geeft ons dus wellicht hoop op vrede.

Tuinier
 
 
 
 
 
 
Dit bericht werd geplaatst in Tuinierverhalen, verhalen fictie. Bookmark de permalink .

52 reacties op Tuinier graaft in de geschiedenis

 1. Maria zegt:

  Dank voor je uiteenzetting Tuinier…ik kijk uit naar les 2,3,4….

 2. Margreet zegt:

  Die reconstructie haalt het natuurlijk niet bij de echte tempel 🙂
  Veel plezier met de cursus.

 3. Petr@ zegt:

  Leuk zo’n cursus (al is het dan wat massaal).
  Zo leren wij ook weer wat! Ik hou trouwens wel van verhalen die uit het leven gegrepen zijn!
  Fijn weekend!

 4. klaproos zegt:

  whaaa, ja dan heeft de opwarming nog z’n nut ook plato 🙂

 5. Corline zegt:

  In Griekenland worden boeken verkocht waarin heel goed wordt weergegeven hoe de bouwwerken er vroeger uit hebben gezien. Door middel van een aantal transparante bladzijden op elkaar wordt het duidelijk gemaakt (of ik het nu goed duidelijk maak, is een tweede…) Feit is in elk geval dat het een kleurige bedoening was, daar in dat oude Griekenland; niks serene wit-marmeren beelden, zuilen en timpanen……

 6. ferraravictoriene zegt:

  Je doet mij met beide genres plezier.
  Verhalen en cultuur snuiven. Dat laatste is zowel via een cursus of ter plaatse heerlijk om te doen.
  Ben zelf aan het inlezen voor een stedenrondje in Toscane (maart)
  Nu ik hier toch ben, waar staan de letters WE voor, hoe ik ook zoek op je blog, kan het niet vinden. Ligt vast aan mij.
  Veel plezier op cursus.

  • Marja zegt:

   WE staat voor word exact volgens mij. In precies 300 woorden behandel je het thema zonder het themawoord zelf te gebruiken.

  • Plato zegt:

   Marja geeft hieronder de juiste uitleg, Ferrara.
   Dat rondje Toscane is leuk. Ik heb het afgelopen zomer gedaan. Dus als je wilt kan ik je wel wat info sturen. Het is wel een vrij drukke reis want er is enorm veel te zien. Ik heb me voorgenomen nog eens terug te gaan maar dan niet via een groepsreis want ik werd gek van die domme tijdsdruk.

   • Anoniem zegt:

    Altijd in voor advies. We doen een fly-drive op eigen houtje, dus dat maakt de keus wat wel en wat niet zien wel eenvoudiger. En alles zien op welke trip dan ook kan toch niet, op een goed moment raak je ook verzadigd.

    • Ferrara zegt:

     Platoonline, echtgenoot heeft mijn laptop geschoond. Moest dus opnieuw inloggen. Die anonieme ben ik. Als je leuke tips hebt, graag

 7. Marja zegt:

  Heerlijk. Ik ben dol op geschiedenis. En laat de opwarming vooral doorzetten, Tuinier.

 8. Mrs. T. zegt:

  Goh, ik hoop dat je gelijk hebt waar het die opwarming betreft!

  Mijn moeder volgt al een jaar of acht (geloof ik) cursussen ‘Kunst in de geschiedenis’. Ze vindt het erg leuk en ik steek er ook nog wat van op.

 9. ria zegt:

  Nou ja kijk je wordt er natuurlijk nooit stommer van, maar die geschiedenissen kan ik zo ook wel opzoeken .Ik mag toch hopen Tuinier dat we Plato met zijn leuke katten,de UO ( niks meer van gehoord, zo jammer) Cornelis Critiek die ongezouten zijn mening deelt , de WE en ja als ik dit zo lees verlang ik misschien toch te veel.
  Groetjes, Ria

 10. Willie zegt:

  Ik denk ook wel eens : is dit Gotisch ? maar ik ga niet zo ver als Tuinier. 🙂
  Het vreemde is dat het gebouw in de reconstructie meteen veel moderner lijkt.
  Het is heel leuk om te zien hoe het eruit gezien moet hebben, maar de foto van de ruïne vind ik toch mooier.
  Leuke cursus, zo leer je veel interessants in een korte tijd.
  Goede vraag uit de zaal ! 🙂

  ps : de meeste kunstwerken zijn door de tijd aangeTast, bedoel je vast. 😉

 11. Nou Tuinier, wat een aangename verrassing….. ik kijk verheugd uit naar je volgend verslag.

 12. Nu mag het aan mij liggen…..dat dat zal ook wel……maar ik vind de reconstructie ” hoewel zeer interessant ” toch lang niet zo mooi als de overblijfselen van wat ooit was.
  Dat komt natuurlijk omdat ik ” oale pruttel van wat ooit mooi is eweest ” prachtig vind.
  Het is ook fotogenieker en aangezien ik kijk met het oog van een fotograaf……
  Wel een boeiende cursus zeg.
  Ik ben benieuwd of je het allemaal kunt onthouden. Zelf grijp ik graag naar het reisgidsje .

 13. minoesjka2 zegt:

  Wat leuk zo’n cursus! En nog leuker vind ik dat je hem met ons deelt, want ik vind dat best interessant 🙂 Dus net als vele mede lezer, hoop oprecht dat les 2 volgende week is.

 14. Marika zegt:

  Leuk zo’n cursus, daar steek je weer wat van op. Is de Sint Jan al aan bod geweest? 😉 Ik zat laatst een foto die ik gemaakt had van een glas in lood raam in de Sint Jan te bestuderen, heb zo’n vermoeden dat er nog een verhaal in verstopt zit. Een van die afgebeelde figuren leek niet uit die tijd maar meer iemand uit deze tijd… 🙂

  • Plato zegt:

   Marika, ik zit nog in de pre-Grieken, de Grieken en de Etrusken. In die tijd was er nog geen Sint Jan te bekennen. Maar het komt, ergens begin maart schat ik.

 15. ellyvandoorn zegt:

  Lijkt me een heerlijk cursus Tuinier. Iets om echt je hart aan op te halen en in te duiken. Leuk dat er zoveel belangstelling voor is. Prachtig ook die foto’s die je op internet vond. Ik heb ook wat lessen gehad, maar die waren niet zo kleurrijk. Dus dit is een mooie aanvulling.

 16. ingeding zegt:

  hihi goed eind ^^
  en superleuk! ik heb dit allemaal honderd jaar geleden gehad (om en nabij 😉 op de havo, toen ik tekenen als examenvak had, dat was zo tof, kreeg je ook kunstgeschiedenis bij en schildertechnieken en uitjes naar musea en kerken enz. plaatjes zien er zo idd mooi uit, maar ben toch blij dat ik niet in die tijd leefde!

 17. Boentsjoek zegt:

  En natuurlijk herkennen we in deze tempel nu moeiteloos de Dorische stijl. De tempel is immers een beetje plomp (robuust zegt het boek) en bovendien ontbreekt bovenaan de zuil elke vorm van versiering. Wel valt ons iets op. Boven het fries treffen we, zoals verwacht de (blauwe) trigliefen aan maar op de (rode) metopen ontbreken de reliëfs en die hadden daar volgens ons toch wel moeten zitten. Kortom, we hebben voor de volgende les een vraag.

  • Plato zegt:

   Ik heb nog even gebeld met de architect Existencialis maar die zegt dat bij deze tempel de reliëfs facultatief waren.

   • Boentsjoek zegt:

    Toch denk ik dat het anders zit, Plato.
    Deze tempel staat al vanaf plusminus 500 voor Christus in Paestum (Poseidonia), een Griekse kustkolonie in in Zuid Italië. Volgens insiders is het niet onwaarschijnlijk dat de reliëfs er door rukwinden vanuit de Sahara finaal afgezandstraald zijn.

 18. gewoonanneke zegt:

  Wat leuk, had vroeger een geschiedenisleraar die zoveel vertelde over Grieken en Romeinen maar die goden gooi ik ook altijd door elkaar…… Dus eigenlijk weet ik er ook niet zoveel meer van.

 19. Trees zegt:

  Vaag komen er herinneringen naar boven van de geschiedenisles. Maar je bent nooit te oud om te leren Tuinier, al weet ik niet hoe oud/jong je bent ;-).
  En die opwarming is prima alleen gaat het wel gepaard met veel veranderingen in het weertype, overal in de wereld, dat vind ik niet zo fijn…

 20. Rebelse Huisvrouw zegt:

  Leuk Tuinier, zo’n beknopte cursus! En voor wat betreft die opwarming…tja, het kan mij niet snel genoeg gaan om eerlijk te zijn 😀

 21. tagrijn zegt:

  Je slotzin om daar eens mee te beginnen is erg hoopgevend. Houden we er toch wat positiefs aan over.
  Zulke cursussen zijn altijd erg leuk om te volgen Je gaat je er dan vanzelf verfer in verdiepen.

 22. jeetjemina zegt:

  Ja, zo kun je het ook bekijken! Wie weet. Maar als ik kijk waar er veel gevochten wordt dan is het toch in de warme landen, zoals Mali, Afghanistan, CAR en noemt u maar op.

  En wie is Boensjoek? Ik dacht even dat het een nieuw huisdier was.
  gr eva

 23. jeer zegt:

  Plato,

  Best wel interessant zo’n cursus, ik was afgelopen weekend nog in het Brabants museum in den Bosch en dan merk ik toch wel dat mijn kennis tekort schiet en dan gaat het ook nog eens over veel recentere tijd. Helaas zijn lezen en studeren ook niet mijn hobby’s. Ik pik er dus maar van mee wat ik kan.

  Groetjes,

  jeer

  .

 24. Anoniem zegt:

  Wat leuk dat jullie samen die cursus volgen Plato. Dat is toch gezelliger dan alleen. Nou ja, alleen… Samen met ruim 60 onbekende anderen dan. 🙂
  Ook ik ga voor de oude tempel. De nieuwe ziet er net iets te gelikt uit.
  Mijn geheugen is niet genoeg getraind om zulke informatie te onthouden. Gelukkig kan ik het altijd opzoeken. In mijn boeken of op het WWW. 😉

 25. Ook ik ben benieuwd naar het verslag van de volgende cursusonderdelen.
  Nieuwsgierige groet,

 26. Op de havo heb ik kunstgeschiedenis gehad, maar ik moet eerlijk bekennen dat het helemaal naar beneden is gezakt. Nog even en het lekt weg uit mijn voeten.
  Tja, en dan moeten wij het doen met een paar hunebedden…
  Goed idee om naar die cursus te gaan! Beetje egoistische reden: hebben wij lezers er ook wat aan 😀

 27. Fijn om hier te lezen voor mij is zo’n cursus niks, ik mag graag als ik ergens ben foto’s maken ook om de mooie tekeningen of glas in lood in Kerken het ontstaan ervan niet dat het me niet boeit want uit eindelijk vallen de woorden ”wat konden de mensen vroeger toch prachtige kunstwerken maken”. Nu ook trouwens nog, echter het mystieke blijft dan toch meer interessant te zijn, maar nog net niet om er een cursus voor te gaan volgen.

  Daarom vond/vind ik het boek van Dan Brown over de Da Vinci Code fascinerend achter relieken lagen en tekens zaten codes verborgen.

  Wie weet Tuinier wat uit jouw gevolgde cursus ontstaat 😀

 28. Hmm, ik ben dan denk ik een echte nuchtere Groningse meid, ik hou van Kreta…meer dan me lief is…. maar ik hou echt niet van dit soort informatie! Ik zeg: ‘Ervaar het zelf, ga naar Griekenland, naar de plek waar jij denkt te kunnen vinden waar je naar zoekt!
  Dat vind je toch echt niet op zo’n introductiecursus? Of toch wel Plato?

  • platoonline zegt:

   Ik vind van wel. Op zo’n cursus leer je wat er in de loop der tijd allemaal aan kunst gemaakt is. Je gaat verbanden zien en je leert kunst herkennen. Kreta is een mooi voorbeeld omdat daar heel veel (pre-) Griekse kunst is gevonden. Doordat je weet hoe je moet kijken en doordat je de achtergronden begrijpt, ga je heel anders naar kunst kijken:
   Maar ik begrijp wel dat niet iedereen daar in geïnteresseerd is. Ik houd ervan en daarom zit ik met heel veel plezier op die cursus 🙂

 29. Nathalie zegt:

  Ooit in het verre verleden heb ik een cursus gevolgd met daarin Kunstgeschiedenis. Ook al kom ik waarschijnlijk nooit in Griekenland, ik vind het erg leuk om de achtergronden te weten van een gebouw of kunstwerk. Leuk om te lezen, nog leuker om te weten,… dank je voor de informatie en veel plezier met de komende lessen.

 30. clair1991 zegt:

  hahaha leuk die geschiedenis Tuinier. Ik luister nu naar Bejubeld en Verguisd van Fik Meijer. dat gaat over de helden en wannabee helden uit de geschiedenis. Aanrader hoor. Als je even wat tijd over hebt:)

 31. Willie zegt:

  Geen verhaaltjes meer, Plato?
  Je laatste echte verhaal is van 18 januari, ik begin ze te missen. 🙂

 32. Wat fijn dat je zoveel plezier beleeft aan de cursus, Tuinier. Daar kikkert een mens van op 😉

 33. staartje zegt:

  Leuk! Ik heb het overwogen…… maar ik kan hem nu via jou volgen

 34. staartje zegt:

  aardig, dankjewel, maar voorlopig komt er niets van. dus dankjewel. het komt nog wel…..eens

 35. hannekelive zegt:

  en zo wordt er van boven heel subtiel ingegrepen in onze behoefte elkaar de hersens in te slaan.
  op de polen zijn ze straks te druk hun hoofd boven water te houden…..
  die wereldvrede gaat er komen!
  ik word er helemaal warm van…..
  o nee: een opvlieger….

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s