Vijftig-gitfjiV: Opvoeden

vijftig-vijftig

-A-
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken), las ik,
heeft ouders opgeroepen hun kinderen beter op te voeden.
Briljante uitspraak.
Die man verdient een lintje.
Zelden was ik het zo roerend met een politicus eens want
momenteel maken die krengen er een zootje van.
Lukt het niet, dan naar een streng heropvoedingskamp.

-B-
Was dat Plasterk die in een vlaag van ministeriële helderheid
schreef dat ouders hun kinderen beter moeten opvoeden?
Ranzige onzin!
Alsof de ellende dezer wereld van kinderen afkomt.
Laat volwassenen eerst zichzelf eens opvoeden, te beginnen
met hen die regeringsverantwoordelijkheid dragen.
Want politiek is vaak maar een bedrieglijk zootje.

C. Critieck

 

Dit bericht werd geplaatst in verhalen fictie. Bookmark de permalink .

36 reacties op Vijftig-gitfjiV: Opvoeden

 1. Pingback: Vijftig-gitfjiV | Platoonline

 2. Plien zegt:

  Haha…. wat een tegenstrijdigheid! En tja… wat kan ik op zeggen! Ouders kiezen om kinderen te nemen, dan ligt de verantwoording bij hun. En moeten ze hun prioriteiten anders stellen en meer tijd maken om met de kinderen samen te zijn. Eten, spelletjes, samen lezen en niet voor de tv zetten. Maar goed, ik heb geen kinderen dus…

 3. Laat dit onderwerp al een aantal dagen een discussie zijn op de televisie, zowel in Amerika als zoals vandaag op een Duitse zender.
  Dus A ligt mij wel, nu heb ik makkelijk praten daar wij geen kinderen hebben, mag ook wel constateren dat het meestal daar waar de twee verdieners hun kroost noodgedwongen dan hier en dan daar ”moeten” droppen de ”regels” dan ook overal anders zijn en als pa en ma om 18.00 dan thuis komen blijft er voor opvoeden nog weinig tijd.

  Dus komen we bij B uit dat er herstructurering dient plaats te vinden, kinderen hebben tot een bepaalde leeftijd toch behoefte aan zeker 1 ouderdeel na die leeftijd heb je sommige kinderen die denken van ja ik ben nu oud genoeg toen had ik je nodig en nu ga ik met mijn vriendjes ……ja ouder ben je heel je leven niet deeltijd maar fulltime en of het nu ma of pa is of was, wij volwassenen dienen hun toch de goede weg te geven.

  Fijn Plato dat jij dit aangooit op een hele fijne manier.

  OT : Wist je dat er in Amerika zelfs al restaurants en vliegtuigmaatschappijen zijn die kinderen niet erin willen hebben.

  Groetjes Laura

 4. Mrs.dBvZ zegt:

  Eigenlijk vind ik beide meningen terecht. Mag dat ook?

 5. Als ik naar de kinderen kijk zeg ik: A.
  Als ik naar de volwassenen kijk zeg ik: B.
  Het is me in ieder geval opgevallen dat heel wat volwassenen er ook maar met de pet naar gooien qua normen en waarden.

 6. Anna zegt:

  Ergens kan ik me ook in allebei de stellingen vinden :-), niet erg origineel vrees ik als ik voorgaande reacties er op nalees, maar goed!

 7. Ik vind B wel prima eigenlijk.

 8. baasbraal zegt:

  Zo’n uitspraak is volkomen zinloos als je geen criteria aandraagt over WAT dan eigenlijk een goede opvoeding is. In Amerika zijn heel wat mensen die vinden dat leren schieten tot een goede opvoeding behoort, in Groot Brittannië behoort het tot een goede opvoeding om te leren hoe je thee zet. We weten het altijd wel als kinderen of volwassenen zich MISdragen, maar eerst moeten we het erover eens zijn wat je doet als je je GEdraagt.
  Maar het is wel een leuk stukje. Kinderen leren meer van voorbeeld dan van voorschrift. Als de volwassenen regel zus geven en zelf regel zo doen, leert het kind dat je eigenlijk als je groot bent regel zo doet…….. Dus A en B hebben allebei een punt..

 9. Volgens mij moeten we allemáál beter opgevoed worden, al zou ik niet weten door wie. Makkelijk om de schuld altijd bij een ander in de schoenen te schuiven. Ik kan met de hand op mijn hart zeggen dat wij onze dochter fatsoenlijk (en naar haar mening veel te oerdegelijk) opvoeden. Het ligt dus niet aan haar. Ligt het daardoor automatisch aan ons?
  Maar ik ken wel mensen die ik van harte naar een heropvoedingskamp wil sturen. Dat stelletje ongelikte beren in Eindhoven dat iemand in elkaar heeft geslagen.

 10. Mrs. T. zegt:

  Ik vind ze allebei wel wat hebben. 😉

 11. smijling zegt:

  het is zo makkelijk maar begin bij je zelf en geef dan pas cometaar . ik denk dat we allemaal foute maken .

 12. Petr@ zegt:

  De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden, vrees ik.
  Wij hebben onze kinderen streng maar rechtvaardig opgevoed, ik heb ze gelukkig nooit van het politiebureau hoeven ophalen.

  Groetjes Petr@

 13. gewoonanneke zegt:

  Nou ik liep van de week een keer in de supermarkt, als ik naar droom hoor ik nog die stem van die vader en de naam Melanie die ik wel 100x hoorde tijdens mijn winkelen kan ik niet meer horen. Dus dan ga ik voor A. Maar er zijn ook mooie en gewoon heel goed opgevoede kinderen en dan ga ik voor B. Maar ik heb wel het idee van ouders die hun kinderen prinsje of prinsesjes noemen en er een soort afgodjes van maken op de verkeerde weg zijn.

 14. elke zegt:

  Geen van beide meningen spreekt mij ten volle aan. Ik zou gaan voor deel 1 van A en deel 2 van B. En dan er nog eens goed over nadenken (wat nu niet lukt, het is al laat 🙂 )

 15. Willie zegt:

  Minister Plasterk heeft gelijk dat ouders hun kinderen beter op moeten voeden, alleen, zo simpel is het niet.
  Als je eerst A dacht, dan laat B je er over nadenken. 😉

  Soms doen de ouders het goed, maar deugen de kinderen toch niet, en soms deugen de ouders niet of ze weten gewoon niet hoe het moet, en dan krijgen de kinderen een verkeerd voorbeeld, en dat kan goed of slecht uitpakken.

  Politici worden gekozen, Cornelis, maar ja……
  Ook dat is geen simpel verhaal.

  • Platoonline zegt:

   Hoe langer je over bepaalde dingen nadenkt, des te minder je de neiging krijgt te oordelen, Willy.

   Vandaag zag ik op de TV een stukje over obesitas. Een psycholoog zei: we gaan met de patiënt niet voor gewichtsvermindering maar voor stabilsatie. Veel mensen doen namelijk aan emotie-eten. De behandeling is er op gericht die emoties boven tafel te krijgen en de patiënt vertrouwen te geven. De ervaring leert dat het emotie-eten dan op den duur minder wordt of verdwijnt. Soms gaat dit samen met maagverkleining. Toch zijn er mensen genoeg die geen behoefte hebben aan nuance. Die komen niet verder dan: eigen schuld dikke bult. Een obesitaspatiënt heeft het dus aan zichzelf te danken. Klaar, uit af.

   Ook ten aanzien van het opvoeden van kinderen en volwassenen zijn er vele invalshoeken. Het is inderdaad geen simpel verhaal.

   • Willie zegt:

    Ja, naarmate ik ouder word, oordeel ik steeds minder, er zitten altijd kanten aan die je niet kent.
    Obesitas is een goed voorbeeld, er kunnen ook lichamelijke oorzaken zijn, of verslaving aan vet en/of suiker, die moeilijk te doorbreken is.

 16. J@n. zegt:

  Als goed minister zorgt Plasterk al voor de toekomst.
  Regeren is vooruitzien Plato!

 17. smijling zegt:

  Obetias zal je maar treffen . als je het van zeer dicht bij mee maakt ga je daar ook weer anders over na denken en wat dacht je dan van de ziekte van Hasimoto bij jongens . die dicht groeien door dat hun schild klier zo langzaam werkt !
  maar ja U heeft obetias U zal wel verkeerd eten ? zei de arts tegen de Moeder .

 18. Tja ik moet ook wisselen…. ben het zowel met a als met b wel eens….. mea culpa zal ik maar zeggen, en van toepassing is ook: verbeter de wereld, begin bij jezelf…. in het algemeen gesproken dan he.

 19. datzalwel zegt:

  Hier nog iemand die het met A én B eens is, ik denk omdat het ook A en B ís. Daarbij kan ook nog de pech van de verkeerde vrienden komen of een moeilijk millieu. Moeilijk moeilijk.
  Groetjes.

 20. Goh, dat nu juist deze 50/50 door de Heer C Critieck is geschreven verbaast me niets. 🙂

  Mijn mening?
  Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!
  Hiermee hebben wij onze zoon opgevoed, gelukkig heeft hij dat opgepakt en heeft hij respect voor zijn medemensen.
  Mijn hart gaat uit naar de ouders die dezelfde beweegreden hadden om hun kinderen zo op te voeden en helaas moeten toezien dat de invloeden van buitenaf groter waren.

  Let wel! Vandaag gaat het goed, morgen denk je misschien: “Waar is het in vredesnaam fout gegaan?

 21. O ja, was ik ff vergeten. pff!
  Politici zijn dat ook geen mensen die het product van hun opvoeding zijn geworden? Of zouden ze zelf hun paplepel gehanteerd hebben?

 22. U is weer goed bezig Plato! Ik zal mijn best doen ook weer actief deel te nemen, zou mijn fans toch niet teleur willen stellen! 😉
  Er staat ondertussen een verslag klaar om door u gelezen te worden!

  Met Wiebe is alles goed, hij doet de groeten!

 23. Margreet zegt:

  Goed geschreven Cornelis! 🙂

 24. es zegt:

  Tja, nu lijdt ik al levenslang aan dilemma’s dus kan absoluut moeilijk keuze(s) maken.

  Ooit had ik wel eens bedacht dat ouders, alvorens kinderen te nemen, eerst cum laude zouden moeten afstuderen op het vak ‘opvoeden’.
  En dan te bedenken dat ik me zo vreselijk heb verzet tegen het fatsoen en de moraal van de jaren vijftig. Aldus jaren zestig: op de barricade…
  times are changing…

  n.b. de eerste zin van mijn gedicht geïnspireerd op thema ‘wat klinkt je als muziek in de oren’ van nationale gedichtendag is dan ook hierop gebaseerd…

 25. minoesjka2 zegt:

  Voor mij is en blijft dit dus 50/50, maar leid al wel tot discussie, en ik denk dat dat het begin is van nadenken over hoe het kan veranderen. Ik denk dat er net zoveel goed als niet goed opgevoede kinderen zijn, Bij volwassenen draait het er naar mijn idee alleen maar om of men in “ik” of “wij” denken.

 26. Tja je kunt het inderdaad van meerdere kanten bekijken,, de waarheid ligt dan in het midden. Ik denk dat het ook verschilt, je hebt ouders die er alles aan doen om hun kinderen goede dingen bij te brengen, maar je hebt ook ouders die dat niet doen, omdat ze het niet kunnen of geen moeite voor doen. Je hebt ook kinderen, die ondanks de normen en waarden die ze meekrijgen, zich misdragen, kan de ouder er dan nog iets aan doen?, zelfs als corrigeren niet meer helpt? en wat doe je met kinderen die voor zichzelf kiezen en er het beste van proberen te maken ondanks de ouders die niets voor ze doen.

  We blijven mensen, of je nu kind (van) bent of een ouder. Het heeft ook te maken met het feit: hoe communiceren we met elkaar? daar moeten we allemaal nog van leren, want wie doet dat nu echt perfect?

 27. tagrijn zegt:

  Twee meningen van Cornelis, maar ze zijn wel wat heel sterk aangezet. Ga eens met Plato praten, wellicht denk je er dan weer wat genuanceerder over.

  • Cornelis Critieck zegt:

   A.
   Ach mijnheer Tagrijn. Wat weet u er nu van? Ik heb met deze twee meningen een discussiekader geschapen dat zijn weerga niet kent. Maar dat zal u wel weer ontgaan zijn. Met Plato praten? Ha, ik zie wel dat u de man niet kent. Met die man IS namelijk niet te praten. De zoetgevooisde kletskous kraamt louter onzin. En U? laat me niet lachen,u bent zelf aangezet. Naar mijn mening.

   B. Beste mijnheer Tagrijn. U heeft volkomen gelijk. Mijn stukjes zijn zwaar aangezet. Ik moet nodig met Plato praten, die kan veel beter redeneren over de opvoeding van voor galg en rad opgroeiende ellendelingetjes. Dat zijn het, mijnheer Tagrijn, opium voor de gezonde samenleving, uitschot van de maatschappij en ze gooien ook altijd hun bal in mijn tuin. Maar dat snapt u natuurlijk niet, met uw ouderwets Leidse inzichten.

 28. Plato zegt:

  Ik neem afstand van bovenstaande reactie. Cornelis, wil je geen bevriende relaties tegen de schenen schoppen. Ik waarschuw je, niet onder A, niet onder B, maar heel gewoon recht in je gezicht. Als je ruzie gaat lopen zoeken, dan krijg je met mij te doen.
  (*Plato begeeft zich met slaperige kop weer naar zijn legerstede*).

 29. ingeding zegt:

  aha. daar doelde je laatst dus op en daar had ik serieus niets van meegekregen. maar ‘k heb wel nog een plaatje voor je in het kader van. ^^

  http://twitpic.com/bs3q24

 30. Pingback: #dagcreatie 232 – Vijftig-gitfjiV – 01 | viviane mijmert creatief

 31. Pingback: Vijftig-gitfjiV – viviane's Blog

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s