Vijftig-gitfjiV- I: Stemmen

A: treincoupé.
Amsterdam-Amstel: twee meisjes komen binnen en beginnen luid en schel te kwebbelen. Ik erger me kapot.
Eindhoven: één meisje verlaat de trein. Onmiddellijk pakt het tweede meisje haar mobiel en rebbelt ergerlijk hard door.
Ik denk: wat zou het toch heerlijk zijn als sommige mensen geen stem hadden.

B: treincoupé.
Amsterdam-Amstel: Twee lieflijke meisjes komen, gedreven pratend, tegenover me zitten. Hun warme stemmen verspreiden een prettige sfeer.
Eindhoven: één meisje verlaat de trein. Meisje twee glimlacht even, pakt haar mobiel en begint enthousiast een gesprek. Haar stem klinkt als een klokje.
Gezellig, mijmer ik en sluit mijn ogen.

Dit bericht werd geplaatst in verhalen fictie. Bookmark de permalink .

39 reacties op Vijftig-gitfjiV- I: Stemmen

 1. ram1955 zegt:

  Toch klinkt B niet super geloofwaardig. In wat voor stemming zou je dan zijn? Zen?

 2. Plato zegt:

  Misschien wel Zon.

 3. Melody zegt:

  Hmmm de 1e is geloofwaardiger dan nr 2 (ben weer even blij dat ik ‘nooit’ trein)

 4. ellyvandoorn zegt:

  Ik zit op een verjaardag en eet een heerlijke taart. Mijn buurvrouw smiespelt in mijn oor terwijl ze een zelfde hapje verorbert. ‘Dat ding is niet goed, smaakt van geen kant’.
  Tja
  Ik stem niet want ik ben ervan overtuigd dat alles in onszelf zit en niet in de ander. Alles is zoals het is.
  🙂

  • platoonline zegt:

   Gelukkig hoeft hier niet gestemd te worden Elly 🙂

   • ellyvandoorn zegt:

    O sorry ik dacht dat dat de bedoeling was. Ik luisterde dus niet goed 🙂
    Maar het is wel een eyeopener, zulke verhaaltjes van jou.

    • platoonline zegt:

     Het is in deze 50/50 de bedoeling om eens op een volkomen tegenovergestelde manier over iets na te denken. Je ziet de reacties: de positieve reactie is ongeloofwaardig. Kennelijk is de negatieve reactie dus geloofwaardiger. Nu denk ik: verandert er iets in jezelf als je iets negatiefs positief benadert. Wordt je negatieve oordeel daar misschien zachter van? Hoe dan ook: zie het als een aansporing de dingen eens van de andere kant te bekijken.

 5. Margreet zegt:

  B is idd zeer ongeloofwaardig, maar dat komt omdat we hier weten dat jij je zou ergeren, dus dat A voor jou de waarheid is.
  Wat betreft die taart van Elly, is dat niet een kwestie van smaken die verschillen?
  Alles zit in onszelf ja, maar we worden door vanalles buiten ons wel beinvloed. Je kunt doen alsof dat niet zo is, maar hoe eerlijk ben je dan?
  Daarbij, waarom is ergernis fout?

  • platoonline zegt:

   Ik heb niet gezegd dat ergernis fout is hoor. Ik vind het alleen verfrissend om eens tegenovergesteld naar de dingen te kijken; Margreet, gewoon omdat wij mensen vaak niet meer origineel zijn maar in hetzelfde stramien praten en schrijven. Je zou bij mijn verhaaltje A en B dus ook kunnen omdraaien.

 6. geesjesgedachten zegt:

  Bij mij zijn A en B van toepassing, het ligt er maar net aan in welke stemming ik ben. Maar ja…ik reis nooit met het openbaar vervoer. Ik zag jou zitten Plato, je ogen gesloten met een glimlach om je mond. De muziek die je hoorde door het koptelefoontje wat je droeg zal daar aan hebben bijgedragen.

  • platoonline zegt:

   Geen koptelefoontje. Het is precies als Margreet zegt: ik erger me aan hard stemgeluid. Maar dan vind ik mezelf weer erg intolerant; A. is dus hoe ik meestal ben, B. Hoe ik zou willen zijn. Soms lukt het. Maar meestal erger ik me kapot aan dat eeuwige gekakel (sorry Mirjam, ik bedoelde jou niet).

 7. Mrs. T. zegt:

  Het is inderdaad maar net hoe je reageert op situaties. 😉

 8. datzalwel zegt:

  Het zal veel uitmaken qua weersomstandigheden. Met zon zal vlugger nr B de bovenhand krijgen maar ben je al gesrest vanwege een treinvertraging door sneeuwval krijgt misschien A de bovenhand. Mét jou heb ik wel een hekel aan herrie, maar aanmoediging bij een spannende wedstrijd kan weer wel mits het geen scheldpartij is of vuzuela’s.Om het moeilijk te maken zitten er aan heel veel dingen twee of meer kanten.
  Groetjes.

 9. Nanda zegt:

  Ik denk dat alles staat of valt met in wat voor stemming je bent. Tenminste…dat zou voor mij wel gelden. A kost je energie doordat je je ergert, een state of mind als B is natuurlijk veel relaxter.

 10. Pingback: Taxichauffeur | gewoonanneke

 11. gewoonanneke zegt:

  Ik vind het leuk maar vond het ook nog moeilijk. Dus een eerste probeersel geinspireerd op de taxichauffeur van vandaag. http://gewoonanneke.wordpress.com/2013/01/16/taxichauffeur/

 12. Ik kwam even buurten omdat ik *ben niet blond* toch niet precies wist wat je opdrachten inhielden, de nieuwsgierigheid bracht me dus hier en nadat ik deze 50/50 heb gelezen valt het kwartje bij deze opdracht….ik zou me ook ergeren bij A en bij B als het inderdaad een aangename intonatie heeft kun je rustig je reis voortzetten met wellicht af en toe een glimlach *want wie luistert dan ook niet gelijk mee*

  OT: Via jouw ga even een linkje bezoeken over het esotoriese dat heeft ook wel mijn interesse, dus dank je wel 🙂

 13. gewoonanneke zegt:

  Soms irriteren die dingen me ook mateloos maar ik kan ook zo nu en dan zitten smullen van verhalen die sommige mensen in bus of trein zitten te vertellen. 😉

 14. klaproos zegt:

  B zo is het gewoon:-)

 15. artmus zegt:

  Hm….ja….tja…..
  Dus.
  _________________
  Wat betreft hard stemgeluid ben ik het helemaal met je eens.

 16. Anna zegt:

  Hé leuk! Al vond ik het zelf niet zo makkelijk om te doen vandaar een eerste probeersel geïnspireerd op de winter http://annasweek.blogspot.be/2013/01/winterprik.html 🙂

 17. Willie zegt:

  Van concentreren op je boek is meteen geen sprake meer, dus begrijpelijk dat je je ergert. Nog steeds geen oordopjes, Plato? 😉
  Als de meisjes zachter zouden praten, dan zou je het minder ergelijk vinden, misschien zelfs wel gezellig ?
  Goede eerste 50/50, Plato.

  • Plato zegt:

   Nog steeds geen oordopjes Wil. Het gaat er niet om of ze zacht of hard praten. Ik probeer mezelf wat aan te pakken. Dat ik me niet zo snel moet ergeren. En dat ik wil proberen een dergelijke kwestie positief te zien in de verwachting dat ik dan vanzelf op den duur positief BEN. Een kwestie van mentale opvoeding. Zoals B. zou ik dus willen zijn.

 18. Pingback: Vijftig-gitfjiV | Platoonline

 19. Erika zegt:

  Het is een leuke manier om een eens te zwitsen van half leeg naar half vol
  en de andere invalshoek is te bekijken.
  Zelf vind ik er tussen in het prettigste, zonder het positieve of negatieve “oordeel” toch sluipt 1 van twee er nog wel eens in.
  Maar ben benieuwd wat 50/50 mag bijdragen, het maakt je in iedergeval door het nadenken erover even bewust.

 20. jokezelf zegt:

  Ik vind dit een leuk idee en jouw uitwerking er van erg inspirerend. Het zijn echt uitersten op een continuüm. Waarschijnlijk zitten de meeste mensen ergens halverwege.

 21. Voetje zegt:

  Je hebt je eigen opdracht erg goed uitgewerkt. Leuk om te lezen!

 22. minoesjka2 zegt:

  Mooie 50-50 Plato! En ja, het is maar net hoe je pet staat op de bewuste dag. De ene keer A en de andere keer B. Ik hoop dat jou pet vaak richting B staat, want ergeren, daar heb je vaak alleen zelf last van 🙂

 23. reismeermin zegt:

  Geweldig.. Tja sommige stemmen klinken als een klok ;-))

 24. ingeding zegt:

  ha! zo lijkt het wet Rationeel Emotieve Therapie! die 50-50 ^^ en natuurlijk is B echt gebeurd, want jij ergert je niet kapot, of had je je alter ego Cornelis bij? hahahaha

 25. ingeding zegt:

  wet = wel.
  jawel.

 26. Een origineel idee Plato. Een situatie op twee manieren bekijken. 🙂
  Ik weet van mezelf dat ik een harde stem heb. Aan mij zou jij je dus groen en geel ergeren. 😉

 27. elke zegt:

  Ik vind het soms geweldig leuk om mee te luisteren naar gesprekken. In die zin kan ik mij in B wel vinden. Maar de toon en het timbre van een stem kunnen zeer erg irriteren. Laatst werd ik bijna gek omdat iemand met open mond kauwgom zat te kauwen. En die zat een blokje verder. Ik mag er niet aan denken dat ze recht voor me was komen zitten.

 28. Dat overkwam me laatst ook een keer en ik zat ook nog eens in een stilte coupe, de conducteur kwam langs en ook hij zei niets. Ik wilde wel wat zeggen, maar ineens bekroop mijn akelig gevoel, ach ze hebben lol, waar zit ik mij nu over op te winden?

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s