Dilemma

Kat lag lui op het voeteneinde van het bed en knipoogde naar de binnenvallende zonnestralen. Hij was al eens naar het hoofd van baasje gelopen maar die lag nog, ronkend als een os, in een stapel dekens gekruld.
Wat zo’n mens slapen kon.
Kat rekte zich uit en geeuwde zo geweldig dat zijn bek bijna bleef openstaan. Daarna sprong hij behendig op de vensterbank en keek, omlaag, de tuin in.  

Ineens spitste hij zijn oren. Er kwam beweging in de dekenmassa. Tergend langzaam, schoof baasje in zittende positie. Daarna, met vertrokken gezicht, hopte hij kleine stukjes naar het voeteneind en verder zodat hij uiteindelijk vlakbij de deur was.
‘Beetje omslachtig hè?’mauwde Kat uitdagend en probeerde een kopje, maar er werd een hand afwerend opgeheven. Even later klom baasje, zich vasthoudend aan alle beschikbare steunpunten, overeind.

Daar moet ik bijblijven, wist Kat intuïtief en gleed de kamer uit. Even later zag hij hoe baasje zijn kleren naar beneden gooide en daarna, zittend, zoals alleen een jichtig mens kan zitten, tree voor tree naar beneden gleed. Kat stapte voorzichtig mee. Eindelijk was baasje beneden en strompelde de woonkamer in.

Toen kwam voor Kat dat duivelse dilemma. Moest hij volgen? Hij KON nodig zijn. Een goedgeplaatst kopje kon zoveel goeds doen. Maar rechtsaf stond zijn bakje gevuld met lekkere brokjes.  

Communicatie is alles, dacht Kat. Hij stapte een stukje de woonkamer in waar baasje zich net kreunend op de bank had gestort, schudde zijn vacht eens flink uit en riep: ‘luister, ik MOET eten, ik sterf van de honger. Maar daarna kom ik je opvrolijken, oké?’
Vervolgens repte hij zich naar de keuken en begon te schrokken.

Vanuit de woonkamer hoorde hij baasje mopperen over ‘heel de vloer weer vol gore kattenharen van die verdomde vlooienbaal’ en dacht opgewekt dooretend: ‘hij houdt van me.’

Dit bericht werd geplaatst in verhalen non fictie. Bookmark de permalink .

56 reacties op Dilemma

 1. Rob Alberts zegt:

  Tja, een kop koffie aangereikt krijgen in het ochtendgloren doet wonderen.
  Maar voordat Kat daartoe bereid is ???
  Fijne week toegewenst.
  Vriendelijke zonnegroet

 2. Trees zegt:

  Och, wel een lieverd die kat, zo bezorgd. Maar dat baasje heeft het slecht, eigenlijk kan een mens helemaal niks missen maar als je voeten gaan zeggen, doe het zelf maar, ben je heel erg onthand. Ehhhhh ontvoet! Leuk verhaal Plato. En heel veel sterkte en beterschap!

 3. ram1955 zegt:

  Die kat is geweldig, maar ik wens het baasje heel veel sterkte en beterschap.

 4. Maria zegt:

  …intussen…

  ‘even geduld…kopje koffie komt zo baas….’

 5. Margreet zegt:

  Baasje mag blij zijn met zo’n kat, die van mij bleren me gewoon wakker hoor 😉
  Is het autobiografisch? Dan wens ik je veel sterkte.

 6. datzalwel zegt:

  Geweldig zo’n poes. Onze jongste had er ook zo een die de brokjes met haar poot uit het bakje graaide voor ze op te eten. Ook van mij beterschap als het je zelf betreft Plato.
  groetjes.

 7. gewoonanneke zegt:

  UIt het leven gegrepen volgens mij. Ja katten blijven bijzonder, het gekke is dat ik er een paar jaar geleden toen we een vondeling hadden opeens totaal allergisch voor was geworden terwijl we toch heel vaak katten gehad hebben. Mijn ogen dicht, mijn neus verstopt echt vervelend, dat is nooit meer overgegaan. Wel jammer want ik vind katten juist zo leuk…. al zijn en blijven het altijd eigenzinnige beesten en inderdaad haarballen 😉 Hoop dat je een beetje opknapt, lijkt me niet echt makkelijk zo…….. Beterschap……

 8. Marika zegt:

  Die kat denkt als een hond, veel te sociaal, had vast hulphond ehh kat willen worden. Hier denken ze alleen aan zichzelf. 😉
  Sterkte met ’t pootje. Ik ben ook wel eens zo de trap af moeten hobbelen toen de kramp in mijn kuit schoot en er niet meer uit ging. Dan ben je echt behoorlijk gehandicapt ineens. Maar ja dat ging na een halve dag al een stuk beter, bij jou gaat het langer duren zo te lezen.

 9. Rianne zegt:

  Die kat heeft hondachtige neigingen… Hoewel hij ook wel wat op ons huiskonijn lijkt… Ik ben trouwens blij dat ik tegenwoordig gelijkvloers woon. Ik herken het lopen..

 10. hanscke zegt:

  Blijft voor mij wel de vraag hoe het bakje van Kat gevuld geraakt is. Raadselachtig

 11. anja2809 zegt:

  Heerlijk hé katten! Ik zie het gewoon helemaal voor me, de blik van de kat, je ziet hem nadenken. Hier loopt er ook zo eentje rond, altijd in de buurt. Soms behulpzaam, soms reuze arrogant. Maar ik kan niet zonder ze.
  Veel sterkte met je gezondheid Plato!!

 12. Annemiek zegt:

  Ik heb met je te doen, arme jichterige man.
  Hoop dat het gauw beter wordt.
  Virtueel kusje er op 🙂

 13. Mrs. T. zegt:

  Ik wil eigenlijk helemaal niets lezen over katten … want ons huis is zo leeg zonder. 😦 Dus ik lees dit niet hoor. Echt niet.

 14. minoesjka2 zegt:

  Wat een heerlijk verhaal over zo’n klein onderdeeltje van de dag ………. maakt trouwens wel dat ik weer aan mijn eigen vlooienbaaltjes moet denken en wilde dat ik weer eens lekker kon mopperen op ze…………………….

 15. klaproos zegt:

  leuk hoe di e twee praten en denken met elkaar:-)
  héél positief:-)

  xxx

 16. dieneke zegt:

  Eh……..wel handig zo’n hulpkat…….beterschap met je voet………lopen de bacteriën nog niet weg?door het kuurtje.

 17. tagrijn zegt:

  Ik kan me niet zo goed verplaatsen in de psyche van een kat, maar dat zou hij misschien gedacht kunnen hebben. Leuk verhaal.

 18. Truus zegt:

  O jee, arme Kat. Maar vooral, arm baasje. Sterkte met je jicht Plato en Kat, je bent een lieverd.
  Leuk filmpje van Maria. 🙂

 19. Willie zegt:

  Baasje is duidelijk zijn ‘mens’ , wat een lieverd is Kat.
  Maar een dilemma? Ik denk dat Kat er niet lang over na heeft hoeven denken, eten gaat voor alles, haha.
  Maar hij heeft gelijk, met : baasje houdt van me. 🙂

  Ondanks je ellende heb je er een leuk verhaal van gemaakt Plato, zo beeldend geschreven, ik zie het helemaal voor me.
  Hopelijk komt er snel verbetering, is de pijn wel al iets gezakt?

  • Plato zegt:

   Ik heb nu een sterke diclofenac. Dat moet helpen. En zodra de pijn weg is, stijgt het humeur weer, dat begrijp je. De pijn is nu inderdaad iets gezakt. Ik hoop dat het doorzet want ik snak naar gewoon op twee voeten staan.

 20. geesjesgedachten zegt:

  Ken je het gezegde: “Honden hebben baasjes, poezen hebben personeel”?
  Leuk geschreven Plato, sterkte jongen want je hebt volgens onnoemelijk veel pijn in je voet. Al naar de dokter geweest?

  • Plato zegt:

   Gees, ik weet dat poezen personeel hebben. Ik matig mij niks aan hoor 🙂 Maar omdat iedereen die over katten schrijft het al over ‘mijn bediende’ etc. hebben, wilde ik dat niet nadoen. Daar is de lol allang van af. Dus heb ik mezelf tot baasje gepromoveerd en dat ben ik ook. Kijk maar hoe lief en verlangend katten kunnen kijken als je in de keuken met de kip bezig bent. Dan is het wel heel duidelijk wie hier eigenlijk de baas is.

   En weet je: katten kunnen wel mooie verhalen vertellen, maar (geloof het of niet) ze kunnen niet eens lezen. Dus waar hebben we het over? Maar mijn kat is lief. Hij ligt momenteel tegen mijn voetzolen aan om die warm te houden.

   • geesjesgedachten zegt:

    Grinnik, ja Plaatje altijd zorgen dat je origineel blijft, en dat doe je goed plato. Ik heb je vraag beantwoord in m,n blog met een linkje naar wat foto,s van onze bestemming van dit jaar. 7 sept (een dag voor m,n verjaardag) gaan we. ik heb er zin in, overbodige toevoeging maar ja. Tot later Plaatje!

 21. Dina-Anna zegt:

  Veel beterschap, en laat de kat je maar goed soigneren 😉

 22. Novelle zegt:

  Je schrijft nu wel stukken mooier….(greinzzz) nogmaals van harte beterschap en houd de moed erin !

 23. Janny zegt:

  Hier ook een hinkend persoon in huis, ik nl. Heb ineens een knie die het niet meer doet:-)
  Ik heb geen kat maar een hond, Bruun. Die blijft rustig liggen op zijn vachtje en kijkt eens lodderig naar mijn gestuntel. Ik zie hem denken: “o mooi…dat wordt een korte wandeling vandaag!”
  Sterkte!
  Janny

 24. hilkos zegt:

  heel herkenbaar kattengedrag 🙂

 25. Melody zegt:

  geweldig…… waar dierenliefde/mensenliefde al niet toe leiden kan ! Zo’n beestje moet je in ere houden. Oh, en Kat? Ja hoor baasje houdt van je! Typisch mannen om zoiets niet in woorden te gieten maar op een andere wijze te tonen 😉

  Bei de wee, heb je bij die Dyclo-zooi ook omeprazol gekregen???

 26. erika zegt:

  Wat een voorbeeld dat katje…. gewoon kat zijn dat is al wat nodig is zodat er van me gehouden word.
  Wijs wezen, die kat van jou.
  Rustig an met het pootje groetjes van hier.

 27. hannekelive zegt:

  een kat met een gouden hart
  en realiteitszin, want eten is een eerste levensbehoeft, de rest volgt later.

 28. lenjef zegt:

  (G)een geliefd persoon

  sommige lui
  denken
  dat ze geliefd zijn als een oude vriend en grapjas

  tot ze op een keer ontdekken
  dat ze altijd aversie opwekken

  de ogenschijnlijke
  vriendelijkheid
  enkel een vorm van elementaire beleefdheid was

  Zoals altijd graag gelezen, Plato. ☺
  Lenjef

  • Plato zegt:

   Een aardig gedicht Lenjef. Ik begrijp alleen niet de samenhang met het door mij geschreven stuk (waar overigens geen enkele dubbele bodem in zit, want ik ben momenteel blij dat ik nog wat kan schrijven. Mijn stukje is gewoon mijn huidige deplorabele gezondheid bezien door de ogen van de kat. Die niet geliefde persoon en die aversie etc. herken ik daar niet zo in. Of zie jij dat anders?

   • lenjef zegt:

    ‘Vanuit de woonkamer hoorde hij baasje mopperen over ‘heel de vloer weer vol gore kattenharen van die verdomde vlooienbaal’ en dacht opgewekt dooretend: ‘hij houdt van me.’’

    Deze zin is de bron van mijn stukje. Ik heb de lijn ( het denken van de kat) gewoon doorgetrokken naar de menselijke aard. (naar mensen lachen die je eigenlijk ziek maken)

    Ik hoop dat datgene wat jou ziek maakt snel onder controle is. Ik zal er in elk geval voor duimen. Echt waar!

    Dank je wel voor de onnavolgbaar mooie verhalen die altijd uit jouw pen vloeien en de eerlijke reacties op mijn spinsels.

    Vriendelijke groeten,
    Lenjef

 29. Pubers en dieren hebben blijkbaar een en dezelfde mening: eigen maag eerst 🙂
  Sterk geschreven, maar wat wil je als het autobiografisch is. Een ander zou het stukje beginnen met: de kat. Jij niet, jij schrijft meteen: Kat. En Kat die knipoogt naar de zonnestralen. Dat ene woord ‘knipoogt’ vertelt een hele blik (als je me nog kunt volgen…)
  Ik dacht eigenlijk dat het baasje de avond ervoor al de bak met brokjes voor het ontbijt had gevuld, maar een hulpvaardige zoon is nog beter natuurlijk. .

  Jammer van je pootje, Plato maar wel prettig dat de pijn minder wordt.
  Het filmpje van Maria is een verrijking van mijn leven 🙂
  Sterkte en beterschap. Niet te snel weer gaan lopen hollen, he?

 30. artmus zegt:

  Het filmpje kan ik op de i pad helaas niet zien en ik ben een paar dagen p.c.loos dus ik zal geduld moeten hebben.
  Hoe heerlijk herkenbaar……
  Hier drie van dat soort

 31. artmus zegt:

  Ohh zie het filmpje nu toch……
  Gisteravond bezoek.
  Klaas wandeld een rondje over alle 11 schoten om vervolgens te stoppen bij een gls water er er lekker uit te gaan lebberen.

 32. nieuwetrui zegt:

  Katten willen maar 2 zaken op orde hebben: hun huis en hun eten. Het baasje is eigenlijk maar een indringer in het paleis van de kat.
  Ik begrijp, dat je loopproblemen hebt. Heel veel sterkte, maar pas op met die pillen. Die waren namelijk de oorzaak van de zware allergische reactie bij mijn zusje. En zij gebruikte ze best regelmatig. De allergie kan zomaar toeslaan.

  • Plato zegt:

   He gatver…allergische reactie? Nou ja, ik heb een kuur en die hoeft na tien dagen niet herhaald. Daarnaast heb ik dyclofenac, totaal 150 mg per dag. Dat is een veilige kant. En als ik het niet nodig hebt, dan stop ik er meteen mee. Want ik ben helemaal niet zo van de pillen. Maar ja… Ik zal eens aan de dokter vragen of ze er iets over kan zeggen.

 33. hartelijkehothulk zegt:

  Onze Kat is dood, sinds een paar maanden.
  Nu willen ZE een nieuwe.
  Maar dat los ik eenvoudig op.
  Dat beest erin.
  Ik eruit !

 34. Plien zegt:

  Leuk verhaal, heb met een lach op me gezicht gelezen. Maar ik wens je heel veel sterkte! Hoop dat de pijn wat weg mag zakken waardoor je weer energie hebt voor andere dingen.

 35. HansDeZwans zegt:

  Ik ga de woorden herhalen die hierboven telkens geschreven staan, sterkte bij je herstel.

 36. Voetje zegt:

  Een kat als alle andere zou ik zo denken

  Bedankt voor je reactie op mijn blog… Ik blog terug af en toe maar doe het, zoals mij aangeraden werd, op mijn eigen tempo en alleen als ik er zin in heb.

 37. Ik ben geen kattenmens, laat staan een mensenkat, maar kattig was ik niet toen ik dit las.

 38. ellyvandoorn zegt:

  Geweldig verhaal weer Plato. Wat heerlijk om op zo’n begripvolle kat af te kunnen reageren.

 39. reismeermin zegt:

  Van harte beterschap hoor Plato! En even dacht ik dat de clou zou zijn dat het baasje een kater had door het drinken.

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s