Tuinier: doseren

Tuinier wroette in de aarde tussen zevenblad en guldenroede. Het ging verrekte langzaam. Hij speurde de tuin af. Zeker nog twaalf vierkante meter te gaan.
Na een tijdje rechtte hij zijn stramme ledematen, hield zich stevig vast aan de in de grond staande spade en trok zich op. Eigenlijk zou hij nu even tijd moeten nemen voor een kop thee. Maar er was nog zoveel te doen.
De groencontainer zat propvol en stonk broeierig. Terwijl hij het deksel met een nijdige klap dichtgooide, dacht hij aan de herfst van 1984 waarin zijn dochter was geboren. Kort daarop trokken ze in dit huis. Maandenlang was hij bezig geweest van de jungle een leuke tuin te maken, met een grasveld onder de esdoorn waar zijn kinderen konden schommelen en met daaromheen perkjes met geurende bloemen.

Wat waren de jaren snel voorbij gegaan en wat was er veel veranderd. Soms, als hij zo terugmijmerde, kon hij haast niet geloven dat het zijn eigen geschiedenis was. Alsof hij een  toeschouwer was in zijn eigen levenssituatie.
Er was veel gebeurd. Teveel. Hij schudde zijn hoofd.

In de keuken nam hij snel wat slokken water. Daarna, alsof hij spijt had van de verloren tijd, haastte hij zich weer de tuin in. Hij betastte zijn pijnlijke knokkels. Waarom deed hij dit? Vanwaar die onrust? Wilde hij gewoon zijn tuin netjes onderhouden? Of probeerde hij mét het onkruid, dat zich ondanks alle inspanningen nooit volledig liet uitroeien, ook al die gebeurtenissen weg te spitten en met een schone laag aarde te bedekken?

Zijn zoon kwam de tuin in. Even keken ze elkaar woordenloos aan. Toen woelde de jongen met zijn hand door Tuinier’s haar: ‘je bent moe pa. Stop nou even.’
Hij heeft gelijk, dacht Tuinier. Sommige dingen kan ik nog van hem leren.
Ik ga naar binnen.

Dit bericht werd geplaatst in Tuinierverhalen. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s