Het grote Sinterklaas interview II

1. Vragen  van Natasja
Vroeger kregen, volgens mijn ouders, stoute kinderen de roe of moesten in de zak.  Ik heb dat nooit zien gebeuren. Wanneer was dat voor het laatst?
Dat lag aan de ouders, Natasja. Ik heb nooit met de roe gedreigd en zeker niemand in de zak gestopt. Sommige Pieten dreigden wel eens met de roe maar dat was maar bij wijze van grap. Ik zou ze nooit hebben toegestaan kinderen te slaan.

Tegenwoordig bent u meer kindervriend dan de heilige die alles ziet. Wat vindt u daarvan?
Ik ben altijd kindervriend geweest. Dat is nooit anders geweest. Het is niet de taak van een heilige om kinderen als een soort politieagent in de gaten te houden.

Vindt u het oké als ouders u als  ‘opvoedhulp’ gebruiken? (‘wees lief, Sint en Piet zien alles’)
Nee, dat vind ik niet oké. Opvoeden is een taak van de ouders. Ze moeten zich niet achter mij verschuilen. Ik kan daar wel eens een beetje boos om worden.

2. Vragen van Mirjam Kakelbont
Wat wilde u vroeger worden?
Eigenlijk wilde ik graag Sjeik worden,  want ik vond die pakjes zo mooi. Maar dat is wel wat anders gelopen.

Heeft er wel eens een zwarte Piet naar de functie van Sinterklaas gesolliciteerd?
Nee en dat komt omdat er geen vacature was. Ik was al Sinterklaas en ik werd voor het leven benoemd.

Hebben uw ouders ook zo’n respectabele leeftijd bereikt?
Nee, in die tijd werd dat niet zo heel goed bijgehouden maar ze werden lang geen honderd jaar.

Kunt u verkilde personen vrede brengen? Dan lever ik graag de komende tien jaar mijn cadeaus in.  
Ik zou ze graag vrede brengen, Mirjam. Maar vrede kan men slechts bereiken door het eigen hart er voor open te stellen. Sommige mensen kunnen niet anders dan verkild zijn. Daar doen ze zichzelf tekort mee. Maar de mens heeft een vrije wil en daardoor dus ook een eigen verantwoordelijkheid. U en ik kunnen wel vriendelijkheid en medeleven tonen opdat zij zien dat het ook anders kan. Maar zij moeten zelf beslissen of ze willen veranderen. Een waardevolle vraag trouwens.

3. Vragen van Willie
Wat vindt U van mensen die geen Sinterklaas vieren maar alleen Kerst?
Het is hun vrije wil. Als zij Kerst willen vieren dan is mij dat ook goed, als ze het maar vieren met heel hun hart. Dat commerciële circus rond Kerst daar  zie ik niets in. Daar is Kerst niet voor bedoeld. Sinterklaas ook niet, trouwens.

Stopt U nog chocolade kikkers in Plato’s schoen. Hij is vast lief geweest.
Ik gun het hem wel maar hij krijgt niets. Hij wordt te dik.

Vraag 3 van het interview doet denken aan managers en bonussen. Doet u hier aan mee?
Oh nee, daar doe ik zeker niet aan mee. Ik ben voor een rechtvaardige verdeling van beloningen tussen mensen.  Die bonussen zijn een schandalig gegeven.

 4. Een vraag van Joke Kuipers
(Zie antwoord vraag 4- I) Mensen die niet eens genoeg te eten hebben, kunnen helemaal niets vieren. Hoe moet het daar nu mee?
Het is heel erg maar er zijn inderdaad mensen die niets krijgen. Sint staat hier machteloos. Zijn middelen zijn vaak ontoereikend en dan moet hij het hebben van de hulp van mensen. U kunt zelf zien dat dit soms lukt maar soms ook niet. Dat laatste doet de Sint veel verdriet. Daarom hierbij mijn oproep aan alle mensen: ziet u iemand die helemaal niets heeft, strijk dan eens de hand over het hart. Of u dat op 5 december doet of met Kerst is niet eens zo interessant.  Maar als u kunt, help dan en maak een medemens gelukkig.

4. Een vraag van Hanneke
Heeft u wel eens behoefte aan een dame (niet tussen de lakens maar gewoon, gezelschap) Aagje heeft daar wel oren naar.
Ach, Hanneke, ik ben al zo oud en ik heb het zo druk. In mijn paleis heb ik een oude huishoudster die mij de oren van het hoofd kwebbelt. Dus doe maar niet. En Aagje heeft, naar ik goed ben ingelicht, toch Simon? Welnu laat ze daar haar pijlen maar op richten. Doe hen beiden de hartelijke groeten.

5. Een vraag van Eva
Sinterklaas, ik hoor steeds vaker dat u een dekmantel bent voor pedo’s. Is dat zo?
Eva, een harde vraag, een hard antwoord. Hoe kunt u deze
 vraag nu stellen? Ik vraag toch ook niet of u bent verleid door een slang en of u uw man een appel probeerde te laten  eten? Heeft u zo weinig vertrouwen in deze Sinterklaas die het al eeuwen goed voor heeft met kinderen?
Welnu, hier mijn antwoord: ik verafschuw kindermisbruik. Moge dit duidelijk zijn. En voor de goede orde: Sinterklaas is niemands dekmantel. Niet van ouders die hun verantwoordelijkheden willen afwentelen, niet van mensen die Zwarte Pieten in discrediet willen brengen. En ook niet van pedo’s. Driewerf zucht.

6. Een vraag van Inge
Bent u wel de echte Sint? Zo ja, dan weet u toch dat WIJ U elk jaar wat voor uw verjaardag geven hè?
Inge, maar dan ben jij zeker de moeder van Jonah? Maar natuurlijk weet ik dat. Erg lief van je maar het hoeft niet hè, dat weet je (Sint zucht blij. Er zijn nog fijnhartige mensen).

7. Een vraag van Nathalie
Ik las dat Zwarte Pieten in Canada niet meer mee mogen met de intocht van Sint.  Wie worden dan de uw hulpjes?
Is dat zo? Ik heb nog geen tijd gehad voor het laatste nieuws. Dakendrukte, u begrijpt. Maar dat is afschuwelijk. Ik zal daar onmiddellijk diplomatenpiet op afsturen. Mocht de regering daar niet gunstig op reageren dan zal ik mij genoodzaakt zien mijn zwarte pieten wit te schminken. Want de kinderen mogen van dom beleid niet de dupe worden. Hier is het laatste  woord nog niet over gezegd.

8. Een vraag van (Gewoon) Anneke
Ik durf de vraag eigenlijk niet te stellen maar heeft U  ook een Sinterkatrijn in uw Spaanse paleis?
Anneke, Ik had er een in mijn Spaanse paleis. Ze lag samen in een doos met Jan Klaassen, een politieagent en een bakker met zijn vrouw. Een leuk stel. De doos is uiteindelijk terechtgekomen bij een jongetje in, ik meen, Deventer.
Even had ik trouwens het idee dat u wilde weten of ik een vrouwtje thuis heb. Het antwoord is nee. Sint is zuiver celibatair en dat kost hem na al die honderden jaren ook niet heel veel moeite meer.

9. Een vraag van Trui
Hoe gaat de Sint naar huis? Per vliegtuig, bus, trein of auto? Of toch per boot?
Eigenlijk is dit geheim, Trui. Maar aan jou wil ik het wel zeggen. De stoomboot gaat naar een Nederlandse rederij en wordt daar goed onderhouden. Ondertussen ga ik met de pieten in een speciale coupé van de Thalys naar Spanje. Dat gebeurt in de late reisuren. Bovendien reizen we incognito. En Jordy nemen we niet mee. Want wij willen ook wel eens een beetje rust. En dat kreng, herstel… dat kind moet hier naar school.

10. Een vraag van Jordy
Hé makker, kun jij grote mensen die kleine jongens bedreigen niet gewoon tot pepernoten vermalen? Ik heb wel wat weblogadressen voor jou. Doei.
Jordy, laat ik het kort houden. Ik heb een heel dossier vol over je. Je speelt met vuur. Voor jou ben ik bereid een uitzondering te maken. Dus als je niet oppast krijg je eerst met de roe, ga je daarna in de zak en word je vervolgens regelrecht naar de pepernotenmalerij gezonden. En als dat niet helpt, kun je ook gewoon een fiks pak op je lazer krijgen met een ouderwetse staf. Duidelijk?

Plato:
Sinterklaas, hartelijk bedankt, mede namens alle webloggers, voor dit uitgebreide interview. Wij zijn erg blij dat u ook dit jaar weer bent geweest met uw goede gaven.
Graag gedaan jongen. Niet dat je nu alsnog die kikker krijgt, neen, want je wordt inderdaad veel te dik. Doe iedereen van mij de groeten. En nu moet ik spoorslags weg. De daken wachten.

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

47 reacties op Het grote Sinterklaas interview II

 1. Mrs. T. zegt:

  Geweldig Plato. Ik heb er van genoten, bedankt dat je de moeite genomen hebt de sint te interviewen (en fijn dat hij tijd had in deze drukke tijden). Maar tsss, dat je niet eens een paar chocolade kikkers krijgt, dát vind ik dan wel weer wat sneu.

 2. Een mooi intervieuw met veel verschillende vragen. Sinterklaas houdt van duidelijke taal, dat vind ik fijn.
  Plato bedankt dat je moeite nam om Sinterklaas al deze vragen voor te leggen.
  Misschien krijg je toch nog wel één chocoladekikkertje in je schoen, je hebt zo je best gedaan.

 3. Plato,ja duidelijke taal, daar bereik je volgens mij het meeste mee.
  (heb je plezier gehad van al die verhalen? ik wel!)

 4. Wat je noemt een verhelderend interview.
  Toch jammer van die kikker.
  Met die Jordy komt het ooit wel goed, zie, hij zegt “u” tegen de Sint.

  Even by the way; Waarom zwaaide u net niet toen u langs kwam
  met de vuilinsauto op weg naar de basisschool?

  Ajuu van Annie

 5. Plato, ik heb genoten van de Sintproject. Haha, dakendrukte, ik lag onder de tafel! Sinterklaas blijft toch een diplomaat zeg, daar kan van geleerd worden.

  De heiligman werkt 24/7 en heeft desondanks tijd vrijgemaakt voor een interview met jou. Laat dat meer zeggen dan een enkel chocoladekikkertje!

  Sinterklaas is in meerdere opzichten straight. En je weet: hoe straighter hoe beter!

 6. Marja zegt:

  Zeer verhelderend.

 7. Novelle zegt:

  Zo Plaat het was weer dollen las ik zo her der.
  Toch heb ik een paar mooie verhalen gelezen waar ik van genoot.
  groetjes

 8. nieuwetrui zegt:

  Een zeer verhelderend interview! Eigenlijk heb ik ook nog een vraag aan de Sint, mag ik die nog stellen? Mag wel, hè?
  Hoe reist de Sint terug naar Spanje? De stoomboot is nu leeg, want de pakjes blijven natuurlijk hier en stoute kinderen neemt hij niet mee. (ja, misschien Jordy, maar wat weegt nou 1 kind?) De terugreis per boot is nu dus een stuk gevaarlijker, de boot wordt door zijn mindere gewicht, gemakkelijk een speelbal van de golven. De Sint wil natuurlijk geen risico nemen, want volgend jaar wil hij weer naar Nederland komen. Dus, hoe gaat de Sint naar huis? Per vliegtuig, bus, trein of auto? Of toch per boot?

  • platoonline zegt:

   Eigenlijk is dit geheim, Trui. Maar aan jou wil ik het wel zeggen. De stoomboot gaat naar een Nederlandse rederij en wordt daar goed onderhouden. Ondertussen ga ik met de pieten in een speciale coupé van de Thalys naar Spanje. Dat gebeurt in de late reisuren. Bovendien reizen we incognito. En Jordy nemen we niet mee. Want wij willen ook wel eens een beetje rust. En dat kreng, herstel… dat kind moet hier naar school.

   Groetjes

   Sinterklaas

 9. Joke zegt:

  Wow respect hoor Plato dat je het voor elkaar hebt gekregen de kostbare tijd van Sinterklaas te gebruiken voor een verhelderend interview. Ik heb genoten van de vragen en zeker van de antwoorden sommige leuk andere diepzinnig. Ik hoop dat je volgend jaar weer de gelegenheid mag krijgen om de sint een paar kritische vragen voor te leggen en dan zal ik zeker niet de enigste zijn om weer een duit in de 😉 zak te doen.
  Ik heb genoten dank je wel.

 10. ellyvandoorn zegt:

  Ik weet het zeker, hier sprak de echte wijze sinterklaas.
  Was iedereen maar zo wijs.

  Kun je hem nog even hartelijk danken voor zijn wijze en prachtige interview Plato of is hij al te ver?
  Ik heb er zo van genoten! En ik denk dat ik ook een beetje tussen de regels door heb gelezen.

 11. Anoniem zegt:

  Zeg beste jongen…..ik moet toegeven dat ik ouder wordt… en dat mijn geheugen begint af te takelen….. laat ik nou in het interview hebben gezegd dat je te dik wordt en daarom geen chocoladekikkers krijgt…. Komt DieetPiet net bij mij binnenvallen met de vraag of hij Plato moet overslaan dit jaar omdat hij niet op zijn kikkerbrullijst staat? Vertelt DieetPiet mij dat de suikervrije chocolade tegenwoordig erg lekker en gezond is…. dat wist ik niet, ik bied je mijn oprechte excuses aan jongen! Hopelijk wil je die aanvaarden. DieetPiet heeft PostPiet reeds op pad gestuurd met een doos vol overheerlijke, niet te versmaden, vetarme en suikervrije chocolade-brul-kikkers…

 12. Melody zegt:

  Wat mooi Plaat, die waarde heer blijft zoals we hem kennen he…. wat mij betreft mag dat ook nog heel lang zo blijven!

  Sinterklaas? Dank u wel voor het meewerken aan Plato’s interview!

 13. joke zegt:

  Die sint, heeft overal een mooi antwoord op, leuk hoor!!!
  Groetjes.

 14. Dieneke zegt:

  Goh die Sint is nog gewoon zoals hij hoort te zijn,ik heb het met plezier gelezen.Je kunt trouwens zelf aan boord bij de pakjesboot http://www.pakjesboot12.tv/pakjesboot.htm ook de rest van het jaar.Wens je morgen met Maria ook een fijn Sintfeest want ja die Thalys stopt natuurlijk even in Brussel om ook veel pakjes rond te brengen.

 15. Annemiek zegt:

  Hihi, leuk dat interview met de goedheiligman.
  De Sint nam op het sinterklaasfeest op mijn middelbare school (heeeeel lang geleden) zijn vrouw mee, maar het was geen goede relatie. Ze hadden steeds ruzie 😉

 16. jeetjemina zegt:

  Beste Sint, als ik dit allemaal lees, al die vragen en vooral uw antwoorden, dan kan ik niet anders dan weer in U gaan geloven.

  (Krijg ik dan wel een kadootje??:)))

 17. hanneke zegt:

  wauw……Sinterklaas rocks!
  dag sinterklaasje, goede reis naar spanje of waar dan ook en tot volgend jaar!!!
  (kleed u goed warm aan, want het is koud vandaag)

 18. Trees zegt:

  Sinterklaas, heel fijn dat u de tijd hebt genomen om de vragen van iedereen te beantwoorden, echt tof! Ik wens u veel succes vanavond, u zult het wel druk hebben, ben benieuwd of u nog tijd heeft om al deze reacties te lezen voor u vertrekt. Een goede reis naar huis en misschien kom ik u wel een keer opzoeken in uw paleis… Groetjes van Teresa

 19. Ria zegt:

  Het was een interessant intervieuw Plato.Ik heb er van genoten.
  Dat etterbakje Jordy kun je gerust naar mij sturen ,laat ik hem mollen vangen.
  groetjes ,Ria

 20. minoesjka2 zegt:

  Mooi intervieuw hoor!! En Plato, jij bent toch maar een bevoorrecht mens dat je Sinterklaas mocht intervieuwen. Jammer natuurlijk voor jou van die chocolade kikkers, maar goed, wel lief van Sinterklaas dat hij een beetje aan jou gezondheid denkt!

 21. Gefeliciteerd Sinterklaas, maar eh… waar kunnen wij u uitzwaaien? We hebben u ook welkom geheten op de kade… dus willen we u ook graag weer gedag kunnen zeggen.

  Groetjes van Jaimee en Carmen

 22. reismeermin zegt:

  Ja, ik heb de interview gelezen en ach die Sint heeft vanmiddag op mijn werk zo leuke brieven geschreven, lekkers gebracht en nog een speciaal kado waar heel veel Zusters blij mee waren..

 23. Marika zegt:

  Wat een leuk en interessant interview met Sinterklaas. Nu krijg ik wel zin in pepernoten en chocolade letters en ik heb niks in huis. Sint heeft het vast te druk vanavond om hier iets door de cv ketel te droppen. Ach een boterham met hagelslag dan maar… 😉

 24. gewoonanneke zegt:

  Wat een openhartig interview met Sinterklaas en super dat hij ondanks de drukke tijd nog zoveel vragen heeft beantwoord en naast een kindervriend tocheen bewogen man.
  Tja en die chocolade kikker, snik snik heb ook niks gekregen dus kan helemaal met je meeleven.

 25. Marika zegt:

  Ehh het antwoord op deze vraag zocht ik nog…. “Uw grote boek is dus nu gedigitaliseerd. Daar kom ik graag in deel II van het interview op terug”. Waar staat het dan, als het er wel staat krijg ik dan een leesbril in mijn schoen?

  • platoonline zegt:

   Oei Marika, ik ben vergeten er op terug te komen. Dat komt door Plato. Hij had later bedacht dat de 2e helft uit vragen van andere webloggers zou bestaan. Maar een feit is dat men, vanwege het grote aantal hulpsinten een gedigitaliseerde versie van het grote boek wilde met een apart kolommetje voor de code van de desbetreffende hulpint. Ik heb gelukkig mijn echte boek als back up. Maar zonder digitale versie kom je tegenwoordig niet ver meer.
   (*fluistert*) als je me nu vraagt: vind je die digitale versie leuk? Dan zeg ik nee. Geef mij maar gewoon eerlijk papier. Ouderwets he?

   • Marika zegt:

    Nou SInterklaas, zo’n handig tablet (nee geen pilletje) is wel een stuk lichter om met u mee te nemen onderweg, dan zo’n zwaar boek. Het heeft wel voordelen hoor. Maar er gaat natuurlijk niks boven een echt bladerbaar boek. 🙂

    Goede reis terug Sint en Pieten en nog een fijne verjaardag.

 26. inge zegt:

  geweldig! altijd al wel geweten dat sinterklaas een wijs man was ^^

 27. jeer zegt:

  Plato,

  Leuk interview met goede vragen en gedegen antwoorden.

  Houd je taai…..taai,

  jeer

 28. Willie zegt:

  Wijze en leuke antwoorden, Sinterklaas.
  Poppenkastpoppen, haha.

  U bent voor een eerlijke verdeling, maar hoe zit het dan met die tonnen marsepeinen euro’s voor de hoofdpiet? Spreekt u zichzelf hier niet tegen?

  Laat Jordy maar aan Aagje over, Sinterklaas, het kind met een staf slaan, hoe durft u?!! 🙂

  • platoonline zegt:

   Maar Willie, die tonnen marsepeinen euro’s eet Piet echt niet zelf op hoor. Die gaan allemaal naar de kinderen. Niet te veel in verband met de tandjes, maar toch. Hoofdpiet (alweer zo’n geheimpje) houdt niet eens van zoet. Hij heeft liever een slaatje of een kipburger.

   Jordy zal ik niet slaan. Maar het is de toon die de muziek maakt. Een krachtig, consequent optreden helpt. Jordy is iemand die zijn grenzen opzoekt. Wel, die laat ik hem even zien.

 29. Willie zegt:

  Haha, daar komt u mooi mee weg, zo kan het ook, goed van Hoofdpiet. 🙂

  Het blijft dus bij dreigen, weer zo’n wijs antwoord. 😉

 30. tagrijn zegt:

  Het is natuurlijk te laat om nog een vraag te stellen, tenzij u in Spanje ook nog op dit weblog kijkt. Maar vraag me toch af waar u de tijd vandaan haalt om naast het kopen van cadeau’s en al dan niet via schoorstenen bezorgen op het jiuste adres., de surprises en de rijmen, nog tijd vandaan haalt om als vraagbaak te fungeren.

  • platoonline zegt:

   Tagrijn, gelukkig kon ik Sint nog net bereiken: hij belt me het volgende door:

   Tagrijn jongen, wat leuk dat je nog even reageert. Gelukkig ben ik nog niet weg. Tja, waar haal ik de tijd vandaan? Wel, dat is een kwestie van delegeren. Voor een normale manager zou de span of control al vele malen te groot zijn. Ze zijn trouwens maar weinig gewend, die managers. Maar ik met mijn enorme staf (niet de fysieke staf maar die bedrijfsmatige) Pieten en hulpsinten slaag ik er elke keer weer in de klus te klaren. Soms is het een narrow escape, toegegeven, maar het lukt op wonderbaarlijke wijze steeds weer. Ik heb honderden rijmpieten met speciale programma’s op de laptopjes. Er zijn meer surprisepieten dan ik hoeft te gebruiken. De andere zet ik in bij het betere strooiwerk. De meeste cadeau’s zijn al in de zomer gekocht. Want Sint kent zijn pappenheimers en weet de behoeften. Kwestie van modern marketing. Denk eens aan dat gedigitaliseerde grote boek. Dat is pure winst man. Iedereen kan er over beschikken en tegenwoordig is alles keurig in Excel en Acces gerubriceerd.

   En tenslotte: ja, wat doe ik zelf eigenlijk nog. Want ik delegeer als een gek. Wel, het is aardig dat je het opmerkt maar mijn adviserende taak is eigenlijk de belangrijkste. Vraagbaak zijn, op tijd een hand op de behoeftige schouder, er ZIJN als je nodig bent. Dat is me op de tabberd geschreven.

   Is de vraag zo voldoende beantwoord jongen? Fijn. Bij the way, ik wens je voor over een paar maanden succes met die tweede knie. Ik zal voor je duimen. Ja, Sint weet alles, jij Leidse snaak 🙂

   Nou, de hartelijke groeten, ook namens alle Pieten.

   Sint

 31. staart zegt:

  Hahahaha geweldig En Plato eet jij maar die wortel op voor het paard…. veel gezonder 🙂

 32. Margreet zegt:

  Mooi interview trouwens, het was de echte Sint en niet zo’n hulpgeval. Maar ik ben wel blij dat hij weer terug naar Spanje is hoor, al die drukte pfff

 33. Jeroen zegt:

  Sinterklaas zal nooit meer hetzelfde zijn na het lezen van dit interview. Die ouwe ligt inmiddels alweer heerlijk in de Spaanse zon te bakken.

 34. vlinder zegt:

  Wát een mooi intervieuw Plaat! héél leuk gedaan allemaal;)
  Nou he,Sint is alweer in Spanje en helaas..mocht ook dit jaar niet mee in de zak;(
  We maken ons weer op voor de kerst,een ritje in de arreslee lijkt met trouwens wel wat hihi;)
  Liefs voor jou en Maria van mij…;)

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s