Stukjes

Laatst riep iemand:  ‘Cornelis,  krijgt België nu een regering of niet?
Juist ontvlamde mij een zinderend stuk over dit onderwerp toen ik de pen abrupt moest neerleggen omdat formateur di Rupo na 526 dagen onderhandelen zijn ontslag bij de koning indiende. De partijen bleven het namelijk oneens over de verdeling der bezuinigingen. ‘Amaai, jongens toch,’ riep ik, ‘Europa staat met financiële bommen aan de grenzen der Vlaamse en Waalse rentevoeten en ondertussen vergaderen jullie elkaar het ravijn in. Dat kan toch niet?

Ondertussen keken de Vlaamse nationalisten onder leiding van Bart de Wever grijnzend toe hoe Christendemocraten, liberalen en socialisten er een zootje van maakten.  Ze riepen niet: ‘Allee, doe dóór mannen, straks spinnen wij garen bij nieuwe verkiezingen.’ Nee, ze hielden zich rustig en zagen zichzelf in de peilingen stijgen naar ongekende hoogten.

Omdat ik het gemodder niet langer kon aanzien, besloot ik uiteindelijk het schip vlot te trekken. Ik belde mijn vriend Albert en riep: ‘Miljaar, laat di Rupo dat akkoord smeden opdat er een regering komt, straks ben je nog koning van een failliet land!

U las in de krant het succes van mijn oproep. De angst voor ratingbureaus en nationalisten heeft de partijen bijeengedreven. Ze hangen nu samen aan een uiterst dun lijntje waaraan ruim tien miljoen Belgen om uiteenlopende redenen zullen knagen tot het weer hommeles is. Want de bezuinigingsplannen (gezondheidszorg, WW, openbaar vervoer etc) wegen zwaar.

Het zwartgeldcircuit in België is 22% van het bruto nationaal product. Jaarlijks mist de regering daardoor 30 miljard euro aan belastinggeld.
De ‘gemiddelde Belg’ heeft een vermogen van € 189.000. Ondertussen leent de doodarme staat stukjes kapitaal van de bevolking (rente vanaf 3,5%). Kent u nog een goede cursus ‘effectieve inning bij de juiste personen‘ voor de Belgische belastingdienst?

Awel, België blijf het meest bijzondere pagaddertje van Europa. Het groeit, maar groter wordt het nooit.

Maar ik heb mijn stukje.

Cornelis Critieck

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

31 reacties op Stukjes

 1. Marja zegt:

  Ontzettend bedankt voor dat cruciale telefoontje naar Albert. We tobben hier wat af in Vlaanderen.

 2. jeer zegt:

  CC,

  Een verhelderend stukje, alleen zal een groot deel van die gemiddelde Belg zich toch wel afvragen waar het grote verschil met zijn werkelijk bezit in zit denk ik.

  jeer

 3. HenK zegt:

  Maar dun Rupo zal u nog seffens in de staart beffen, Cornelis.
  Zeker en vast!!

 4. Voetje zegt:

  Bedankt Cornelis, omdat telefoontje met Albert voor ons te doen.

 5. Ria zegt:

  Cornelis , Albert weet anders toch ook wel waar Abraham de mosterd vandaan haalde?Misschien kan hij de cursus gaan verzorgen?

 6. Mrs. T. zegt:

  Pagaddertje? Ik googelde dat vreemde woord en kom bij allerlei kinderdagverblijven uit?

  • platoonline zegt:

   Mrs. T… als u een beetje googelt vindt u dit:

   pagadder
   pa` gad – der («Spaans) de -woord (mannelijk) pagadders Zuid-Nederlands 1 ondeugende kerel, guit, kwajongen; 2 kleine jongen, dreumes, kleuter
   Gevonden op http://www.woorden.org/woord/pagadder

   Een pagadderke is dus Vlaams voor een klein ontdeugend jongetje. De Vlamingen denken dan met name aan de leeftijd van een jaar of vier, is mijn ervaring.

 7. Het wordt steeds gekker in de politieke wereld, we zijn er nog lang niet vrees ik.
  (schaterlach om de reactie van Mrs. T).

 8. eva zegt:

  Gelukkig, Cornelis, je bent een kanjer!
  Het had niet langer moeten duren. Maar hoelang zit de nieuwe regering die naar ik meen nog niet eens echt van start is gegaan.
  Pagaddertje….wat is dat nu weer voor een woord?
  Mooi voor wordfeud!
  gr eva

  OT ik weet maar niks te bedenken voor de “OPLOSSING”.
  maar ik probeer het wel.

 9. Willie zegt:

  Ooohhh, zat u erachter, heer Critieck, wat goed van u! 🙂

  Ja, de druk wordt nu erg hoog voor de Belgen, ze moeten wel.

  Een deel van de Belgen is dus op een oneerlijke manier erg rijk geworden, laten zij maar extra belasting betalen, maar juist zij denken alleen aan zichzelf.
  Dat wordt een cursus: Hoe schudden we het geweten wakker?

  Mooi stukje, heer Critieck.

 10. klaproos zegt:

  we zullen zien plaatje wat die regering gaat doen,

  mijn favorietje landje ligt me zó na aan het hart, dat ik wel mee zou willen regeren.
  maar ja……

  ik zou voor de partij van de liefde zijn hé:-)
  en is daar wel vraag naar 🙂
  nu de koningin van een gebroken hart ben …

  xxx

 11. Jeroen zegt:

  Ik begrijp dat je gebelgd bent omdat ze er zo’n zootje van maken. En natuurlijk spant België de kroon, maar dat wil niet zeggen dat het elders nou veel beter gaat, helaas. We zullen het ermee moeten doen Plaat!

  • platoonline zegt:

   Klopt Jeroen. Zwart geld in Griekenland, 38% van het BNP. Europa moet bloeden terwijl de steenrijke Griekse miljardairs neerstrijken op de Engelse goudkust en daar de duurste huizen kopen. Ik zeg: uitkleden die lui en ze hoogstens een miljoentje laten houden.

   Cornelis C.

 12. hannekelive zegt:

  CC. dat uw macht zover rijkt…..
  dat had ik niet gedacht.
  respect.
  en wat de belgen betreft: we zullen zien…

 13. Lenjef zegt:

  Solidariteit….als het moet

  mensen
  die
  veel rijkdom bezitten willen altijd nog meer

  ze denken niet aan de vele anderen
  en dit zal allicht nooit veranderen

  ze kijken
  uit ommuurde hoogte
  op het groeiende leger van armoezaaiers neer

  Tot honger de hoge muren sloopt zeker?
  Graag gelezen, Plato.
  Lenjef

 14. Met die CC kan ik het wel vinden. U kunt uw macht nog veel nuttiger besteden: delegeren die handel! Zonder elkaar lukt het nooit. Maar eerst die rijke, inhalige leegschedels eruit smijten. De bezem erdoor en wederom bij “Start” beginnen.

  Amai, Belgie is ons meest favoriete vakantieland en dat willen wij zo houden. Zeker en vast! ’t Is inderdaad overal een zooite. Maar ik laat me er niet moedeloos door maken. Alleen zou ik zograag een oplossing willen verzinnen, of een ieder ander die er eentje heeft…

 15. ikenmij zegt:

  Ik donder hier van mijn stoel af, sinds wanneer spreekt Cornelis een woordje Belgisch… is hij nu helemaal betoeterd? Laat dat taaltje maar over aan Plato, past hem veel beter.
  Ik ben dit niet van u gewend Cornelis… maar goed, er zijn wel meer dingen die mij blijven verrassen.

 16. ellyvandoorn zegt:

  O Cornelis. Hier spreekt een analfabeet. Politiek en geld. Ik snap er niets van.
  Volgens mij zijn het allemaal spelletjes, dure spelletjes die op een piramidespel lijken. Ik ben benieuwd of we erdoor komen of dat de hele boel in elkaar zal donderen.
  Het antwoord van Plato op Jeroen doet me goed. Maar ja zelf heb ik ook zo mijn kanttekeningen bij ‘inleveren.’ Dadelijk valt er niets meer in te leveren.
  Voor de Belgen hoop ik dat ze nu voor eens en altijd ophouden met kibbelen.

 17. Lenjef zegt:

  @ ellyvandoorn

  Kibbelen?

  stel je voor
  dat er ieder jaar opnieuw
  miljarden euro’s naar Friesland vloeien

  miljarden die andere Nederlanders moeten betalen
  dat betalen sinds 1830 de Vlamingen aan de Walen

  per Vlaming is dat
  € 2000 per jaar
  geld, waar Vlaanderen zelf minder mee kan roeien

  Tel je gezinsleden even op en vermenigvuldig dan maal € 2000. Doe dit ieder jaar opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en…………………………………………………………………………………….
  Lenjef

 18. Nathalie zegt:

  Ja… ik geloof dat ik het vanmorgen gehoord heb… maar het was nog erg vroeg… Heeft België eindelijk een (bijna) regeerakkoord?

 19. HenK zegt:

  Als we nu eens aannemen dat de cijfers in en bij dit Stukje kloppen dan stel ik vast dat de Belgen met zijn allen zo’n € 30,- miljard per jaar aan belastingontduiking kwijt zijn. Als we daarbij rekenen dat 2/3 deel van de Belgen in Vlaanderen woont dan is simpel uit te rekenen dat de Vlamingen tenminste (!) € 20,- miljard kwijt zijn aan de Belastingontduikers. Dat komt neer op ruim € 3.300,- per Vlaming per jaar.
  Hou dat cijfertje even vast.
  Volgens Lenjef (bron Vlaams Belang) zijn de Vlamingen zo’n € 2.000,- per persoon kwijt aan de Walen. Hou dat cijfertje ook even vast.

  We gaan nu iets met de cijfertjes doen en formuleren dan een conclusie en een vraag:

  Volgens bovenstaande cijfers is de Vlaming per jaar dik anderhalf maal méér kwijt aan de belastingontduikers dan aan de Walen. Maar de verontwaardiging geldt voornamelijk de “luie” Walen. Curieus?

  En dan de vraag:

  Waar wonen die belastingontduikers eigenlijk. Ik bedoel zijn dat nu Vlamingen of Walen. Ik denk……….maar nee, zeker weet ik niks.

  Overigens is het niet zo dat er al er sedert 1830 sprake zou zijn van een onevenredige subsidiëring van Wallonië. Tot de zestiger jaren van de vorige eeuw – dus over een periode van ca 130 (!) jaar – lagen de zaken precies andersom. Ook dit argument hoor je in Vlaamse kringen zelden tot nooit.

  Maar we blijven van ze houden; die lekkere rommelaars!

  • platoonline zegt:

   Dat die ‘gemiddelde Belg’ behoorlijk bemiddeld is wordt ook al aangetoond door de Staatsbons: de leningen van 3 tot 8 jaar tegen een rentevoet van 3,5 tot 4,20 procent. In korte tijd haalde de overheid al 3 miljard op, las ik zojuist in een Vlaamse krant. En ze gaan door.

   Overigens is het een feit dat de (uiteraard behoorlijk subjectieve) woede van de Vlamingen t.o.v. de Walen wijd verbreid is. Vraag het welke Vlaming (Lenjef staat niet alleen) dan ook en je krijgt te horen: geen CENT meer naar Wallonië goeverdoeme, we zijn het zat. Daarbij speelt het verhaal van de teloorgegane industrie rond de zestiger jaren in de beleving geen enkele rol meer.
   Als je aankomt met genuanceerde verhalen als: maar jongens, jullie hebben een prachtig toeristische gebied in eigen land, jullie zijn toch één staat etc. dan kom je niet ver.

   De door mij gehanteerde cijfers komen van de overheid. Bij het publiceren daarvan werd geen onderscheid gemaakt tussen Walen en Vlamingen. Ik kan dus niet beoordelen of jouw berekening de juiste grondslag heeft.
   Enfin, het ging met name om die verkiezingen. Straks is er een regering en staan eer 10 miljoen Belgen gereed om deze evenhard weer om te kegelen.

 20. Maurice zegt:

  soms word ik er verdrietig van, cornelis en plato, dat we in het rijkste stuk aarde(ook de belgen) wonen, en dat we niet in staat zijn tot eerlijk verdelen, ik denk dat deze gekunstelde regering t ook niet lang zal trekken..
  ik wist niet dat er zoveel zwart geld circuleerde.

  • platoonline zegt:

   Oh Maurice. Ook in Nederland circuleert het hoor. Maak je geen illusies. Het zou wel aardig zijn als we daar wereldwijd een stokje voor konden steken. Ondertussen warmt de aarde op en staan de Chinezen aan onze grenzen. Wat denk jij: is er nog hoop? 🙂

 21. Maurice zegt:

  ik dacht van wel, er is hoop, hoop op beter, helpt mij om door te gaan, en er zijn genoeg hoopvolle mensen, stel je er voor open..bye the way, dit soort stukjes van jou, geven mij alleen al hoop. Dus!!

 22. HenK zegt:

  Wel graag een beetje voorzichtig met dat zwarte geldcircuit, Plato. Dat zwarte geld blijft namelijk niet zwart; op de een of andere manier wordt het weer wit. Het wordt, om het zo maar eens te zeggen, weer teruggebracht naar de economie van jou en mij. Want alleen daar kun je er leuke dingen mee doen. Welnu, zou je dat opbreken, zou je daar “wereldwijd een stokje voor steken”, dan vrees ik dat je daarmee onze economie een klap toedien die nog wel eens groter zou kunnen zijn dan het slechtste scenario voor de eurocrisis.

 23. koekjeerbij zegt:

  ik sprak gisteren een Belgische wijkgenoot en die maakte er nogal wat grapjes over?
  Ikzelf heb niet zoveel met politiek en al helemaal niet met de Belgische….
  xxx van Toos.

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s