Seraphine Louis (de Senlis)

3-9-1864: Seraphine wordt geboren te Arsy (Frankrijk). Op haar zevende is ze al wees en woont bij haar oudste zuster. Haar eerste baantje is herderin. In 1881 wordt ze huishoudelijke hulp in het klooster van Clermont. Vanaf 1901 werkt ze als huishoudster voor een gezin te Senlis.

1904: Seraphine is zeer gelovig. Ze krijgt ze een hemelse opdracht en de inspiratie om te schilderen. Dat doet ze, in het geheim, bij kaarslicht, na haar werk.

1912: de in Chaintilly wonende Duitse kunstverzamelaar Wilhelm Uhde logeert te  Senlis. Bij de buren ziet hij een stilleven met appels. Het werk intrigeert hem.  Seraphine, zijn huishoudster, is de maakster. Ze werkt met beperkte middelen op houten panelen. Hij koopt haar werk en geeft haar olieverf. Nu kan ze ruimer leven.

1914: de eerste wereldoorlog. Uhde moet Frankrijk verlaten. Seraphine, toch al vrij excentriek (sommigen noemen haar gek), heeft het moeilijk.

1927: Uhde woont weer in Chaintilly. Hij denkt dat Séraphine dood is. Maar op een tentoonstelling in Senlis, ziet hij werk van haar. Ze lééft en vanaf dat moment is hij haar beschermheer. Séraphine werkt nu op grote canvasdoeken. Een tentoonstelling volgt. Seraphine wordt bekend als dé naïeve schilder van haar tijd. Ze wordt financieel succesvol.

Haar werk bestaat overwegend uit intens kleurige, gefantaseerde bloempartijen, geschilderd met zelfgemaakte verf (huisverf, wijn etc.) die de tijd wonderlijk zullen doorstaan. Haar schilderijen hebben een mat, bijna wasachtig uiterlijk.  Haar handtekening snijdt ze vaak met een mes in het canvas. Soms lijkt ze haar doeken al te hebben ondertekend voordat ze deze beschilderde.

Hier een van haar schaarse foto’s. Ze
kijkt niet in de camera maar omhoog
(‘IK schilder  niet, alles komt van boven’ ).

1929: De grote depressie. De klanten blijven weg en Uhde moet de koop van haar schilderijen staken.

1932: Seraphine wordt met een “chronische psychose” opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis te Clermont. Het schilderen stopt. Uhde bezorgt haar in 1934 een betere plek in een ziekenhuis bij Villers-sous-Erquery.

11 december 1942: Seraphine sterft, 78 jaar oud, in alle eenzaamheid. Ze wordt begraven in een gemeenschappelijk graf.

Uhde blijft haar werk exposeren: in Parijs, Zürich en New York. Uiteindelijk komt de gedroomde solo-expositie er: Parijs 1945.  Haar werkt hangt nu in diverse musea in Frankrijk.

2008: Martin Provoost maakt een film over de vriendschapsrelatie tussen Seraphine en Uhde. Dit prachtige portret van een wonderlijke, getalenteerde vrouw, wordt terecht onderscheiden met zeven Cesars.

Tekst: Platoonline
Bron: Wikipedia en diverse andere sites
Inspiratie: de film Seraphine
Foto’s: internet 

Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

32 reacties op Seraphine Louis (de Senlis)

 1. Truus(depetvan) zegt:

  Een interessant logje over deze bijzondere schilderes Plato.
  Als kind ben ik eens in Clermont-Ferrand geweest in Bretagne. Zou het dezelfde Clermont zijn?

 2. Marja zegt:

  Wat een bijzonder verhaal. Ik heb de trailer bekeken en ga eens snuffelen op de website van onze bieb.

 3. Gwyn zegt:

  Hi Plato,
  Wonderlijk verhaal, maar wel een dat blijft hangen. Het doet me denken aan Jozef Rulof, die schilderde ook met hulp van boven.

  • platoonline zegt:

   Jozef Rulof schreef ook spirituele boeken, Gwyn, Ik heb er een aantal in mijn kast staan. Zeer eenvoudige man, je leest zijn boeken met kromme tenen. Maar op een of andere simpele manier is het zeer geloofwaardig.

   • elly zegt:

    Leuk te lezen dat jij hem ook met kromme tenen lees. Wij hebben veel van hem gekregen voor de bieb de laatste tijd en ik maar inschrijven met kromme tenen. hahahaha.

 4. Mrs. T. zegt:

  OK. Mocht die film ooit op tv komen, dan zit ik voor de buis. Ik houd wel van dit soort informatie.

 5. geesjesgedachten zegt:

  Mooi Plato. Ik had nog nooit van deze dame gehoord. Het schilderij wat je hier laat zien vind ik erg mooi.
  Leuk om, via een logje van jou, weer wat te zoeken hebben op het internet, ik wil wel wat meer van haar zien.

 6. jeer zegt:

  Plato,

  Interessant levensverhaal van een bijzondere vrouw en een bijzondere relatie.
  Ik zal ook eens verder snuffelen.
  Er is nog zoveel de moeite waard in deze wereld ;-))!

  Groetjes,

  jeer

 7. Ria zegt:

  Palto , dank je , hier wil ik meer over lezen.en ga op onderzoek uit.
  Groetjes ,Ria

 8. Ria zegt:

  Sorry Plato dit komt omdat ik niet kan wachten tot mijn oog genezen is, dus het moet kalmpjes aan.
  gr.,Ria

 9. Novelle zegt:

  leuk leuk dit informatief logje
  natuurlijk ga ik eens googlen naar haar schilderwerk.

 10. platoonline zegt:

  Allen… als jullie toch allemaal gaan googelen…. zet hier dan eens neer wat je van haar werk vindt.

 11. Noelle52 zegt:

  Wat een fascinerend verhaal, nooit van haar gehoord. Knap dat ze ondanks alles toch koos voor haar gevoel om te gaan schilderen dus toch wel een sterke vrouw.

 12. jeetjemina zegt:

  Wat een bijzonder maar ook treurig verhaal!
  Ik had nog nooit van haar gehoord!
  Mooi dit soort portretten van bijzondere mensen!
  gr eva

 13. elly zegt:

  Die verhalen intrigeren me altijd evenals het verhaal van de beeldhoudster Camile Claudel en Suzanne Valadon, Utrillo haar zoon werd bekender. Vrouwen in de kunst hadden het moeilijk(er).
  Deze kende ik niet. Mooi werk heeft ze gemaakt, prachtige kleuren. Bedankt Plato.

 14. Novelle zegt:

  Nou ik heb enkele werken van haar bekeken.Ze schilderde zo aards zou ik bijna willen zeggen.Ik had iets meer hemelachtiger afbeeldingen verwacht… eigenaardig vind ik dat.Het maakt het wel interresanter dus zal ik nog wel eens een keer een kijkje nemen.

 15. Willie zegt:

  Die film wil ik graag zien.
  Wat een boeiend levensverhaal, mooi dat ze ontdekt is en zo de kans kreeg om te schilderen, maar ook triest.
  Haar werk vind ik zeer kleurig en fantasievol, een beetje vreemd, apart.
  Het heeft een sterke uitstraling, en sommige doeken vind ik mooi maar niet alles.

  Mooi logje, Plato.

 16. klaproos zegt:

  plato, wat mooi geschreven, je zet deze vrouw in de de welverdiende schijnwerpers.
  prachtig man

  xxx

 17. Jeroen zegt:

  Mooi en interessant logje, over een interessant mens. Geniet van deze mooie najaarsdag Plato.

 18. joke zegt:

  Wat een prachtig schilderij, maar dit gaat mijn beurs te boven.
  Groetjes.

 19. Wat leuk om op deze manier een kijkje in iemands (voorbije) leven te krijgen. Ben je al lang een “fan” van haar en waar zag je voor het eerst werk van haar? Was je toen in Frankrijk op vakantie?
  Ik vind haar schilderijen prachtig om te zien, want ik hou van bloemen en vrolijke kleuren. Zij moet een sterke vrouw geweest zijn om in zulke moeilijke omstandigheden te kunnen blijven schilderen. Bedankt voor je interessante blog!

  • plato zegt:

   Mirjam:
   In Frankrijk is een tendens ontstaan om niet alleeen de levens van succesvolle landgenoten te verfilmen maar ook van de in hun ogen wat mindere goden. De film Seraphine is daar een voorbeeld van. Ik zag hem op de Belgische zender Canvas. Niet zozeer de film maar de vrouw maakte indruk op mij om haar onverwoestbare behoefte om te schilderen, ingegegeven door haar religieuze inslag en het feit dat zij door een Goddelijk bevel werd geroepen om dat schilderwerk ter hand te nemen. Enfin, je zou de film zelf moeten zien.

   Het is een prettig voorrecht zo iemand via een blogje een gezicht te geven en te laten zien wat zij onder zware omstandigheden presteerde.

 20. baasbraal zegt:

  Nee, ik had ook nog nooit van haar gehoord! Er zijn zoveel bijzondere mensen in de wereld. Leuk dat jij er een uithaalde…….

 21. inge zegt:

  voel me helemaal een cultuurbarbaar, want nooit van gehoord. nog.
  wel weer frappant, hoeveel schilders/kunstenaars ‘gek’ waren of gevonden werden..
  interessant logje!

 22. HenK zegt:

  Op You Tube heeft men een paar filmpjes gezet met werk van Séraphine. Vaak mooie muziek eronder. Een paar dingen valt op. De vormen die ze gebruikt kennen we uit onze tuin. De kleuren zijn bijzonder; die komen duidelijk ergens anders vandaan. Maar van waar? Vanuit de goddelijke inspiratie zegt de één. Vanuit de psychose zegt de ander. Mmmmmm moeilijk kiezen.
  Wat mij vooral treft in de schilderijen is de beweging. Overal is beweging. Soms als een school tropische vissen, soms als een kleurige tros waaruit delen zich losmaken om weg te zweven, soms als bloemen die zich als het ware vanuit een donkere achtergrond naar de toeschouwer toe schijnen te vreten, soms als…..maar er is teveel om op te noemen. Je ziet die beweging pas goed als je daarna een “normaal” stilleven met bloemen aanklikt. Daarin staat -letterlijk- alles stil; bij Séraphine is er één en al glorieus, oogverblindend, fluorescerend en misschien wel zelfs triomferend ……Leven.
  En voor minder hoeft het toch ook niet, Plato?

  • plato zegt:

   Waardevolle bijdrage Henk. Mooie observaties ook.
   Ik ken de filmpjes en ik had er graag een geplaatst. Maar ik weet nog niet goed genoeg hoe WordPress werkt en dus kreeg ik een grijs vlak i.p.v. een filmpje. Seraphine schilderde met verf die men normaal gesproken voor een deur of een ketel gebruikte. Als ze een geel besje schilderde (ik bedoel de vrucht en niet een oud vrouwtje) dan veegde ze daar met wijn, die ze net uit de fles had gedronken, een rood veegje op. Daarna ging de vernis erover. Niet kleine potjes van de kunstschilder, maar van die grote bussen fabrieksvernis. En zo had ze meer trucjes die ze noodgedwongen gebruikte omdat ze te arm was voor kunstschildersgereedschap. Vanuit welke hoek de schilderijen moeten worden bekeken weet ik ook niet. Maar haar levensverhaal gekoppeld aan de geleverde prestatie is op zijn minst opmerkelijk. Toch nog maar eens proberen, zo’n filmpje.

 23. artmus zegt:

  jeetje….Seraphine…ik heb nog nooit van haar gehoord.
  een film zeg je?
  ik ga googelen.
  Wat een bijzonder verhaal Plaat.

 24. artmus zegt:

  ik heb de film besteld Plaat.
  inderdaad…het kon niet wachten…het moest nu…direct…meteen…dadelijk.

 25. CorryR zegt:

  Zou zomaar een verhaal uit Man bijt hond kunnen zijn, terwijl ze de dag met haar doornemen. Net als al die andere bijzondere personen in dat programma had ik nog nooit van haar gehoord. Fascinerend. Dankjewel voor je verhaal en uitleg.

 26. Marika zegt:

  Ik kende haar niet, heb wat foto’s opgezocht van haar werk. Heel bijzonder… Haar ‘boeketten’ hebben iets weg van een soort levende zwerm van blaadjes, kleuren en vormen. Kan het niet goed uitleggen. 🙂

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s