Hasselt en het stadsmus

Jas en paraplu mee of thuis laten? De wolken jakkeren voort aan de hemel.  Stortregent het straks of breekt toch de zon door?
Ik besluit niets mee te nemen. Tenslotte heeft Hasselt gezellige, overdekte terrasjes genoeg voor als het gaat donderen. Even later sta ik nabij de kleine ring, schuilend onder de luifel van een appartement. Verkeerd gegokt.

Z5KHL7CA5C52P2CAGM0NB3CAS3GUIECA3O1H9VCAIIR2L3CAZDIVFVCA6D2P0NCASBS8P7CAAI9STUCA0F3CLMCA43IT9ECA1W1JXKCAVM68L0CAMIN2YZCAZGVY2YCAKCOJ5NCA0W3N2UCA402ERT Begin 2009 kwam ik voor het eerst door  Hasselt, de hoofdstad van Belgisch Limburg, de stad van de smaak, de universiteit, de  jenever, de mode en … mijn favoriete Vlaamse schrijver Jos Ghijsen.

Ik maakte kennis met Hendrik en katrien op de grote markt.

Hasselt_Hendrik_Katrien

Daarna wandelde ik door de gezellige winkelstraten, bezocht de Kathedraal, de Virga Jesse kerk en het Paterke, begroette de oude dichter Henrik van Veldeke op zijn eigen plein en struinde over de rommelmarkt op het Dusartplein. En dan was er ook nog het Stadsmus.

Het stadsmus
150px-Het_Stadsmus

De regen is opgehouden. We spoeden ons naar de Guido Gezellestraat 2. Daar is het Hasseltse stadsmuseum (Het Stadsmus) gevestigd. Op de benedenverdieping kun je zwerven door de digitale stad. Tik de naam van een straat in en een filmpje toont deze straat van drie verschillende kanten. Bovendien wordt er informatie gegeven over de naamgeving.  Interessant.
Elders in het gebouw is een tijdelijke expositie genaamd Hasselt aan Zee, een verzameling schilderijen van Hasseltse kunstschilders over, jawel, de zee. Deze is te zien tot 28 augustus 2011.

Thumb_hasselt_applaudisseert

Het museum voert naar een aantal verdiepingen waar Hasselt wordt belicht via zes thema’s. Er zijn prachtige dingen, van oude schilderijen, religieuze voorwerpen uit de oude abdij van Herkenrode en staaltjes van Hasseltse Art Nouveau tot foto’s van bekende Hasselaren en  voorwerpen die door Hasselaren zelf aan het museum zijn geschonken.

HasseltWilhelmNagge2

Het meeste indruk maakt de bovenverdieping waar ruimte is gemaakt voor een historisch overzicht. De naam Hasselt stamt af van het Germaanse woord Hasaluth (Hazelarenbos) en dat de plaats al sinds de 7eeuw na Christus bestaat.  Hierna begint een 13 eeuwen durende reis door de tijd die wordt geïllustreerd met veel oude  landkaarten, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Fascinerend en duidelijk met liefde gedaan.

Zelf zien?
Beter nog dan hier lezen kunt u zelf gaan kijken. Wie vanuit Maastricht naar Hasselt rijdt, betaalt 1,60 voor een buskaartje. De intree tot het museum is gratis.  De mensen van het museum zien u graag komen. Ze zullen u vriendelijk alles vertellen wat u wilt weten.

Tekst: (c) Platoonline
Foto’s: internet en (met toestemming) het Stadsmus

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s