De Maneblussers van Mechelen

Beste Cornelis,

Aanstaande vrijdag gaan wij voor drie dagen naar Mechelen. Je hebt vast wel eens van die plaats gehoord. Het ligt tussen Antwerpen en Brussel, telt ongeveer 80.000 inwoners en heeft een rijke historie waar heden ten dage nog vrij veel van te zien is.
Weet je trouwens dat de inwoners van Mechelen Maneblussers worden genoemd. Daar zit nog een grappig verhaal aan vast.

In de nacht van 27 op 28 januari 1687 (het was volle maan en de bewolking was laag) kwam er een man uit de, tegenover de kathedraal liggende,kroeg, die dacht dat de Sint Romboutstoren in brand stond. Hij alarmeerde onmiddellijk de buren die tot dezelfde, schrikwekkende, conclusie kwamen. Men luidde de noodklok en het stadsbestuur begon ijverig bluswerkzaamheden te coördineren. Langs de torentrap gingen de emmers water van hand tot hand. Maar bovengekomen zag men slechts de rossige nevelgloed van de maan die precies door de ramen van de kathedraal scheen. De lage bewolking suggereerde bovendien  rook uit de toren.
Natuurlijk probeerde men de zaak in de doofpot te stoppen maar desalniettemin werden ze tot in verre omstreken flink uitgelachen. Tja, sindsdien heten ze dus maneblussers.

Maneblussers Naast de prachtige kathedraal zijn er nog een stuk of zeven andere kerken. Daarnaast zijn er musea, historische gebouwen, een kruidentuin en dat gaan we dus allemaal in die drie dagen ontdekken.
Je ziet dus, dat Mechelen de moeite van het bezoeken waard is.

Hartelijke groeten

Plato

Naschrift Cornelis:
En natuurlijk weer geen bedankje dat ik voor hem op die overal pissende kat moet passen. Nee, dat is allemaal normaal. Ze moesten die vent eens in een doofpot stoppen. Hmpf.

Dit bericht werd geplaatst in Cornelis. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Maneblussers van Mechelen

  1. dieneke55 zegt:

    Of jij schrijft als een razende of je oude weblog komt voorbij razen,tjoe een hoop leesvoer ineens.

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s