WE 300: Hanna

Het zonlicht stroomde door de kerkramen en scheen liefdevol over de blankhouten kist met de veelkleurige bloemen. Het was alsof het de overledene een warm welkom in haar nieuwe bestaan toeriep.
‘Gaat het wel, Martha?’  vroeg Merel bezorgd. Ze knikte zo kordaat als ze maar kon. Haar verborgen twijfel ging niemand iets aan.

Het gebeurde, zes maanden geleden, op de verjaardag van Trees. Zij en de andere vriendinnen zaten in de kring. Er was koffie, er werden minigebakjes gepresenteerd en… dat was het. Alsof het licht uitging.
Ze werd wakker in het ziekenhuis. De dokter vertelde haar over de TIA en de verlammingsverschijnselen aan haar linkerbeen, maar dat ze, goed beschouwd, aan veel erger was ontsnapt.
 

Ze kreeg intensieve therapie. Vanaf het moment dat ze hoorde dat de resultaten ervan mede afhankelijk waren van haar geloof en  inzet, balden zich in haar alle krachten samen. Met onwrikbare trots en volharding deed ze dagelijks haar oefeningen. Ze was negenentachtig, maar ze was sterk. Ze zou lopen!

‘We beginnen bij de achterste rij. Schuift u langzaam aan. Dan kunt u in alle rust afscheid nemen,’ sprak de uitvaartbegeleidster zacht.
Martha, moeizaam steunend op haar stok, kwam overeind. Merel en Erna wilden haar ondersteunen maar met gebiedende blik en een bruuske schouderbeweging, voorkwam ze dat. Ze zou zelf… juist nu!

De dokter had haar volharding geprezen. Weliswaar was de wandelstok onvermijdbaar, maar de rollator bleef, God zij dank, uit beeld.

Ze stond in het gangpad. Even nog leunde ze lichtjes op haar stok. Daarna rechtte ze haar rug en schreed, op Offenbachs dans van de zalige geesten, tot aan de zonovergoten kist.

‘Dag,’ zei ze zacht. ‘Dag Hanna.’

Daarna draaide ze zich om en terwijl het zonlicht zich als een warme belofte over haar schouders drapeerde, begon ze aan de lange, lange terugtocht.

Dit bericht werd geplaatst in WE-300. Bookmark de permalink .

Een reactie op WE 300: Hanna

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s