Uitgewist

De lucht is schimmig grijs tot aan de vage einder. Daaronder heerst de veelstemmige zee die zijn witgekuifde golven driftig op het strand werpt en weer terughaalt, in een eeuwigdurende beweging.
In de verte staan roerloos de behelmde duinen herfstig te wachten op betere tijden.
Het brede strand telt slechts twee mensen. Ze lopen langs de waterlijn. Nog honderd meter en ze zullen elkaar passeren. De vrouw die in de richting van den Helder loopt, draagt een lange winterjas, is blootshoofd en heeft een verbeten trek om de mond. Zij beweegt zich met nijdige stappen voorwaarts en zwaait haar armen woedend heen en weer. De ander, een grijs bebaarde man, draagt een spijkerbroek met daarboven een stevig windjack met zakken waarin hij zijn handen diep heeft weggestopt. Zijn voeten, gestoken in rubberlaarzen, hanteren een bedachtzaam tempo. Af en toe staat hij stil en kijkt peinzend naar de horizon.

Nog twintig meter bedraagt de afstand. De man doet alvast een pasje naar rechts om de ander door te laten en begint plotseling, quasi ongeïnteresseerd, schel een zelfbedacht deuntje te fluiten. De vrouw kijkt onafgebroken schuin naar de grond en lijkt af en toe iets in zichzelf te grommen.

Kijk, daar passeren zij elkaar. De man staart naar de zee alsof zich daar op dat moment een gebeurtenis voltrekt die hij beslist niet mag missen. De vrouw balt haar vuisten in de zakken van haar winterjas en versnelt ietsjes haar pas. De afstand tussen beiden wordt nu snel groter.

De wind steekt op. Het wordt allengs killer. In de verte flitst het licht van een vuurtoren. Gedachten worden verwaaid, voetstappen langzaam maar zeker uitgewist. Het is alsof die twee mensen, die even zo dichtbij- maar toch zo bitter ver van elkaar verwijderd waren, nooit langs die schimmige waterlijn hebben gelopen.

Langzaam valt de nacht.
.

Donkere zee

Verhaal: Plato
Foto: www.zonkio.com

Dit bericht werd geplaatst in Fictieve verhalen. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s