Een liefde

In het halfduister keek de oude man weg van het grote scherm de bijna volle zaal in. Op dat moment ploften twee kleurig geklede tienermeisjes met zakken popcorn, luidruchtig kletsend neer op de stoelen naast de zijne.
Ze schonken niet de minste aandacht aan hem. Hij doezelde even weg. Want de geuren van goedkope parfum en popcorn, drongen zijn neusgaten binnen en mengden zich met diep weggestopte herinneringen.

‘Ruikt het lekker?’ vroeg Tilly terwijl ze zich stevig tegen hem aannestelde. Hoewel hij parfumgeurtjes eigenlijk smerig vond, zei hij met emmers vol overtuiging in zijn stem: ‘heerlijk.’ En om zijn woorden kracht bij te zetten kuste hij haar zacht op de lippen.
‘Gezellig hè,’  fleemde ze. ‘Zo fijn dat je met me mee wilde naar Sisi. Echt lief van je.’
Nog voor hij iets kon terugbrommen doofde het licht. De film begon.

Hij kende haar van het zwembad. Ze had meteen indruk op hem gemaakt. Op een dag bedwong hij zijn zenuwen en vroeg haar mee naar de kermis. Ze stemde toe en ze hadden een geweldige dag. Daarna zagen ze elkaar elk weekeinde en op woensdag. Het duurde wel een maand voordat hij, onervaren op het pad der liefde, haar mocht kussen. Het was het fijnste moment uit zijn zeventienjarige bestaan.

Na de film liepen ze, langs donkere grachten, ineengestrengeld naar haar huis.
‘Weet je WAT ik leuk vind?’ Ze maakte een huppelpasje langs de trottoirband.
‘Nou?’ lachte hij terwijl hij haar aan haar arm weer naar zich toetrok.
‘Een huisje buiten, een tuin, een hond. O ja, een geitje enne… misschien kippen. Wil jij dat ook wel?’
Hij had voor geen geld ooit iets anders gewild.
‘En kinderen?’ informeerde ze enthousiast. ‘Ik drie.’
Het was juist het aantal dat hij voor ogen had. In een portiek, kusten ze elkaar langdurig en onstuimig. Die nacht droomde hij van huisjes met geiten, kinderen en haar onvervangbare glimlach.

De tijd verstreek. Ze waren werkelijk voor elkaar geschapen. Ze maakten plannen. En toen ze precies een jaar bij elkaar waren kochten ze ringen waarin ze, behalve een datum, lieve dingen lieten graveren die alleen zij mochten kennen. Er waren geen schaduwen. Er was enkel zon.

Op een dag kwam hij thuis en trof zijn moeder met betraande ogen op de bank. Hij vroeg wat er was. Heel voorzichtig vertelde zij hem toen van Tilly, van die aflopende fietsketting en van die auto daar vlak achter. De dagen daarna leefde hij in een vacuüm. Een jaar later ging hij studeren en vertrok naar kamers in een andere stad. En altijd bleef hij alleen.

Plotseling, een schrille kreet. ‘Hellup, die man sit an me,’ gilde het meisje naast hem. Een suppoost sleepte hem hardhandig uit de rij.
‘Tilly,’ hoorde hij zichzelf roepen. ‘Tilly!’ Daarna zonk zijn geest weg in duisternis.

De agent had de zakken van de oude man, die als verdoofd op de stoel hing, doorzocht.
‘Huize avondzon,’ mompelde hij. Een der suppoosten trok zijn linker wenkbrauw op, alsof hij wilde zeggen: ‘wat moeten we hier nu mee?’
De agent zuchtte. ‘Ik breng hem wel even, het is hier toch vlakbij, sprak hij zacht. En iets harder: ‘kom opa, we gaan naar huis!’

Samen liepen ze, vederlicht ineengestrengeld, langs wolkachtige, zacht verlichte grachten. ‘Fijn hè,’ sprak Tilly, ‘we gaan lekker naar ons kleine huisje. Daar ga ik heerlijk voor je koken.’ Glimlachend keek ze naar hem op. ‘En we hoeven nooit, nooit meer uit elkaar. Wat vind je daarvan?’
Toen pakte hij haar beet om haar nooit meer los te laten. Want dit was precies wat hij wilde.

 

Dit bericht werd geplaatst in Fictieve verhalen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Een liefde

  1. Rebelse Huisvrouw zegt:

    Zooo mooi dit…. Ik ben er echt wat stil van. Nu is dat niet gek op dit uur van de nacht maar toch.. Prachtig.

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s