Alexander Blok

Alexander_blok

Alexander Blok, geboren in Petersburg (1888) was een dichter met een sterk mystieke inslag en als zodanig een van de leidende figuren van het symbolisme in Rusland. Zijn werk werd gezien als spontaan, expressief en vol van vernieuwend taalgebruik.

Een symbolist ontkent dat kunst nuttig moet zijn of moet opwekken tot een hoger leven. Al het zichtbare wordt gezien als een symbool van een hogere werkelijkheid, die wij niet kunnen aanschouwen. Via de kunst kunnen we deze dimensie benaderen. Deze zienswijze stond haaks op het materialisme en het rationalisme van periode daarvoor.

Na de Revolutie van 1905 breekt Blok met het symbolisme en geeft in zijn gedichten uiting aan zijn haat tegen de verderfelijke grootstad. Zijn, nu meer pessimistische, gedichten spreken van opstand daartegen. Deze wordt in 1914 werkelijkheid als de Russische revolutie begint. Aanvankelijk had Blok daar veel mee op maar later nam hij duidelijk afstand.

In 1921 wordt hij ernstig ziek maar hij mocht van het regiem niet naar het buitenland. Dat jaar overlijdt hij.

Blok wordt met name bekend door zijn gedicht: de twaalf, een interessant gedicht. Over de inhoud schijnt ook nu nog volop te worden gediscussieerd. Het is te lang om het hier op te nemen. Maar wie het wil lezen en prijs stelt op uitleg en commentaar, kan terecht bij deze website (klik hier)

Ook op Wikipedia, dit gedicht. Voor wie het graag in de oospronkelijke taal leest: u kunt terecht in Leiden, want daar staat het op de muur van het huis aan de Thorbeckestraat 52. Voor de anderen hier de vertaling.

Gedicht alexander blok

Nacht, straat, drogisterij, lantaren,
Een ongerijmd en troebel licht,
Ook al verstrijken vele jaren-
Geen uitweg, alles blijft ontwricht.

Je sterft en treft na herbeginnen
De wereld in haar oude staat:
Nacht, gracht, ijskoude rimpelingen,
Drogisterij, lantaren, straat.

(vertaling Peter Zeeman)

Foto’s: internet
Bron: Wikipedia
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s