Brussel

5 december 1958
Ik krijg een dik Disney stripboek. Op de voorkant staan de disneyfiguren rond het Brusselse Atomium. Ik heb er geen aandacht voor. Ik wil de strips lezen. En dus lees ik het boek helemaal stuk.

februari 1971
Ik kom voor de eerste keer in Brussel,  samen met een paar leuke vrouwelijke collega’s. Er ligt een dik pak sneeuw. Maar het is drie dagen genieten, daar in het Brusselse centrum. Aan het Atomium komen we niet toe.

lente 1999 
Vier dagen Brussel met de trein. Een herontdekking van Brussel, met opnieuw bij de kleine Zavel, de prachtige beelden van Egmond en Hoorn, de kruidentuin, de Grote markt en de kathedraal. Maar geen Atomium.

29 t/m 31 januari 2010
P1281188_2
Brussel ligt maar een uur van Hasselt verwijderd. We overbruggen het per trein. We slapen in hotel Belmont, waar de kamer zo klein is dat de stoel klem staat tussen bed en bureau. En waar het bed nog erger doorbuigt dan een hangmat.

Brussel_st_nic_kerk_2
Die avond wandelen we van Station Noord tot aan de beurs en verkennen nachtelijk Brussel.
De dag daarop zien we al die mooie plekjes opnieuw: de Sint Nicolaas kerk, Manneken pis, Het gebouw van de China expo, het koninklijk paleis en de paleistuin, kortom we doorkruisen het hele centrum van zo’n 2 bij 2,5 kilometer.

Congo zingt
P1281201
Maar de verrassingen komt op zondag. We gaan naar het Atomium. Eindelijk. We pakken bus 88 naar Heizel. Huh, wordt daar gezongen? Ja, een groep van 14 Congolese vrouwen zingt de gospelsterren van de hemel en bezorgt de overige passagiers een brede glimlach op het gelaat. En de dames gaan ermee door tot ze een half uur later uitstappen.

Het Atomium

P1291297_2
Tien minuten later zijn we bij het Heizelstadion (die van het Heizeldrama) dat tegenwoordig koning Boudewijnstadion heet. Daarachter het Atomium, dat een 165 miljard maal vergroot ijzerkristal verbeeldt. Je kunt vijf van de negen bollen binnen via een lift en roltrappen. Er worden exposities gehouden. Met de lift kun je naar het 100 meter hoge uitkijkpunt en naar een restaurant. We vinden het zeer de moeite waard.|

Madurodam maar dan anders

P1291307
Op enige afstand van het Atomium ligt het fraai aangelegde mini Europe. Dat is dicht maar de restaurantjes aan de kleine begevelde straatjes zijn open. Wij gaan lekker eten bij Zorba.

 Een weekeind van een week

P1291317_2P1291310_3
Zo’n weekeindtrip voelt, mits je het kalm aan doet, aan alsof je een week met vakantie bent geweest. De filosofen die bij Zorba op de muur getekend zijn, kunnen het bevestigen. Maar het laatste woord heeft hier Homerus:
‘ het is goed om weer thuis te zijn.”

P1291313

 

Dit bericht werd geplaatst in verhalen non fictie. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s