Myrthe

Zwaar hijgend, ver over zijn stuur gebogen, gierde de renner de helling af. Zojuist had hij zes punten gepakt voor de groene trui.
Dat was bij lange na niet genoeg, maar het gaf hem toch een goed gevoel. Even keek hij onder zijn schouder door achterom. Nog niemand te bekennen. Een extra stimulans om nog eens flink op de pedalen te gaan staan.
Woedend stampte hij door, schuin tegen de gemeen koude wind in. Even bedacht hij, dat als het peloton niet al te zeer zou aandringen, hij deze etappe zo maar op zijn naam zou kunnen schrijven. En dat de beelden dan thuis te zien zouden zijn. Hij wist zeker dat ZIJ ze ook zou zien. Dan zou ze weten dat hij geen sulletje was die zo maar wat aantrapte, maar een kerel, een vent die een touretappe.

Verliefd was hij geweest op Sandra. Tot over zijn oren. Ze maakten plannen. Over zijn carrière  over trouwen, kinderen, dat leuke kasteeltje in Frankrijk dat ze zouden kopen als hij succes had in de wielrennerij. In die tijd had hij vleugels, werden zijn prestaties steeds beter, omdat hij aan haar dacht, alleen aan haar.

Als een  beest trapte hij zich onder het 10 kilometerbord door. Er schoot een motor langs hem heen. Hij zag het tijdsverschil: 2 minuten en 48 seconden, doorzetten nu. Hij MOEST het halen.

Drie dagen voor de Tour lag zijn droom aan duigen. Sandra had het uitgemaakt. Bij nader inzien vond ze het toch niet prettig dat hij zo vaak van huis was. En bovendien…de kans was groot dat hij als knecht in de Tour zou moeten optreden. Een knecht, hoe moest ze dat tegen haar vriendinnen vertellen. Kort en goed, het was uit en dat was dat. Hij was al verslagen voor de Tour nog begonnen moest.

Het was aan zijn ploegleider te danken dat hij zijn verdriet en woede omzette in kracht en doorzettingsvermogen. ‘ Laat ze zien wat je kunt. Dat je geen knecht bent, maar een veelbelovende jonge renner. Je krijgt je kansen, pak ze!! had deze gezegd.’ En verdorie, hij had het gedaan. Vandaag werd ZIJN dag. Nog vijf kilometer en 1 minuut 31.

Het was druk langs de weg. Tussen een haag van supporters trapte hij de laatste kilometers weg, Soms voelde hij een hand op zijn schouder van een dol geworden, meerennende Tourfan. Hij probeerde er niet aan te denken. Geconcentreerd blijven, siste hij zichzelf toe. De laatste kilometer brak aan. Zijn voorsprong was geslonken tot 23 seconden. Het KON nog.

De laatste bocht nam hij met de nodige risico’s maar hij kwam er door. Hij keek om. Er hadden zich twee jongens uit het peloton losgemaakt. In een alles of niets poging stormden ze op hem af. Niet opgeven nu… hij ging op de pedalen staan en zette nog eens extra aan. Daar was de finish…..Het werd hem zwart voor de ogen.

Uitgeput lag hij in de armen van een jankende ploegleider. ‘Je hebt het gedaan jongen, je hebt het gedaan’, schreeuwde hij hees. Toen pas drong het tot hem door dat hij echt, werkelijk gewonnen had. Als in een droom liet hij zich meevoeren naar het podium. Voor hij het wist had hij bloemen en een kus van de eerste rondemiss te pakken.

Dan draaide hij zich om en verdronk plotseling in de mooiste ogen die hij ooit had gezien. De kussen die hij nu kreeg voelden niet plichtmatig. Het meisje gaf hem een Ronde-beertje. Het was meteen het mooiste wat hij ooit kreeg. ‘Hoe heet je?’ vroeg hij zacht en hij voelde zich zwaar verlegen. Het meisje bloosde mogelijk nog erger en fluisterde: ‘Myrthe’.

De Tour heeft hij nooit gewonnen. Maar het beertje hangt nog steeds boven zijn bed. Soms vragen de kinderen hoe dat beertje daar is komen te hangen. Dan zegt moeder heel trots: ‘ dat heeft papa zelf verdiend met fietsen en ik mocht het hem geven. Leuk hè?’ En daarna gaan alle kinderen wielrennertje spelen in de tuin. Dan lijkt het alsof ze net zo beroemd zijn als mama en papa.

Dit bericht werd geplaatst in Fictieve verhalen. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s