De rust van de kust

Wie in België met de trein reist, is slim als hij een railpas koopt. Voor 73 euro kun je 10 maal een enkele reis maken van een station naar een ander station binnen België, ongeacht de afstand. Wie nog slimmer is schaft zich aan de kust ook een driedaagse tramkaart aan voor 10 euro.

Zo gebeurde het dat wij voor een bedrag van (2 x 7,30 + 10,00 =) 24,60 euro per persoon van Hasselt via Blankenberge naar ons hotel in Oostende-Raversijde v.v reden en tussendoor regelmatig langs de kust tramden op weg naar leuke plekjes.

De tramlijn loopt van Knokke naar de Panne, een afstand van zo’n 75 kilometer. Als je het hele stuk in een keer zou willen rijden, ben je een paar uur onderweg en passeer je iets meer dan 70 haltes. Voor wie zich snel even wil oriënteren is die tram dus een goed hulpmiddel.

De vorige keer verkenden wij het traject Oostende-de Panne. Deze maal gingen we Noordwaarts en kwamen onder andere in Bredene, Wenduine, de Haan, Blankenberge, Zeebrugge en uiteindelijk Knokke.

Zoals bekend: het verschil met de Nederlandse kust is groot. België heeft vrijwel zijn hele kust volgestouwd met hotels en enorme flats vol appartementen. De huur varieert van 800 per maand euro tot veel hoger. De koopprijs is al snel een miljoen. Nee, geen Franken.

Achter het strand (dat in op veel plekken is opgekocht door hotels en verder ook vaak in partjes is opgedeeld) bevindt zich een boulevard. Hier wandelen en fietsen de meeste toeristen. Ze ‘genieten’ van de vele winkeltjes en de over het algemeen behoorlijk volle restaurants.

Verreweg het mooiste kustdorp is de Haan. Prachtige vrijstaande huizen met fraaie tuinen in Engelse stijl. Een dorp met de uitstraling van toen er nog een paardentram reed. In deze plaats, waar zelfs Einstein zich ooit aangenaam verpoosde en in de villawijk in brons gegoten nog van het uitzicht geniet, was het heerlijk toeven.

Toch was mijn meest favoriete plekje van dit weekeinde: het in de duinen liggende kerkje van Ravelingen, waar de Vlaamse schilder James Ensor ligt begraven. Want op die plek vond ik wat ik zocht: RUST.

Dit bericht werd geplaatst in verhalen non fictie. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s