Ieper

Laatst was ik in Ieper, een Belgische stad, met name bekend geworden door de eerste wereldoorlog (1914-1918). In die omgeving, aan de rivier de Yzer, werd de Duitse opmars tot staan gebracht. De prijs was echter hoog: de stad werd nagenoeg geheel verwoest en de oorlog in die omgeving kostte maar liefst acht miljoen mensen het leven.
Hoeveel? Als ik over die aantallen nadenk, kan ik haast niet geloven dat ze op waarheid berusten. Denk je toch eens in: acht miljoen mensen (Belgen, Duitsers, Engelsen, Fransen, India-ers, Russen en nog zo een aantal nationaliteiten) die daar op het slagveld stierven.

Ieper heeft nadien een apart monument opgericht voor de vele Engelse militairen die hier omkwamen. Van alle officieren staan in de Menenpoort de meer dan 55.000 namen gegraveerd.  De cijfers van het genoemde totaalverlies zijn, overigens op een veel eenvoudiger plaquette, elders vermeld.

Het bijzondere aan Ieper is, dat de stad, met behulp van het Wiedergutmachungsgeld dat Duitsland na WO I moest betalen (waardoor het land zo verarmde dat daar in feite de basis werd gelegd voor WO II, leerden wij op school), in dertig jaar tijd grotendeels in oude staat werd teruggebracht. Zo is Ieper weer een stad geworden met allure waar het heerlijk vertoeven is.

In Ieper is overigens nog maar nauwelijks aandacht voor de honderden jaren historie die voor 1914 lagen. Wel staan de boekwinkels vol over die oorlog. Want daar komen de mensen voor.

En dan loop je daar rond, je kijkt, je gedachten gaan terug in de tijd en je peinst: ACHT MILJOEN!

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s