Berlijn V

Zoon is moe en heeft hoofdpijn.. Hij besluit op de hotelkamer te blijven uitrusten. Ik ga er alleen op uit want kan dan mooi dingen gaan bekijken die hem toch niet boeien.
Het is warm en zonnig als ik in de richting van de Berliner Dom wandel. In de tuin van de Mariakirche neem ik een foto van Maarten Luther die daar groen uitgeslagen, met een Bijbel in de hand, op een sokkel staat.

Een intreekaartje voor de Dom kost  €5,00. Wil je een gids bij, dan kost het wat meer.
De Dom schijnt meer dan € 10.000 kosten te hebben om een dag open te blijven. Men put zich uit in verontschuldigingen omdat er daarom een bescheiden vergoeding wordt gevraagd. De bezichtiging is het geld zeker waard. Wordt de bezoeker buiten al vergast op een aantal koperen deurpanelen met afbeeldingen van Jezus en zijn volgelingen, ook binnen is het een en al historische weelde. De kerk is fenomenaal mooi. In de gang komen we Luther opnieuw tegen als hij zijn volgelingen toespreekt in steen.

Op de eerste verdieping zijn ook loges van waaruit je de dienst van bovenaf kunt bekijken.

Op de volgende verdieping is een expositie. Er staan er maquettes die tonen hoe de Dom bouwtechnisch is begonnen en langzaam tot zijn huidige status is verbouwd. Daarbij komt de naam van Schinkel, de Berlijnse beeldhouwer, weer ter sprake.

In de onderste gewelven van de Dom is de grafkelder van de het Duitse keizerlijke geslacht, ondergebracht. Meer dan tachtig kisten, van marmer, lood, eenvoudig hout, met of zonder gouden kronen, staan hier genummerd en benoemd opgesteld. De periode loopt van de 15e t/m de 19e eeuw. Een indrukwekkende, historische, verzameling. De meesten stierven vrij jong. De oudste werd maar 68 jaar.

In de museumwinkel kocht ik een boek over oud Berlijn in mooie zwart-witfoto’s met tekst voor nog geen € 10,00.

Daarna wandel ik langzaam terug. Op het plein bij het Rode Raadhuis staan nog wat Oostduitse beelden die doen denken aan de periode van voor 1989. Het meest imposante, maar ook groteske is dat van een, meer dan levensgroot afgebeelde, zittende Karl Marx en een staande Friedrich Engels, de socialistische voormannen uit de 19e eeuw. De andere, eveneens socialistische beelden, worden geflankeerd door metalen zuilen met foto’s van het recente verleden. Overigens kom je in dit voormalige Oostduitse stadsdeel, nog maar weinig uitingen van het communisme tegen. Het meeste ziet er, na 20 jaar, gewoon verwesterd uit.

Dan passeerde ik een fraai gebouw dat staat op de kruising van de Jüdenstrasse en de Grunestrasse. Het wordt nu gebruikt door een waterleidingbedrijf.

Via diverse bouwputten (er wordt hier wat gebroken en gebouwd) kom ik bij de Klosterstrasse. Daar staan de rampzalige resten van een Franciscaner klooster uit het begin van de 13e eeuw. De plaquette laat iets zie van de rijke historie van dit klooster. Maar vervolgens wandel je door de voorgevel naar binnen en al wat je ziet is een paar buitenmuren en een roodbekladde, doorngekroonde christus met een hoofd als een socialistisch revolutionair. Pure wansmaak uit de communistische periode? Doodzonde allemaal.

Via een enorm winkelcentrum en wat bouwputten sta ik plotseling weer op de Alexanderplatz, het ooit zo levendige, maar onder het communistisch regiem zo doods geworden, plein.
De rest van de dag besteed aan de Hackers Hafe en eten op de Tauzientstrasse. Maar daarover later.

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s