Inez van Dullemen: heldendroom

Heldendroom_2

De linker binnenflap:
“Vlak na het overlijden van haar broer Onno vindt Vera onder zijn bureau bij toeval een oude koffer met Duitse propagandabladen. Deze voorwerpen brengen haar onvermijdelijk terug naar hun kindertijd. Als kind was Onno astmatisch. Vanwege de afkeer voor zijn eigen zwakte ontwikkelt hij een intense haat tegen alles wat buiten de gewone gang van zaken valt. De zieke maakt hem vatbaar voor het nazisme. Als het gezin tijdens de oorlog overweegt naar Engeland te vluchten, fantaseert hij over een kaderopleiding bij de Jeugdstorm, waar hij zich uiteindelijk bij aansluit. Onno’s keuze voor de Duitse bezetter heeft een verwoestende werking op de toch al broze eenheid binnen het gezin.”

Vroeger en nu
Het boek begint met de begrafenis van Onno. Daar tussendoor beleeft Vera haar herinneringen aan hem. Onno, de kleine broer. Het kleine kinderverbond. De verwijdering. En uiteindelijk diepe kloof die hen scheidde. Een wereld van onbegrip, irritatie en pijn.

Vervolgens wordt het leven van Onno in kaart gebracht. Zijn gezondheid, zijn opgebouwde frustraties, zijn wrok tegen zijn ouders, zijn (mogelijke motieven), zijn “heldendaden” en uiteindelijk zijn desillusie als Duitsland de oorlog verliest, hij geen kant op kan en door zijn oude strijdmakkers aan zijn lot wordt overgelaten zodat hij nog maar één ding wenst:  ‘een kogel en hij zou slachtoffer worden. Gewoon een Amsterdamse jongen, op Bevrijdingsdag door vijandelijk vuur gedood.’

De nalatenschap
Aan het einde van het verhaal wordt beschreven hoe Vera de nalatenschap van haar broer vindt.
Hieruit blijkt Onno’s enorme haat tegen de maatschappij waarin hij leefde en tegen de kortzichtige  lieden die zich verschansten in hun vastgeroeste maatschappij. In zijn ideaalbeeld was het Hitler die de zaak eens flink zou opschudden. Door hem zou Onno zijn onderworpenheid en angsten afgooien en schoon aan een nieuw leven beginnen. Een leven in de nieuwe Tijd.

Vragen
Vera leest de documenten- en bekijkt de bewaarde kleine dingen met ontzetting, zou ze wel willen verbranden, maar doet dat niet. Via haar woede over het gevondene ontwaakt bij haar een soort van begrip, mededogen met die puber die haar broer eens was. Er is ook verwondering. Hij moet die zware koffer bij al zijn verhuizingen met zich hebben meegesleept. Waarom? Wilde hij geoordeeld worden, wilde hij zijn enige dochter op de hoogte brengen, wilde hij ten leste zijn idealen op haar overdragen? Wilde hij gekend worden? Het zijn vragen die in het duister van de dood niet meer worden beantwoord.

Achtergrond en stijl
Inez van Dullemen beschrijft in haar boek het leven van haar eigen broer. Ze is in staat om in éénvoudige, maar beeldende taal het verleden te laten herleven. Haar bewust eenvoudige stijl is ontroerend en voert mensen gemakkelijk mee in de door haar beschreven wereld. De woede van Onno, de verstilde emoties van Vera, het zijn gevoelens die je als het ware aan kunt raken.

Dullemen_2

Boek……………….Heldendroom (roman)
Auteur…………….Inez van Dullemen
Pagina’s…………..223
Uitgeverij…………De bezige bij
Jaar………………..2007
Druk……………….1e druk
Prijs………………..€17,90
ISBN……………….978 90 234 2600 4
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s