Een tipje van de sluier der Critieck

Ik bespaar u het jaartal, want daar heeft u toch geen verstand van, maar ik ben geboren in Amsterdam. Mijn vader was Boekhouder en mijn moeder stond zowel bekend om haar strenge incassocapaciteiten als om haar felle stukjes in de Rotterdamse Courant. 

In mijn jeugd werd ik toevertrouwd aan een slecht opgeleide kindermeid. Op mijn negende had zij me alle,in die tijd in zwang zijnde, pleonasmen, contaminaties en metonymiae naar mijn hoofd geslingerd. Ik leg deze woorden niet uit. Zoek ze maar op of vraag het aan Plato, al betwijfel ik of hij het weet.

Na de lagere school werd ik toegelaten tot de HBS. Voor u, niet ontwikkelde lezer, zeg ik erbij dat dit Hoge Burgerschool betekende. Nederlands, Engels, Duits, oude talen, wiskunde, ik deed het met speels gemak en had dus zo het diploma kunnen halen, ware het niet dat de kwaliteit van de docenten sterk te wensen overliet zodat zij in de beoordeling van mijn werk fout op fout stapelden. Desondanks slaagde ik op 24 jarige leeftijd voor het einddiploma waarna ik Nederlands ging studeren aan de Universiteit van Amsterdam.

Als u denkt dat deze Universiteit van goede kwaliteit was moet ik u teleurstellen. Het niveau op alle faculteiten was abominabel. Er waren nauwelijks leraren die mijn niveau op waarde wisten te schatten. Na twee jaar kon niemand mij meer iets leren en ik besloot mijn eigen weg te gaan.

Over het aantal functies dat ik de jaren daarna bekleedde, zal ik niet uitwijden. Ik vermeld slechts dat de golven van mijn talent veelal te pletter sloegen op brekers van domheid en de pieren der kortzichtigheid.Uiteindelijk vond ik, het strijden moe, rust als toneelrecensent bij het Hoogwouds Weekblad. In deze jaren heb ik dat beroemde kritisch niveau bereikt waarin zo weinigen mij nog kunnen volgen.

De laatste tijd, nu het toneelbezoek in het Hoogwoudse om merkwaardige redenen zo schrikbarend is afgenomen, poog ik mijn talenten te ontplooien en mijn vleugels uit te slaan. Aangezien Plato al eerder bereid was mij digitaal onderdak te verlenen, heb ik goede hoop dat hij mij nu ook een gewillig oor zal lenen.

U zult zelf nu wel tot de conclusie zijn gekomen dat mijn gastoptredens veel zullen bijdragen aan uw geestelijke ontwikkeling.

Ik kan mij dan ook van harte bij u aanbevelen.

Was getekend

Cornelis Critieck

Critieckii

 

Dit bericht werd geplaatst in Cornelis Critieck. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s