Louis Davids

Louisdavids

Hij werd geboren op 19 december 1883 als kind van twee varietéartiesten. Toen hij acht jaar was stond hij al, als kleine komiek, op de planken. Het was een tijd van pure armoede. Een die de artiesten noopte na de voorstelling zich tussen de dronken kermisgangers te begeven en met het centenbakje rond te gaan. Hij streed tegen dit vernederend gebedel en kreeg daardoor ruzie met zijn vader. Hij was toen zeventien.

Dit waren de beginjaren van Louis Davids, zanger, rasartiest, leermeester van o.a. Wim Sonneveld en voorbeeld voor veel artiesten in- en na zijn tijd.

Op 17 jarige leeftijd trok hij naar Engeland, waar hij veel leerde maar waaruit hij na een jaar berooid terugkwam.

Davids_en_van_tol

Vormde hij eerst een duo met zijn zuster Rika, na diens huwelijk ging hij door met Heintje met wie hij veel succes had, onder andere met het liedje ‘Reisje langs de Rijn.’

In 1908 leerde hij de Engelse Margie Morris kennen. In de periode tot 1922 woonde hij met haar samen. Ook componeerde zij alle muziek bij de liedjes die hij schreef. Uit deze periode is de musical de Jantjes bekend. Deze musical wordt in onze tijd nog steeds opgevoerd. Samen Margie trad hij op onder de naam: he, she and the piano.

Davids trad op in Revues, operettes en soms ook in de film. Maar langzamerhand ontpopte hij zich steeds meer als cabaretier. Het tekstschrijven liet hij voor het grootste deel over aan Jacques van Tol, die prima in staat was in zijn huid te kruipen. Ze sloten een contract waarbij Davids de liedjes op zijn eigen naam mocht zetten. Zo ontstonden o.a. echte, vaak Amsterdams georiënteerde, volksliedjes liedjes als: de kleine man, naarcbuiten (waar de vogeltjes fluiten), We gaan naar Zandvoort aan de Zee en als je voor een dubbeltje geboren bent (uit de film op stap).

Even was hij, gedwongen het wat rustiger aan te doen vanwege zijn Astmakwaal,   directeur van het Rotterdams Casino, maar al snel kroop het bloed waar het niet gaan kon en stond hij op de planken in Amsterdam, Rotterdam, het Kurhaus in Scheveningen en was hij te horen in het bekende radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein.

Vanaf 1935 trad hij nog steeds op maar vanaf dat moment was goed te merken dat hij zwaar leed onder zijn astma aanvallen. In 1939 overleed hij, slechts 55 jaar oud.

Op You tube komt hij helaas maar één keer voor. Want hoe goed hij ook geweest mag zijn, wij hebben hem niet persoonlijk gekend. Eigenlijk is dat jammer. Want je kunt hem beschouwen als de artistieke vader van Wim Sonneveld, Wim Kan, Corry Vonk en vele artiesten nadien.

Het NederlandsTheaterinstituut heeft een CD met 25 nummers en een klein boekje aan hem gewijd. Het geeft een beeld van een rasartiest. Maar wie echt van cabaret houd tkan niet anders dan verzuchten: was er maar meer.

 Image_2

CD uit de serie Cabaret Klassieken: Louis Davids
@ 1999 Nederlands Theater Instituut
Prijs: rond de € 15,00
Tel: 020 -5513300

Update:
Maandagochtend was ik bij de fysiotherapeut. Toen ik op de fiets terug naar huis reed, dacht ik: wat worden die liedjes van Davids nog maar weinig gedraaid. En daarna dacht ik aan de medley die je vroeger wel op de radio hoorde en waarin ook het nummer…we gaan naar buiten zat. Al fietsend neuriede ik het voor me heen.

En geloof het of niet. Tweehonderd meter verder fiets ik langs de markt. En daar staat een draaiorgel te spelen. En wat spéélt ie? Juist…het liedje “We gaan naar buiten”.

Is dat nou toeval?

 

Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s