Schulden

Sinds een jaar was hij verzekeringsagent. Aangezien hij geen zin had om voor eigen rekening te werken, ging hij in loondienst.
Hij kreeg de opdracht het verpauperde verzekeringskantoor in het oostelijk stadsdeel uit te bouwen. Dat was hem op het lijf geschreven. Binnen een halfjaar liep het kantoor als een trein. Klanten kwamen graag bij hem. Want hij sloot niet alleen graag verzekeringen, maar hielp klanten ook graag bij het invullen van schadeformulieren, adviseerde hen deskundig en had altijd wel even tijd voor een babbeltje. De zaken gingen prima zo.

Op een dag werd,tijdens het werkoverleg, medegedeeld dat de werkzaamheden zouden worden uitgebreid met persoonlijke leningen. Hij schrok. Hij wist dat één op de drie Nederlanders een persoonlijke lening had. En ook dat velen in financiële problemen zaten. Natuurlijk, die problemen kwamen meestal door hun eigen consumentengedrag en onnadenkendheid. Maar toch, was hij nu degene die zijn klanten zo’n gedrocht zou moeten aansmeren, hen tot schulden zou moeten aanzetten? Alleen al de gedachte stond hem tegen.

Zijn chef keek hem scherp aan. Hij was not amused, ik geef je één dag om je mind op te maken, zei hij dwingend. Als je dan nog nee zegt, dan is het einde contract. Werkweigering. Voor jou een ander, begrepen? Come on boy, don’t be a fool. 
Hij keek zijn chef aan.  En toen, in een flits, begreep hij. Snapte hij waar het in het leven werkelijk om draaide. Zwijgend pakte hij zijn jas van de stoel en ging.

Tekst: Plato 2007

Dit bericht werd geplaatst in Fictieve verhalen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Schulden

  1. Anna zegt:

    ’t Brengt natuurlijk geen brood op de plank maar zijn integriteit staat wel buiten kijf… ook zo’n mensen bestaan 🙂

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s