Kermis

De liefde voor de kermis zat hen drie generaties lang in het bloed. Opa Bos beheerde al voor de 2wereldoorlog de oude draaimolen met de paardjes en de roze koets met gouden randen. Hij was 85 toen hij zich om gezondheidsredenen terugtrok. Zestig jaar in de kermisbranche.  Een fenomenale prestatie.

Vader Bos verving een oud paard door een ander paard en de koets werd blauw geschilderd. Verder veranderde er niets. De traditionele kermis was zijn passie en hij haalde er zijn boterham uit. Op zijn 43e kreeg hij een fatale hartaanval. Hij werd opgevolgd door zijn zonen Willem en Klaas, twee ruwe bolsters met blanke pitten.

Klaas sprak de laatste tijd over moderniseren. ‘De koets er af en daar voor in de plaats een raket met futuristische geluiden.’ Willem was tegen. ‘Dat had vader nooit goed gevonden,’, betoogde hij heftig. Klaas, nuchter, repliceerde dat het niet anders kon. ‘De inkomsten dalen, straks is het te laat.’

De kermis was afgelopen. Klaas zat op de draaimolen en draaide een paar rondjes om de motor te controleren. Zittend op een paard draaide hij een sjekkie. Willem poetste de koperen stangen. ‘Weet je wat ik laatst las,’ zei Klaas plotseling, ‘de nieuwe regering verhoogt de belasting op kermisattracties. Als we nu geen maatregelen nemen, zijn we failliet.’ Hij keek zijn broer somber aan. Die keek al even somber terug.

Op de dag dat de raket met de futuristische geluiden werd geïnstalleerd en de prijzen met 10% verhoogd, stonden beide mannen bij het graf van hun vader, ontblootten hun hoofd en fluisterden met gebogen koppen: ‘sorry, pa.

Dit bericht werd geplaatst in verhalen fictie. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s