Boon

Sinds kort woonde hij in een dorp van op zijn hoogst 100 inwoners. Veel contacten had hij nog niet maar in de plaatselijke kroeg had hij al wel wat nieuwtjes gehoord waarvan het waarheidsgehalte volgens hem met een flink korreltje zout moest worden genomen. Neem nou het verhaal wat ze ophingen over fietsenmaker Boon. Hij woonde helemaal achter in het dorp. Zijn kleine houten huisje keek uit over een eindeloos weideveld. Boon woonde helemaal alleen, vrienden had hij niet. Smalend werd verteld: hai heb nog niet eens een KAT (met de nadruk op het laatste woord). Er was iets vreemds aan Boon, zeker voor zo’n kleine dorpsgemeenschap. Men zei dat hij helderziende gaven had. Je kon het ook wel zien: hij had van die kleine, rode prikoogjes die dwars door je heen leken te gaan. Om die reden werd Boon gemeden, zeker door kinderen. De volwassen kwamen er alleen als ze wat aan hun rijwiel hadden. Want fietsen repareren,dat kon ie als de beste. Laatst was Boer Boentsjoek er nog geweest om zijn fiets op te halen. Bij het betalen zei Boon: ek zou niet met de bus van 13.40 naar de stad gaan. Die bus is niet pluis. En wat bléék later: juist die bus was te water geraakt. Er waren 14 gewonden. Boer Boentsjoek was de dans wonderwel ontsprongen want hij was wel drie bussen later gegaan. Maar vreemd bleef het.

Hij hoorde deze verhalen aan en bedacht dat het meeste vermoedelijk uit de grote duim werd gezogen. Er was niet veel te doen in het dorp. De mensen moesten zich toch ERGENS mee bezig houden.

Op een dag moest hij langs Boon. Zijn fiets had diverse mankementen en hij was eigenlijk te lui om de fiets te repareren. Zwijgend en pruimend nam Boon de fiets in ontvangst. Maandagmiddag klaar, verklaarde hij kort. De prijs zou € 50,00 bedragen. Hoe Boon dat zo precies kon weten, vroeg hij zich op dat moment niet af.

Die zaterdag bedacht hij dat het eigenlijk stom was. Hij had best wel een aantal fietsklusjes zelf kunnen doen. Dan zou de rekening minder zijn geweest. Maar hij kon de fiets natuurlijk niet zomaar terughalen.

Toen kwam hij op de gedachte, stiekem ‘s-avonds naar het huis van Boon te sluipen (ja hoe kwam hij op het onzalige idee), de schuur (waarvan iedereen wist dat hij niet op slot was, want niemand deed in het dorp iets op slot) in te gaan te repareren wat hij kon en daarna weer even stiekem weg te sluipen.

En zo gebeurde. Hij sloop inderdaad het donkere schuurtje in. Zette zijn fiets op het grasveldje en pakte wat tangetjes uit de schuur. Een minuut of 25 later was hij klaar. Het licht was gerepareerd, de band was geplakt en de bel zat niet meer scheef. Alleen jammer dat één van de tangetjes onder zijn handen brak. Nou ja, niets aan te doen. Hij hing het tangetje ergens achter in een kast. Dan zou het niet zo opvallen.
De overige klusjes aan de fiets liet hij aan Boon. Het stellen van de ketting en het richten van het achterwiel, evenals het vervangen van twee spaken kon hij niet zelf.

Hij zette de fiets weer zorgvuldig op zijn plaats en verliet het schuurtje. De nacht was donker en doodstil.

Die maandag haalde hij zijn fiets weer op. Boon was zwijgzaam als altijd. Met een “blieft”overhandigde hij hem de fiets. De rekening hing aan het stuur. Hij haalde zijn portemonnee te voorschijn en las de rekening.

1. spaken vervangen……10,00
2. achterwiel richten……10,00
3. nieuwe ketting ……….15,00
4. vervanging tangetje…..15,00
Totaal…………………. 50,00 (inclusief arbeidsloon)

Gebiologeerd staarde hij naar de nota. Schuins keek hij naar Boon, die kalmpjes bezig was een band te plakken. Dan pakte hij een biljet van  50,00 euro en overhandigde het aan de fietsenmaker. Onverstoorbaar pakte deze het biljet aan en zei: “dankie”. Hij pruimde even en vervolgde toen: altijd uitkijken voor overstekende honden, trouwens.

Verbijsterd klom hij op zijn fiets en reed weg. Ter hoogte van de boerderij Minkema moest hij vol in de remmen omdat een herdershond blaffend op hem in rende. Terwijl er duizenden gedachtenflitsen door hem heen joegen, eindigde hij zijn rit in de brandnetels.

Dit bericht werd geplaatst in Fictieve verhalen. Bookmark de permalink .

Ja, schrijft u maar.....

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s